G4Media.ro

Premierul britanic Theresa May l-a demis pe ministrul Apărării din cauza implicării…

Premierul britanic Theresa May l-a demis pe ministrul Apărării din cauza implicării acestuia în scurgeri de informații referitoare la posibila participare a Huawei la rețeaua 5G din Regatul Unit

Premierul britanic Theresa May l-a demis pe ministrul Apărării, Gavin Williamson, din cauza implicării acestuia în scurgeri de informaţii privind decizia guvernului britanic de a permite o participare a firmei Huawei, cel mai mare producător mondial de echipamente de telecomunicaţii, la reţeaua 5G, a anunţat miercuri Downing Street, relatează AFP, preluată de Agerpres.

”Premierul i-a cerut în această seară ministrului Gavin Williamson să părăsească guvernul după ce şi-a pierdut încrederea în capacitatea sa de a-şi asuma funcţiile de ministru al Apărării şi de membru al cabinetului”, se arată într-un comunicat difuzat de Downing Street, care precizează că şefa guvernului a fost ”informată despre conduita” ministrului în urma unei anchete privind aceste scurgeri de informaţii.

Gavin Williamson, 42 de ani, a fost numit în noiembrie 2017 la portofoliul Apărării, înlocuindu-l pe Michael Fallon, el însuşi implicat într-un scandal de hărţuire sexuală.

Williamson va fi înlocuit de Ministrul Dezvoltării Internaţionale, Penny Mordaunt, a anunţat, de asemenea, Downing Street.

Scandalul legat de scurgeri de informaţii în presă privind decizia de a autoriza o participare a firmei chineze Huawei la reţeaua 5G din Regatul Unit afectează de peste o săptămână guvernul britanic.

Gavin Williamson neagă că a avut vreun rol în eventuale scurgeri de informaţii privind compania Huawei

Gavin Williamson, demis miercuri de premierul Theresa May din funcţia de ministru al Apărării, a negat că a avut vreun rol în eventuale scurgeri de informaţii privind compania chineză de telecomunicaţii Huawei, relatează Reuters.

„Îmi pare rău că consideraţi scurgerile recente de informaţii din Consiliul de Securitate Naţională (National Security Council, NSC) ca provenind din departamentul meu. Cred cu tărie că nu a fost cazul”, a scris fostul ministru britanic într-o scrisoare adresată premierului britanic şi postată pe Twitter.

„Refuz categoric că am fost implicat în vreun mod în aceste scurgeri de informaţii şi sunt încrezător că o anchetă detaliată şi oficială mi-ar fi justificat poziţia” în acest caz, a adăugat el.

Autoritățile din Marea Britanie care se ocupă de securitatea cyber s-au declarat îngrijorate în legătură cu Huawei. Un raport  întocmit de Centrul Național de Securitate Cyber din Marea Britanie (NCSC) la începutul lunii trecute a găsit „probleme de securitate semnificative” la software-ul dezvoltat de gigantul chinez Huawei și la lanțul de distribuție al acestuia. La finalul raportului, NCSC își exprimă îngrijorarea  cu privire la planurile Huawei de extindere în domeniul rețelei de comunicare europene de 5G.

Oficialii americani au făcut lobby pe lângă aliații lor europeni pentru a interzice companiei Huawei să își dezvolte propria infrastructură 5G, invocând un pericol de securitate datorită relației dintre gigantul telecom și guvernul chinez.

Raportul NCSC a precizat că vulnerabilitățile identificate nu au legătură cu guvernul chinez; cu toate acesta, aspectele legate de „competența tehnică de bază și de securitatea cyber” a companiei Huawei ar crea Marii Britanii vulnerabilități în sistemul de comunicare, ceea ce ar permite oricărui stat să profite.

Mai mulți experți au argumentat că temerile Marii Britanii legate de vulnerabilitățile de securitate ale sistemului Huawei sunt exagerate – sau umflate artificial pentru a bloca influența în creștere a Chinei în domeniul tehnologiei globale.

Thomas Morley și Matt Schrader, doi experți din cadrul Alliance For Securing Democracy, au declarat că țările europene ar trebui să fie refractare la integrarea Huawei în sistemele lor 5G, deoarece dacă ar permite companiei chineze să devină un actor important pe piața 5G, ar înarma guvernul chinez cu „instrumente de care nu a beneficiat niciodată până acum pentru a corupe, influența și submina democrațiile occidentale”.

Citește și

Scandalul tehnologiei Huawei în Europa/ Compania chineză își prezintă pentru prima dată proiectele și principalii parteneri din România

Cum joacă România în afacerea Huawei? America și-a avertizat aliații, inclusiv Bucureștiul, că va diminua fluxurile de informții către ei dacă va permite gigantului chinez să participe la dezvoltarea tehnologiei 5G

Comandantul suprem al forțelor aliate în Europa: Dacă Berlinul va colabora cu Huawei pentru rețelele 5G, forțele NATO nu vor mai comunica cu partenerii germani. Capacitatea de extragere a datelor este incredibilă

Foto: Gavin Williamson / Sursa: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.