G4Media.ro

Accidentul de la Smolensk: liderul partidului de guvernământ, Kaczynski, denunță un atentat…

Sursa foto: Facebook / Prawo i Sprawiedliwość (PiS)

Accidentul de la Smolensk: liderul partidului de guvernământ, Kaczynski, denunță un atentat rusesc

Liderul partidului de guvernământ din Polonia, Jaroslaw Kaczynski, a acuzat Rusia că se află în spatele catastrofei aeriene de la Smolensk, în care a murit fratele său geamăn, președintele Lech Kaczynski, în 2010, afirmând că vor fi prezentate dovezi „foarte curând”, potrivit Le Figaro.

În accidentul din 10 aprilie 2010 și-au pierdut viața 96 de persoane, printre care președintele Kaczynski și soția sa, precum și mai mulți oficiali polonezi de rang înalt, care călătoreau în Rusia pentru a aduce un omagiu victimelor masacrului de la Katyn, comis lângă Smolensk. în 1940.

Cauzele dezastrului au fost subiectul unei dezbateri politice aprinse în Polonia. Conservatorii au acuzat guvernul liberal de atunci de neglijență în pregătirea vizitei și de neajunsuri în anchetă. Rusia a dat vina în totalitate pe Polonia pentru accident.

Luând cuvântul în fața a câteva mii de persoane adunate în fața palatului prezidențial, Jaroslaw Kaczynski a declarat că „are un răspuns complet, verificat de mai multe surse, inclusiv din străinătate”, cu privire la cauzele catastrofei, fără a le detalia însă. El a dat asigurări că aceste elemente „vor fi prezentate publicului foarte curând”.

Cu toate acestea, el a recunoscut că este încă necesar să fie identificați „cei care au luat decizia și cei care au pus-o în aplicare, aici în Polonia, dar mai ales în Rusia”. Întrebând „cine beneficiază de pe urma crimei”, el s-a referit la politica fratelui său împotriva intereselor Moscovei, atât în timpul conflictului ruso-georgian, cât și în strategia de construire a gazoductelor care evită Rusia.

În zilele care au urmat dezastrului, unii membri ai partidului conservator de guvernământ Lege și Justiție (PiS) l-au acuzat pe Vladimir Putin, pe atunci prim-ministru, că s-ar afla în spatele „atacului”. Referindu-se la agresiunea rusă în Ucraina, Jaroslaw Kaczynski a declarat că „post-comunismul din Rusia este la fel de criminal ca și comunismul”.

„Fac apel la toată Europa liberă să se mobilizeze în apărarea Ucrainei și a libertății. Această apărare necesită, de asemenea, clarificarea finală a acestui caz (de la Smolensk), inclusiv a responsabilităților personale, și aducerea în fața justiției a tuturor făptașilor”, a subliniat Jaroslaw Kaczynski.

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Cred că o să vizitez Polonia vara asta, îmi place rusofobia lor.

  • Rusofobia e sănătoasă.

  • Au avut-o intotdeauna ! Sa nu uitam ca rusii – Imperiul Tarist , cu Imperiul Austro-Ungar si Germania au „tot” impartit Poloniia …Un unchi al tatalui meu a fost casatorit cu o poloneza nascuta la Verhoaiansk-Siberia , unde familia era pedepsita pentru lipsa de loialitate ! Imi povestea ca scolarita fiind – dupa intoarcerea in Polonia avea „obligatia morala” ca de fiecare data cand trecea pe langa statuia Tarului SA O SCUIPE !! Si nu ezita sa se intoaca din drum – daca uitase „scuipatul” cu riscul de a intarzia la scoala si a fi tinuta „la arest” ! Sau generalul Pilsudsky care „i-a batut strasnic” pe bosevici in razboiul popono-sviete – si a asigurat independenta Poloniei dupa Primul Razboi Mondial ! Dar nici TRADAREA ARMATEEI SOVITICE Iin Aug.. ‘944 – cxand, la insurectia poloneza de la Warsovia nu au intervenit in ajutorul rasculatilor si au asistat dincolo de Vistula la macelarirea lor de trupele germane – Asa au scapat de „luptatorii polonezi” – casapiti de nemti – si au adus „mercenarii” lui Stalin in Polonia !

 2. Ce gunoaie cleptocratii ce conduc Rusia! Au văzut ca nu controlează Parlamentul așa cum se întâmplă de exemplu in România prin PSD-PNL-AUR, atunci au decis să-i asasineze și să înlocuiască cu prorusi!🤮

  • Ce îl face rus pe rus? Lipsa de conștiință. Rusia nu va fi în veci o țară civilizată, va rămâne o țară sălbatică.

 3. „Accidentul” ala a fost extrem de dubios. Nu m-as mira sa fi fost mana rusilor in toata treaba, suna ca o actiune tipica kaghebista de eliminare a liderilor incomozi.

  • Exista macar o sursa credibila care sa ateste ca a fost un accident?? Nu, insa toti (UE, USA, etc.) au acceptat minciuna drept adevar

 4. Adevar graieste!

 5. Pana acum dacă susțineai asa ceva erai considerat conspirationist.
  Pana acum vreo 2 luni Kaczynski era nefrecventabil. Singurul polonez „de încredere” era insipidul de tusk.
  Ce ciudat se joaca istoria cu noi!

 6. Sunt un popor vertical, care a trecut prin multe (inclusiv dispariția Poloniei ca stat). Au dat un Papă. Au dat Solidaritatea, una din primele mișcări de rezistență din blocul comunist. Nu-i suportă pe ruși (care oricum n-au ce căuta în Europa, Rusia este un stat 90% asiatic). Toată stima!