G4Media.ro

Polonia vrea să ducă dosarul masacrului de la Katyn în fața justiției…

Sursa foto: Pixabay

Polonia vrea să ducă dosarul masacrului de la Katyn în fața justiției internaționale: „Genocidul nu poate fi prescris”

Preşedintele polonez Andrzej Duda afirmă că va aduce dosarul privind masacrul de la Katyn – asasinarea a aproape 22.000 de polonezi de poliţia lui Stalin în 1940 – în faţa justiţiei internaţionale, informează AFP, citată de Agerpres.

„Genocidul nu poate fi prescris. De aceea, voi cere ca acest dosar să fie tranşat de tribunalele internaţionale. Vom depune în curând cererile corespunzătoare”, a anunţat duminică Duda, într-un discurs susţinut cu ocazia comemorării a 82 de ani de la masacru, evocând de asemenea „agresiunea brutală a Rusiei împotriva Ucrainei independente şi democratice”.

„Această crimă trebuie judecată definitiv şi autorii ei, numiţi”, a adăugat Andrzej Duda, fără a preciza ce tribunal intenţionează să sesizeze şi cine vor fi acuzaţii.

Această dată corespunde de asemenea cu cea de-a 12-a comemorare a catastrofei aeriene de la Smolensk, care s-a soldat, pe 10 aprilie 2010, cu 96 de morţi, printre care preşedintele de atunci al Poloniei, Lech Kaczynski, care se deplasa în Rusia pentru a aduce un omagiu victimelor masacrului de la Katyn.

În septembrie 1939, în urma invadării de către Uniunea Sovietică a unor regiuni poloneze din est, în virtutea pactului germano-sovietic, 22.000 de ofiţeri polonezi, prizonieri ai Armatei Roşii, au fost ucişi în pădurea din Katyn şi Mednoe (Rusia), precum şi la Harkov (Ucraina).

Timp de decenii, Uniunea Sovietică i-a acuzat pe nazişti de comiterea acestui masacru. Abia în aprilie 1990 liderul sovietic Mihail Gorbaciov a recunoscut responsabilitatea ţării sale în aceste masacre.

„A fost o crimă de genocid comisă de sovietici asupra unor victime lipsite total de apărare. Această crimă nu a fost niciodată pedepsită. În loc de aceasta, am avut minciuna despre Katyn”, a afirmat Duda.

El a evocat „un scurt episod de la începutul anilor 1990, în timpul preşedintelui Boris Elţin, când s-a admis în final că ‘autorităţile staliniste’ purtau răspunderea pentru masacrul de la Katyn”.

Însă, a continuat Andrzej Duda, „nu s-a luat nicio măsură”. „Ancheta asupra Katyn a fost abandonată şi niciunul dintre autori nu a fost vreodată pedepsit, în timp ce Rusia lui Putin glorifică din nou, de ani de zile, pe Stalin şi Uniunea Sovietică. Minciuna asupra Katyn a revenit în graţii”, a mai spus preşedintele polonez.

Sursa foto: Pixabay

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. In primul rand aceste fapte (ca si multe altele) ar trebui invatate la scoala.

  • Absolut. Dacă tot se învață despre holocaust, de ce să nu fie și crimele comunismului subiect de studiu?

 2. Se pare ca in sfarsit a venit momentul adevarului pt aceasta natie ruseasca, sa fie asezata acolo unde ii este locul.

 3. Crimele au fost facute direct si exclusiv de catre NKVD. Nu exista NKVD ucrainean, rusesc, bielorus, etc., ci sovietic.

 4. Nah, nah, ala e un alt genocid. Facut de ucrainieni:)). Dar ambele ar trebui aduse in fata CIJ

 5. Aruna e o z.d.r.ea.n.ță rusofilă, aberază pro Putler și pro mujici.

 6. Un semnal bun, de mult asteptat si un exemplu de urmat.Vezi masacrul de la Siret,Fantâna Albă,vezi tezaur, vezi deportați,vezi lagare de muncă …vezi istoria.

 7. Aruno sau cine esti in realitate, pentru ce sa intamplat la Katyn este din vina rusilor. Exista documente istorice. Ce nu ai inteles dau esti si tu spalata pe creier?

 8. Grover Furr susține că masacrul de la Katyn a fost comis de naziștii Schutzstaffel și nu de NKVD sovietic.

 9. Naziștii sunt cei care au făcut masacrul de la Katyn.

 10. Naziștii sunt cei care au făcut masacrul de la Katyn.