G4Media.ro

Politico: Cum a devenit George Simion un „Mesia” pentru românii din diaspora…

Captură video

Politico: Cum a devenit George Simion un „Mesia” pentru românii din diaspora / Factorul TikTok

Românii care locuiesc în străinătate sunt pregătiți să contribuie la aducerea extremei drepte la putere acasă la ei: George Simion s-a clasat pe primul loc la scrutinul prezidențial de duminică, obținând aproximativ 40 % din totalul voturilor și asigurându-și locul în turul doi. Dar marja sa de victorie în rândul diasporei a fost și mai mare, obținând sprijinul a peste 60 % dintre românii din străinătate, scrie Politico.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

Al doilea clasat, primarul centrist al Bucureștiului, Nicușor Dan, a obținut doar 25 % din votul diasporei.

Un cocktail puternic de retorică ultranaționalistă, mesaje anti-sistem și o campanie TikTok neîncetată l-au ajutat pe Simion să se impună în străinătate. Și cu mai puțin de două săptămâni înainte de turul al doilea al alegerilor, acest lucru l-ar putea propulsa la președinție.

„Nu știu dacă cei din diaspora înțeleg că prin votul lor pot distruge această țară”, a avertizat luni economistul Cristian Păun.

‘Mântuitor, lider, Mesia’

Aproximativ patru milioane de români trăiesc și lucrează în străinătate, căutând oportunități economice și educaționale mai bune în afara țării est-europene de 19 milioane de locuitori.

Italia, Spania și Germania găzduiesc cel mai mare număr de români expatriați. În toate cele trei țări, alegătorii l-au sprijinit masiv pe Simion, cu peste 70 % din voturile exprimate în favoarea liderului de extremă dreapta.

Mulți dintre ei sunt implicați în munci adeseori prost plătite, și s-au regăsit în politicile și retorica lui Simion, un scandalagiu cu un caracter puternic anti-sistem, care a dat vina pentru multe dintre necazurile țării pe actuala clasă politică.

„De obicei, cei din Spania, Italia, majoritatea sunt lucrători sezonieri, deci cei care au părăsit țara din cauza a ceea ce ei consideră a fi condiții socioeconomice foarte scăzute pentru ei”, a declarat Oana-Valentina Suciu, profesor asistent de științe politice la Universitatea din București.

Deși economia României s-a redresat semnificativ în deceniile de când a ieșit din dictatura comunistă a lui Nicolae Ceaușescu, țara este încă afectată de corupție și de un nivel de trai mai scăzut decât țările mai bogate din vestul și nordul Europei.

„Simion a fost singurul care a vizitat la propriu zonele sărace din România și comunitățile românești din diaspora, deci a fost cel care aparent le-a acordat atenție – chiar dacă de fapt soluțiile pe care le propune sunt complet nerealiste”, a spus Suciu.

Simion – care susține agenda MAGA a președintelui american Donald Trump – vrea să unifice România și Moldova, a cerut încetarea ajutorului militar aliat pentru Ucraina și a promis că va încălca legislația UE dacă nu va fi de acord cu diktatele de la Bruxelles.

„Ceea ce le propune el pare o soluție foarte ușoară pentru problemele lor”, a spus Suciu. „De aceea se îndreaptă către un fel de salvator, lider, Mesia”.

Pentru alți alegători, a spus ea, susținerea lui Simion a fost mai puțin legată de politicile sale reale și mai mult de opoziția față de establishment.

„Ei [expatriații români] merg întotdeauna împotriva sistemului, indiferent de cine sunt candidații”, a spus ea. „De obicei, ei optează pentru ceea ce consideră a fi un outsider.”

Când Simion se va confrunta cu contracandidatul Nicușor Dan peste două săptămâni, va fi pentru prima dată când un candidat al unuia dintre partidele principale – social-democrații sau liberalii naționali – nu va ajunge în turul doi.

„Votul este o respingere clară a coaliției de guvernare. Atât Simion, cât și Dan sunt văzuți ca «anti-sistem», chiar dacă sunt diametral opuși din punct de vedere politic”, a declarat Oana Lungescu, fost purtător de cuvânt principal al NATO și fellow la think tank-ul de apărare și securitate Royal United Services Institute. „Românii se vor confrunta cu o alegere dură pe 18 mai, între un candidat ultranaționalist și unul pro-occidental.”

Factorul TikTok

Alegerile din România din noiembrie anul trecut au fost anulate după ce autoritățile au descoperit o operațiune de influență de tip rusesc pe social media, în special TikTok, în favoarea ultranaționalistului pro-rus Călin Georgescu.

Și se pare că social media ar putea juca în cele din urmă un rol extraordinar și în aceste alegeri. Simion a folosit social media cu mare succes pentru a ajunge la românii din străinătate, având 1,4 milioane de urmăritori pe TikTok. Începând de luni, videoclipurile sale au fost apreciate de 30 de milioane de ori.

„El [Simion] este foarte activ pe platformele sociale, în special pe cele precum Instagram și TikTok care nu necesită prea multă atenție, doar dai scroll și vezi imagini și mesaje”, a spus Suciu.

Vlad, un român expatriat în Belgia care a preferat să nu-și folosească numele de familie, a spus că victoria lui Simion „ar fi fost imposibilă fără TikTok”.

„El este un produs TikTok și și-a lansat întreaga mișcare pe spatele dezinformării Covid, printre altele”, a spus el.

Partidul AUR al lui Simion a alimentat conspirațiile în timpul pandemiei Covid-19, opunându-se măsurilor guvernamentale de limitare a răspândirii virusului și răspândind neadevăruri despre vaccinuri pentru a se urca pe un val de sentiment anti-știință.

„Din cauza TikTok, practic, el a explodat în timpul pandemiei … el trăiește pe TikTok tot timpul, se filmează peste tot”, a spus Vlad.

El a adăugat că majoritatea românilor care trăiesc în diaspora nu sunt bine educați și sunt susceptibili la retorica populistă a lui Simion și la rețelele sociale.

„Marea lor majoritate, de fapt, sunt oameni care nu au un nivel atât de ridicat de educație, [și] lucrează în locuri de muncă foarte grele, mediocre … vorbim despre șoferi de camion, vorbim despre muncitori în construcții, oameni care au grijă de bătrâni”, a spus el.

„Întotdeauna au trăit în bulele lor, în comunitățile lor, trimițând acasă toți banii pe care îi câștigau și … trăind o viață destul de singuratică”, a adăugat el.

Simion a ocolit mass-media tradiționale pentru a se adresa direct acelor alegători din diaspora dezamăgiți, promițând să le asculte preocupările – iar aceștia i-au întors favorul duminică, ajutându-l să ajungă pe primul loc și, potențial, până la președinție.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Vor să nu se mai întoarcă pe veci în țară și să plecăm șinnoi. Să se depopuleze România la fel ca Bulgaria.

  2. Politico este Biblia sorosistilor și globalistilor!

  3. Nu va luati fupa fenta!
    Eu cred ca Bulibașa a adunat si multe voturi de la pensionari.
    Recentul sondaj CURS arata ca Ponta a luat 41% din electoratul PSD iar Antonescu a luat 39%.
    Simion a rupt si el
    12% din voturile electoratului PSD.
    Sondajul nu spune despre cauze doar subliniaza ca acest electorat traditional PSD se sparge ca un glob.
    Sunt pensionarii, baza PSD, care au migrat asa cum spune sondajul CURS.
    Acestia au sanctionat Guv. Ciolacu si PSD ca au inghetat punctul de pensie la 81 lei si nu l-au actulualizat, asa cum spune legea, la 92 lei.
    Au fost fost mai mult de 2,5 milioane de voturi anti PSD&Ciolacu pentru inghetarea punctului de pensie.
    Cca 1 milion sau votat Ponta, 1 milion la Haur si restul la Antonescu.
    Sa fie un semn ca PSD e in moarte clinică?😵

  4. Voi aveați dreptul la demnitate și acum spălați c*r*ri din cauza LOR! NOI tăiem pensiile lor speciale, salariile lor nesimțite, aducem dreptatea!
    Tic toc le picură otravă in suflet tuturor, toti românii sunt înrăiți, arțăgoși, trebuie să spun că dpdv științific admir mințile care ne-o trag acum!
    Nimic făcut in degringolada in 12 zile nu va salva România!
    Pregătiți-va de plecare din Belarusul de Sud!

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.