G4Media.ro

Premierul canadian Justin Trudeau, învins în justiție: utilizarea de către guvern a…

sursa foto: Lars Hagberg / AFP

Premierul canadian Justin Trudeau, învins în justiție: utilizarea de către guvern a puterilor excepționale pentru a opri protestelor camionagiilor a fost neconstituțională

Un judecător canadian a decis marți că premierul Justin Trudeau a încălcat Constituția țării atunci când a invocat situația de urgență și în 2022 pentru a pune capăt unui protest de câteva săptămâni în capitală împotriva vaccinării obligatorii anti-Covid, potrivit The Wall Street Journal.

Decizia Curții Federale a Canadei e un eșec pentru guvernul de stânga al lui Trudeau, cu un an înainte de alegeri. Protestele din Ottawa au fost conduse de așa-numitul Convoi al Libertății, un grup de șoferi de camion și zeci de mii de alte persoane care au declarat că s-au săturat de restricțiile sociale și de mandatele de vaccinare menite să limiteze răspândirea Covid-19.

Protestul din capitală a generat demonstrații similare la puncte de trecere a frontierei dintre SUA și Canada, în provinciile Alberta și Ontario, și în străinătate, cum ar fi în Noua Zeelandă.

Oficialii canadieni au declarat marți că vor face apel la decizia judecătorului Richard Mosley. Observatorii din domeniul juridic spun că acest caz va ajunge probabil la Curtea Supremă a Canadei, care ar putea trebui să decidă fie că utilizarea de către guvernul Trudeau a Legii privind situațiile de urgență a fost justificată, fie, în caz contrar, care sunt limitele cu care se confruntă viitoarele guverne în încercarea de a invoca astfel de puteri.

Judecătorul Mosley a declarat că utilizarea de către guvernul lui Trudeau a Legii federale privind situațiile de urgență „nu poartă semnele caracteristice ale rezonabilității – justificare, transparență – și nu a fost justificată în raport cu constrângerile factuale și juridice relevante care trebuiau luate în considerare”. El a declarat că utilizarea puterilor de urgență „a încălcat” prevederile constituției.

La momentul respectiv, criticii utilizării puterilor de urgență au declarat că guvernul a uzurpat în mod inutil drepturile oamenilor pentru ceea ce era în esență o problemă de poliție limitată la un singur oraș, Ottawa. Printre măsurile invocate temporar s-a numărat înghețarea conturilor bancare și a altor bunuri aparținând protestatarilor din convoi.

Asociația canadiană pentru libertăți civile, unul dintre reclamanții care contestă utilizarea puterilor de urgență, a declarat că decizia tribunalului federal „stabilește un precedent clar și critic pentru orice guvern viitor” care va încerca să utilizeze Legea privind situațiile de urgență.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...