G4Media.ro

Scandalul tehnologiei Huawei în Europa/ Compania chineză își prezintă pentru prima dată…

Scandalul tehnologiei Huawei în Europa/ Compania chineză își prezintă pentru prima dată proiectele și principalii parteneri din România

Pentru prima dată de când a intrat pe piața românească, Huawei își prezintă proiectele și principalii parteneri interni. Dezvăluirile Huawei vin în contextul în care SUA și-a avertizat recent aliații că își vor diminua substanțial fluxurile de informații către ei, dacă va permite companiei să participe în proiectele lor de rețele 5G. În România, licitația pentru tehnologia 5G va fi organizată în 2019.

De asemenea, Comisia Europeană va solicita săptămâna viitoare ţărilor UE să colaboreze mai mult în privinţa riscurilor de securitate cibernetică legate de reţelele 5G, dar va ignora apelurile din SUA pentru interzicerea echipamentelor Huawei Technologies, potrivit unor surse Reuters.

Redăm în continuare documentul prezentat vineri de Huawei România și preluat de Agerpres:

„HUAWEI România este partenerul strategic al marilor operatori de servicii mobile și fixe din România, inclusiv Vodafone, Orange, Telekom și RCS & RDS. HUAWEI are cea mai mare cotă de piață din totalul segmentului de telecomunicații din România.

De-a lungul timpului, cu ajutorul HUAWEI, au fost dezvoltate o serie de proiecte semnificative pentru rețelele telecom din România, între care amintim:

 • Proiectul de RAN-Sharing pentru Vodafone: optimizarea rețelelor 3G și 4G
 • Proiectul IP Call pentru Telekom România
 • Proiectul LTE pentru Orange: construcția rețelei 4G și amenajarea rețelei 3G
 • Proiecte de acces la rețea broadband și construcția rețelei wireless pentru RDS & RCS
 • Proiectul național Ro-Net

HUAWEI, în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării, cu Ministerul Român de Comunicații și Societatea Informației, dar și alături de parteneri importanți, și-a adus aportul prin susținerea mediului educațional local, dezvoltând programe penstru studenți și universități din domeniul tehnic:

 • În 2010, HUAWEI și Romtelecom au dotat cu tehnologie de ultimă generație de comunicații cu fibră optică un laborator din cadrul Facultății de Electronică și Telecomunicații, a Universității Politehnice din București.
 • Între 2014 și 2016, HUAWEI a colaborat cu șapte universități locale pentru a lansa programul Seeds for the Future în România. Acest program a primit sprijin oficial din partea Ministerului Român de Comunicații și Societatea Informației, precum și din partea Ministerului Educației Naționale.
 • În România, programul HAINA a debutat în 2018, fiind lansat la Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi”, din Iași. Tot aici, a fost inaugurat de către HUAWEI un centru de instruire unic în România, care este găzduit de către Facultatea de Automatică și Calculatoare. Aici se desfășoară programe de studiu extracuriculare în domenul rețelisticii, venind în întâmpinarea studenților Universității, prin desfășurarea gratuită a activităților de instruire. Investiția s-a ridicat la suma de 100.000 de dolari, iar capacitatea centrului de instruire este de 40 de persoane.
 • În România, programul Seeds for the Future a debutat în 2014, iar fiecare ediție trecută s-a bucurat de succes. An de an, programul a primit aprecieri din partea Guvernului României și a fost susținut de către Ministerul Educației Naționale și de către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale.
 • În cadrul acestui program, de-a lungul ultimilor ani, 58 de tineri care studiază în programe IT&C de la Universitatea Politehnică din București, de la Universitatea din Craiova și de la Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” din Iași au avut ocazia să viziteze sediul central al HUAWEI, din Shenzen, pentru a lucra și învăța în cadrul companiei, dar și pentru a avea parte de o experiență unică de viață în China.

De-a lungul timpului, HUAWEI a avut contribuții semnificative la dezvoltarea economiei locale, între care trebuie amintite următoarele:

 1. HUAWEI România are birouri ce acoperă România și Republica Moldova. Au fost stabilite parteneriate strategice extinse cu operatorii principali din România, inclusiv Orange, Vodafone, Telekom, Romtelecom și RCS & RDS. În 2018, HUAWEI România a generat venituri din vânzări de 450.000.000 USD, veniturile totale din ultimii cinci ani depășind 1.200.000.000 USD. Au fost aduse contribuții semnificative pentru economia locală. În 2018, nivelul taxelor plătite a ajuns la 24.000.000 USD. În 2012, HUAWEI a ajuns în Top 20 principale companii ICT din România.
 2. În prezent, HUAWEI România are peste 2.000 de angajați, din care 81% provin din piața de muncă locală. HUAWEI România are parteneriate cu peste 25 de companii majore și se estimează că a creat peste 1.500 de locuri de muncă în mod direct, alături de alte 3.500 create în mod indirect, prin intermediul firmelor colaboratoare. În ultimii trei ani, biroul de reprezentanță a format până la 5.000 de angajați pentru partenerii săi și a susținut formarea multor experți în domeniul livrării de echipamente de telecomunicații.

Securitatea cibernetică și protecția datelor personale ale utilizatorilor constituie un principiu de bază al companiei:

HUAWEI se angajează să adopte această strategie crucială a companiei, având o atitudine deschisă, transparentă și sinceră. HUAWEI este deschisă colaborării cu toate guvernele, toți partenerii și clienții, pentru a aborda împreună amenințările și provocările de securitate cibernetică. Angajamentul nostru în privința securității cibernetice nu va fi niciodată depășit de vreun considerent ținând de interesele comerciale.

Viziunea generală a HUAWEI este reprezentată de oferirea unui univers digital sigur fiecărei persoane, case și organizații, pentru o lume inteligentă și complet conectată.

Misiunea companiei, oriunde ar activa aceasta, se bazează pe respectarea legislației, standardelor stabilite de comun acord, creștea nivelului de încredere, crearea valorii și construirea securității ca o competență de bază a produselor, soluțiilor și serviciilor HUAWEI.

HUAWEI România susține aceleași principii precum compania mamă și respectă toate legile și regulamentele aplicabile din jurisdicția în care operează.

În Bruxelles s-a deschis un nou “Centru HUAWEI de Transparență în Domeniul Securității Cibernetice”. Clienții, autoritățile de reglementare și reprezentanții mass-media sunt așteptați să viziteze acest centru, pentru a întări ideea construirii unei relații bazate pe încredere.

Poziția HUAWEI față de viitorul 5G

Produsele HUAWEI 5G au fost implementate la nivelul operatorilor globali. HUAWEI deține o tehnologie de vârf și este cu un an înaintea altor furnizori în privința tehnologiei 5G. Până în prezent, compania a primit peste 30 de contracte comerciale la nivel mondial, dintre care 18 în Europa. Acest lucru demonstrează că suntem un furnizor de top pentru tehnologia 5G. Datorită acestor reușite, avem încredere că suntem un partener bun pentru clienții noștri din România în privința furnizării de produse 5G inovatoare, fiabile și securizate.

Considerăm că România are nevoie de furnizori 5G avansați și foarte competitivi, pentru a sprijini evoluția industriei digitale, în beneficiul societății și consumatorilor.

Viziunea HUAWEI despre viitor:

 1. Oferirea de plusvaloare către clienți

HUAWEI există pentru a deservi clienții, ale căror cerințe sunt motorul dezvoltării noastre. Creăm în mod continuu valoare pe termen lung pentru clienți, răspunzând nevoilor și cerințelor acestora. Unitatea de măsură a muncii noastre este valoarea pe care o aducem clienților noștri, pentru că succesul nostru depinde exclusiv de succesul clienților noștri.

 1. Aducerea de îmbunătățiri

Îmbunătățirile continue ne sunt necesare pentru a deveni parteneri mai buni pentru clienții noștri, a ne îmbunătăți compania și a ne dezvolta ca indivizi. Suntem mereu deschiși în a ne asculta clienții, noi având viziunea de a aduce tehnologia digitală fiecărei persoane, case și organizații, pentru o lume inteligentă mai securizată și complet conectată.

 1. Atenție sporită promovării talentelor în domeniul ICT

HUAWEI consideră că educația este cheia creării de oportunități. Ne vom dedica îmbunătățirii mediului educațional și sprijinirii mai multor tineri în accesarea oportunităților de educare prin folosirea întregului potențial al tehnologiilor de telecomunicații.”

Citește și:

Cum joacă România în afacerea Huawei? America și-a avertizat aliații, inclusiv Bucureștiul, că va diminua fluxurile de informții către ei dacă va permite gigantului chinez să participe la dezvoltarea tehnologiei 5G

NOTĂ Robert Ciobanu este bursier al Fundației Konrad Adenauer în parteneriat cu G4Media.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. stim ca SPUTNIK e foarte pro – huaweii

  • Huawei nu e firma aia unde angajații sunt munciți ca sclavii de chinezoii aia? Afara cu pigmeii ăștia. Aici nu e China, oamenii mai au și drepturi. Oricum la capitolul telefoane sunt jalnici, cele mai încete telefoane, pline de buguri ei de bloatware.
   Daca tot faceți reclama la hw zic să mergeți să și munciți pentru ei vreo 6 luni că să vă cumințiți :))

 2. Domnule Ciobanu, usurel cu publicitatea pe scari! Sper ca G4media nu se transforma in trompeta Huawei. Ar fi fost corect sa punteti ghilimele in material acolo unde este propaganda HW, adica de la inceput…

 3. Eu sunt Papa daca Huawei este ceea ce spune. Intr-o tara comunista mu exista firme independente. Informatia este putete iar a o lasa pe mana unei tari comuniste, a unei dictaturi, este o imensa greseala.

 4. Mi-aduc minte de o scena din The Big Lebowski(acolo se referea la poliție și la o ancheta de furt), valabila în cazul tau, al nostru și al oricărui, „om simplu” – parafraza. Cred ca toată securitatea din China lucrează în 3 schimburi sa te asculte pe tine, cică se gândesc sa mai angajeze o tura de analiști :))))) e amuzant când ajungem sa ne credem asa importanti

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.