G4Media.ro

Posibilitatea ca Moldova să primească arme din partea NATO: Reacția MAE de…

Foto: G4Media

Posibilitatea ca Moldova să primească arme din partea NATO: Reacția MAE de la Chișinău

Ministerul de Externe al Republicii Moldova a reacţionat luni la declaraţiile ministrului de externe britanic Liz Truss privind faptul că Republica Moldova ar trebui să fie ‘echipată conform standardelor NATO’, relatează Agerpres, potrivit Deschide.md.

Cooperarea Chişinăului cu NATO se desfăşoară în cadrul Parteneriatului pentru Pace, iar unul dintre elementele centrale ale acestei cooperări are la bază respectarea principiului neutralităţii constituţionale a Republicii Moldova de către toţi actorii vizaţi, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Daniel Vodă.

Autorităţile Republicii Moldova ‘promovează o agendă transparentă, bine cunoscută cetăţenilor şi partenerilor noştri. Totodată, ţinem să reamintim faptul că cooperarea noastră cu NATO se desfăşoară în cadrul Parteneriatului pentru Pace, principalul instrument al acestei cooperări fiind Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP). Unul din elementele centrale ale acestui parteneriat ţine de importanţa respectării principiului neutralităţii constituţionale a ţării noastre de către toţi actorii vizaţi’, a subliniat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei moldovene.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (de stânga, prorus) al fostului preşedinte pro-Kremlin, Igor Dodon, a cerut explicaţii guvernării, deplângând ‘tentativele Occidentului de a încălca neutralitatea Republicii Moldova’.

Reacţia MAE moldovean intervine după ce declaraţia făcută săptămâna trecută de şefa diplomaţiei britanice a suscitat acuzaţii din partea opoziţiei pro-Kremlin din parlamentul de la Chişinău la adresa guvernului.

Într-un comunicat de presă, Partidul Socialiştilor afirmă că ‘această declaraţie a fost făcută fără să fi avut loc discuţii publice cu reprezentanţii conducerii de vârf a R. Moldova’, după care trece la acuzaţii voalate la adresa guvernării de la Chişinău, notează Deschide.md.

‘Dacă însă între R. Moldova şi Marea Britanie şi/sau alte ţări membre ale NATO au avut loc anumite consultări care s-au desfăşurat ‘în culise’, în spatele poporului R. Moldova, Partidul Socialiştilor le condamnă cu fermitate şi cere de la aparatul preşedintelui, guvern, Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, majorităţii parlamentare să ofere de urgenţă explicaţii publicului larg’, se afirmă în comunicat.

De asemenea, Rusia a declarat luni că va urmări atent reacţiile oficialilor din Republica Moldova la propunerea unor ţări NATO de a-i livra armament, conform portalului citat. ‘Suscită surprindere nu atât declaraţiile Marii Britanii, cât posibila reacţie a Chişinăului. Dar vom monitoriza reacţiile la aceste declaraţii, având în vedere că Constituţia Republicii Moldova precizează clar statutul său de neutralitate’ a declarat viceministrul de externe Andrei Rudenko, citat de TASS.

Tot luni, un grup de congresmeni americani care se află într-o vizită de lucru la Chişinău au declarat că SUA sunt gata să ofere armament Republicii Moldova dacă vor primi o cerere în acest sens din partea Chişinăului, potrivit Deschide.md. Oficialii americani au spus că au votat un pachet de sprijin pentru Ucraina şi Republica Moldova în valoare de 40 de miliarde de dolari. Este vorba de asistenţă umanitară şi militară. Deocamdată nu se ştie ce sumă va reveni Republicii Moldova. notează publicaţia citată.

Foto: G4Media

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Neutralitate nu inseamna fara aparare. Moldova arvtrebui sa accepte armele. Iar daca Rusia face scandal, exista o solutie deca pastra „neutralitatea”: sa ofere si Rusia un pachet similar de armament Moldovei. Putin, te bagi?

    • Hmm bagă ăștia bâțul prin gard,curentul pentru Moldova vine de la Tiraspol,dacă nu vor să ajungă la lumănări trebe să plătească prețul la curent al României.Pușcă mulți iepuri Moldova cu o armată așa de mică nu au nici măcar elicoptere,dar sunt super înarmați.

  2. 2 femei au discutat despre armata si arme. ce putea sa iasa decat o vrajeala penibila
    ce arme sa trimiti in moldova si cu ce scop? E moldova in NATO, in UE??? Nu

    e doar o provocare pt Moscova, prcatic UK pune o tinta pe capul moldovenilor

  3. Unirea cu Moldova este mai ieftina, mai facila si mai eficienta. Intra in NATO, UE si ne inarmam noi intr-un cadru organizat si predictibil.

  4. Moldova nu trebuie sa renunte la neutralitate pentru a cumpara arme performante. Atata timp cat rusiastanul are arme pe teritoriul ei are tot dreptul sa se inarmeze ca stat suveran .✌️

  5. Kelea pwllii… Soluția pentru Republica Moldova este expulzarea etnicilor ruși urmată de unirea cu România. În felul ăsta aderă și la NATO și la UE dintr-o singură mișcare. Transnistria o poate rezolva foarte frumos cu Ucraina: aceasta din urma să răstoarne de la putere guvernul de la Tiraspol și să alunge trupele rusești din Transnistria și primește la schimb depozitul de armament sovietic de la Cobasna, aproximativ 20.000 de tone de armament și muniție depozitat acolo după retragerea trupelor sovietice din fosta RDG și Cehoslovacia. În felul ăsta, Republica Moldova își redobândeste teritoriul japcuit de ruși acum 30 de ani, iar Ucraina poate folosi armamentul de la Cobasna, de care oricum are nevoie ca de aer, împotriva invadatorilor ruși din Donbas și sudul Ucrainei..

    • @Javrelin, daca ai fi etnic rus fara nicio treaba cu politica ti-ar placea sa te expulzeze? Si de cand are Ucraina treaba cu teritoriul altui stat?
      Prea ca la tara 😁