G4Media.ro

Prefectul Capitalei anunţă că primarul Nicuşor Dan l-a invitat miercuri la o…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Prefectul Capitalei anunţă că primarul Nicuşor Dan l-a invitat miercuri la o discuţie privind PUZ zonele protejate / „Sperăm să elucidăm dacă există zone protejate în Bucureşti, cele 86 care se zice că ar fi fost adoptate în anul 2000 / Primăria a transmis că nu găsește documentele în arhivă”

Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a anunţat, marţi, că primarul general, Nicuşor Dan, l-a invitat miercuri la o discuţie pe tema PUZ zone protejate. Prefectul a spus că speră să fie elucidat dacă există zone protejate în Bucureşti, cele 86 care ar fi fost stabilite de Consiliul General în anul 2000, pentru că primăria ar fi transmis că nu găsește documentele.

„În sfârşit, primarul general a trecut la un comportament, la o atitudine mai normală şi anume ne-a invitat mâine la o discuţie, la o analiză, pe mai mulţi responsabili în domeniu, pentru că nu eu sunt singurul care are responsabilităţi în acest domeniu, este vorba şi de ministrul Dezvoltării şi de consilierul de cultură şi culte de la Preşedinţie, este invitat rectorul Universităţii de Arhitectură, preşedintele Ordinului Arhitecţilor şi România, astfel încât sperăm să elucidăm acest aspect: există zone protejate în Bucureşti, cele 86 care se zice că ar fi fost adoptate în anul 2000?”, a spus Toni Greblă.

Prefectul a arătat că discuţia în acel moment se încheie, dar dacă nu există aceste zone protejate, atunci „atacăm în instanţă când ne convine, când nu ne convine un PUZ, unele sunt bune din punctul de vedere al primarului, altele nu sunt bune”.

O astfel de atitudine discreţionară nu face bine, dacă ele există şi au fost adoptate de CGMB, până vor fi adoptate altele în locul lor ele rămân în vigoare. Dar, cel care le-a redescoperit acum este primarul general, care în toamna acestui an, prin octombrie, a solicitat Inspectoratului de Stat în Construcţii să verifice legalitatea adoptării PUZ-ului din Bulevardul Primăverii nr 1, având dubii că acesta a fost adoptat legal. În verificări, Inspectoratul a cerut Primăriei documentele originale, planşele desenate, scrise, şi regulamentul de aprobare, adoptate în şedinţa în anul 2000 sau care ar fi trebuit să fie adoptate în şedinţa din decembrie 2000 a Consiliului Municipal. Sper surpriza tuturor, primăria municipiului a comunicat că acele documente nu se găsesc în arhiva instituţiei şi de aici a început suspiciunea că ele nu ar exista”, a spus prefectul.

„O să vedem miercuri ce documente prezintă primarul general şi cu asta se încheie. Nu am un scop în sine să atac de dragul de a ataca nişte acte administrative. Nu mi-ar fi trecut prin cap să verific legalitatea adoptării unor acte în anul 2000, deci acum 23 de ani, dacă primarul general însuşi nu ar fi solicitat Inspectoratului de Stat în Construcţii să verifice legalitatea adoptării acelui PUZ, acel PUZ probabil făcând probabil parte din categoria PUZ-urilor care nu îi plac domnului primar general, pentru că există alte PUZ-uri care îi plac”, a mai spus Toni Greblă.

Întrebat dacă ar fi putut Consiliul General să adopte acele hotărâri în lipsa documentaţiilor de urbanism, prefectul a răspuns:

„Când am auzit şi eu, am crezut că nu poate fi posibil însă primăria ne-a răspuns că nu se găsesc acele documente în arhiva Primăriei şi atunci trebuie elucidat acest aspect. Nici eu nu am crezut posibil, dar aparenţa ne duce cu gândul că ceva s-a întâmplat în anul 2000 şi că nu e tocmai foarte curat acest subiect”.

Despre sesizare a organelor penale, Toni Greblă a spus că ar putea să sesizeze, ca orice cetăţean, dar mai ales pe funcţia pe care o are, pentru că are obligaţia, dacă află că s-a comis o infracţiune, să sesizeze organele de urmărire penală.

„Deocamdată nu ştiu pe ce să sesizez deoarece primarul general refuză fie să ne arate acele documente să le examinăm şi atunci totul este în regulă, fie să ne spună, nu există şi au apărut prin primărie nu se ştie prin ce împrejurări. Dar până când nu vom elucida acest aspect, nu pot să iau o decizie, nici într-un fel nici în altul”, a mai spus Greblă.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat că prefectul municipiului Bucureşti intenţionează să atace luni în instanţă PUZ Zone protejate, ceea ar permite suspendarea documentului, cu consecinţa intrării în legalitate a unor construcţii ridicate ilegal în zone protejate şi a ridicării altor construcţii în aceste zone, fără aplicarea reglementărilor specifice lor.

Motivaţia ar fi, conform edilului, aceea că „există suspiciuni în diverse medii” cu privire la acest document. El susţine că demersul prefectului ar avea la bază o adresă din decembrie 2022 a Inspectoratului de Stat în Construcţii, adresă care ar conţine pasaje întregi din documentele unei asociaţii care „apără investiţii controversate din Bucureşti”.

„Sper ca în urma acestui avertisment public pe care eu îl lansez instituţiile statului român să reacţioneze şi să împiedice acest act de iresponsabilitate”, a mai precizat Nicuşor Dan.

Sursa: News.ro

Zonele declarate protejate în anul 2000 de Consiliul General pot fi consultate aici.

Citește și VIDEO Nicușor Dan: ”Prefectul vrea să atace în instanță regulamentul zonei istorice/ Asta înseamnă liber la blocuri între case în centrul vechi din București”/ E prima dată când administrația respinge autorizații, face sesizări la DNA/ Speculatorii imobiliari pun presiune”

Citește și Viceprimarul Capitalei: Cu zonele protejate suspendate, nu vom vedea case de patrimoniu din cauza blocurilor / ”Hoţii vor fi întotdeuna dispuşi să ne fure pământul, spaţiul public, aerul pe care îl respirăm”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. A, deci zonele alea protejate de care fac Nicușor și Clothilde atâta tam-tam, există în realitate doar în freza lui Nicușor, iar în documente nu? 😀 😀 😀
    Oare de ce nu mă miră?….Neicușorul e de un penibil…ceva de speriat…

    • Pai exact, ce mai există de protejat in Bucureşti? D-ăle încolo de parcuri, clădiri istorice, noi, dezvoltatorii hoțomobiliari, vrem să turnăm beton peste tot: bloc lângă bloc, fără acces, fără spații de parcare. Astea să le facă primăria, dacă mai e loc. Dacă nu… soarta!

    • PSDNL este mafia imobiliară. A se vedea tunurile Romexpo și Mogoșoaia. Acum, mafia imobiliară a pus ochii pe Centrul Vechi.

  2. Tovarășul Greblă este un penal salvat de pilele lui judecătorești.

  3. grebla asta nu trebuia sa fie in puscarie?

  4. Ma uit in jur si ma intreb ce parere are un arhitect despre cladirile ridicate prin toata tara dupa 89? E mandru ca e arhitect? Studentii la arhitectura ce zic, le place?

  5. Un hot cu staif…are balta peste.

  6. O fi la firea?!?

  7. In Bucuresti s-a construit prost si haotic prin inselatorie si furt, bucuresteanul de rand avand cel mai mult de suferit. Nicusor e de belea. Mare curaj pe el sa se lupte singur cu toti rechinii imobiliari si cu praduitorii de la PSD. Mare curaj!

  8. Grebla e o unealta mafiota.

  9. Intr un dialog labe1 tv,l a făcut Nicușor pe grebla,mai mai sa plângă și sa și ceara scuze ca a gresit!

  10. Am văzut grebla la tv, aseară; l-au pus ziariștii față-n-față cu Dan, iar vechiul comunist roșu, proprietar de capre primite cadou a dat-o la-ntors… că trebuie să-l cheme, să discute, să nu facă publice intențiile pisdistului cu guturai.