G4Media.ro

Polonia acuză Belarus de ”gesturi neamicale” și anunță că mai expulzează doi…

sursa foto: Pexels

Polonia acuză Belarus de ”gesturi neamicale” și anunță că mai expulzează doi diplomați

Polonia a acuzat vineri Belarusul de ”gesturi neamicale” şi a anunţat că va expulza încă doi diplomaţi belaruşi, ca reacţie la o decizie similară luată în ajun de Minsk, transmit AFP şi DPA.

La începutul săptămânii, Belarusul l-a declarat persona non grata pe consulul polonez de la Brest, protestând împotriva participării sale la o adunare din acest oraş care a fost un omagiu pentru „soldaţii blestemaţi” polonezi care au luptat succesiv împotriva ocupaţiilor germană şi sovietică.

Demersul reciproc al Varşoviei a fost considerat de Belarus drept ”excesiv, asimetric şi distructiv”. Ulterior, Belarusul a anunţat joi expulzarea în 48 de ore a doi diplomaţi polonezi de la Consulatul din Grodno, afirmând că a luat decizia după o ripostă a Varşoviei considerată „excesivă”.

”În urma continuării de Minsk a gesturilor neamicale faţă de diplomaţi polonezi, Ministerul polonez de Externe a luat decizia de a-i expulza pe consulul general al Belarusului de la Bialystok (nord-est) şi pe consulul belarus de la Varşovia”, a anunţat vineri, pe Twitter, secretarul de stat în MAE polonez Marcin Przydacz.

Însărcinatul cu afaceri la ambasada SUA la Varşovia, Bix Aliu, a condamnat expulzarea diplomaţilor polonezi. ”Belarusul ar trebui să-şi respecte angajamentele şi obligaţiile internaţionale cu privire la tratarea diplomaţilor în conformitate cu Convenţia de la Viena”, a scris Aliu pe Twitter.

Accentuarea tensiunilor dintre Polonia şi Belarus intervine pe fondul tensiunilor între Occident şi regimul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko. Acesta din urmă ce a reprimat începând de anul trecut un val de contestare fără precedent după realegerea sa controversată, în scrutinul din 9 august.

Unităţi de rezistenţă formate pentru a lupta împotriva ocupanţilor germani în Al Doilea Război Mondial, „soldaţii blestemaţi” polonezi au luptat apoi împotriva ocupaţiei sovietice, acţionând de multe ori într-un mod violent şi atacându-i uneori pe toţi cei care nu erau polonezi, în special pe belaruşi.

Lupta lor împotriva puterii sovietice a continuat până în anii ’50.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. .. poate sa imi explice si mie cineva de ce Plonia se invecina cu Romania in 1939? de ce Liov, Vilnius, Pinsk si Brest erau orase poloneze?

    de ce se face atata gargara pe tema „invaziei lui Stalin in Polonia”, cand in realitate Stalin s-a oprit in ’39 la Linia Curzon, granita international acceptata a Poloniei si in 1918, si azi?

    ce stiti despre Zaolzie?

    cu cine se batea Sobieski in manualul de limba romana de a treia?

    • Pune mâna pe o carte de istorie și vei afla că Polonia era o mare putere europeană în Evul Mediu.
      Documentează-te un pic și afli că Lituania actuală era parte din regatul Poloniei și lituanienii au fost creștinați de polonezi.
      Dacă sapi un pic descoperi că întemeietorul celei mai cunoscute dinastii regale poloneze, Jagiellonii, era lituanian.
      Dacă citești încă și mai mult vei descoperi că la vremea aia nu existau nici Bielorusia, nici Ucraina, și nici Rusia nu era prin zonă. Rușii (ce știm noi ca fiind ruși acum) abia își formau primele cnezate și erau departe.
      Citește, citește…

    • @stratosfericu’
      Nu poti indemna oamenii sa citeasca. 50% nu pricep ce scrie si o mare parte din ceilalti sunt tampiti oricum.

    • Bravo lor ca au fost o mare putere in Evul Mediu. Eu nu am inteles cum Polonia moderna, nemedievala si amicala a ocupat Liovul si Vilniusul in 1920, sau Bohumin in 1938. Ori suntem victimele lui Stalin, ori nu mai suntem.

    • Pentru că din punct de vedere istoric aveau dreptul să îl considere teritoriul lor. Așa cum noi considerăm Basarabia si Bucovina teritorii ale noastre.

    • Din punctul meu de vedere, pot sa considere si Moscova teritoriu poplonez, dar sa n-o arda cu „amicalele” impotriva oamenilor pe care i-a ocupat si oprimat pana acum 5 minute. Sa zica adevarul, „sclavii nostri, va vrem inapoi, va prindem noi la colt data viitoare si iar va praduim” etc.

      Sa lase semnalarea de gesturi neamicale Vaticanului.

  2. Greu, greu, mai ales dacă nu vrei să pricepi chestii simple. Sau poate ești beat…
    În ambele cazuri, nu mă mai obosesc. Rămâi cu ideea ta, poate te-o băga Lukashenko în seamă cu 3 kopeici.