
Premierul Belgiei: „Rusia devine din ce în ce mai mult o vasală a Chinei”, care face parte din „axa răului”
Prim-ministrul belgian Bart De Wever a declarat miercuri despre China, ca răspuns la întrebările parlamentarilor, că ea face parte din „axa răului” dacă are interesul ca războiul rusesc în Ucraina să continue, transmite La Libre Belgique, citată de Rador.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Bart De Wever a fost întrebat despre întâlnirea sa din 1 iulie de la Lambermont cu ministrul chinez de externe, Wang Yi, aflat în vizită în Europa. Acesta din urmă s-a întâlnit și cu omoloaga sa din UE, Înaltul Reprezentant Kaja Kallas.
Cu această ocazie, „cred că Wang Yi a spus – într-un mod foarte, foarte atipic pentru un chinez – mai mult decât ar fi trebuit să spună”, a declarat Bart De Wever, vorbind în fața comitetului consultativ federal responsabil cu problemele europene.
„Și, în special, a dezvăluit un adevăr pe care îl bănuiam de mult timp, și anume: China vrea ca acest război să continue. Nu cred că China vrea ca Rusia să câștige războiul, ci mai degrabă vrea ca războiul să continue”. Bart De Wever observă că „de la an la an, Rusia devine din ce în ce mai mult o vasală a Chinei”, în timp ce Beijingul „importă cantități masive de combustibili fosili rusești la prețuri foarte mici”.
„Cea mai bună dovadă a tradiției de prietenie pe care ar putea-o oferi China ar fi oprirea acestui război, ceea ce ar face posibilă, desigur, o altă discuție între Europa și China”, a confirmat Bart De Wever.
El a spus că i-a explicat ministrului chinez că „atâta timp cât acest război continuă și suntem 100% dependenți de Washington în ceea ce privește capacitățile de a ne menține pe linia de plutire, evident că ne aflăm în tabăra inamică”. „Deci, face China parte din axa răului? Da, în opinia mea, da. Nu știu dacă aceasta este părerea guvernului, dar asta e ceea ce pot deduce din ceea ce a spus acest om.”
Înainte de întâlnirea sa cu Wang Yi, Kallas avertizase: China trebuie să înceteze să mai amenințe securitatea europeană, nu doar prin atacuri cibernetice, ci și pentru că firmele chineze reprezintă „colacul de salvare” al Moscovei în sprijinirea războiului său împotriva Ucrainei. La rândul său, Wang Yi a avertizat asupra riscurilor unei confruntări.
Aceste întâlniri sunt pregătitoare pentru un summit UE-China, așteptat la sfârșitul lunii iulie la Beijing, în cadrul căruia europenii vor încerca să își reechilibreze relațiile economice.
Traducere Rador: Gabriela Sîrbu
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank