G4Media.ro

Plagiatorii care vor să scape nepedepsiți, protejați de majoritatea PSD-PNL-UDMR. Un proiect…

Foto: Captură video

Plagiatorii care vor să scape nepedepsiți, protejați de majoritatea PSD-PNL-UDMR. Un proiect de eliminare a posibilităţii de renunţare voluntară la titlul de doctor – respins în Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor

Propunerea legislativă a USR de modificare a Legii educaţiei naţionale prin care să fie interzisă renunţarea voluntară la titlul de doctor a primit, marţi, raport de respingere în Comisia pentru învăţământ a Camerei Deputaţilor, precizează un comunicat al formaţiunii, citat de Agerpres.

Proiectul prevedea abrogarea textelor din articolul 168 din Legea educaţiei naţionale potrivit cărora titularul unui titlu ştiinţific poate solicita renunţarea la acest titlu Ministerului Educaţiei, care ia act, printr-un ordin de renunţare, iar actul administrativ de constatare a titlului ştiinţific se anulează.

Iniţiatorii proiectului USR susţin că respingerea proiectului arată că „PSD şi PNL apără plagiatorii”.

Aceştia menţionează în comunicatul de presă că doar reprezentanţii USR au votat pentru iniţiativa legislativă, iar deputaţii celorlalte partide au invocat argumente conform cărora ar exista deja o iniţiativă cu prevederi contrare, că trebuie trase la răspundere şcolile doctorale, nu autorii sau că doctoratul este un drept câştigat la care se poate renunţa oricând.

„Fiecare dintre aceste „argumente” a ratat cu bună ştiinţă atât fondul propunerii legislative, cât şi natura doctoratului, care nu este un drept, ci un titlu ce ar trebui obţinut pe merit, prin muncă şi de care să nu te poţi dezice decât simbolic, dar nu ştergând cu buretele, în mod oportunist, toate beneficiile pe care le-ai avut până la momentul dorinţei de renunţare”, se susţine în comunicatul USR.

Potrivit comunicatului, deputaţii Andrei Miftode şi Brian Cristian au intervenit şi au încercat chiar să amendeze iniţiativa, sugerând ca măcar să nu se poată renunţa la titlu în timpul unei investigaţii deja în curs, însă aceste propuneri au fost respinse de ceilalţi membri ai comisiei.

„Plagiatorii pot sta în continuare liniştiţi, la umbra parlamentarilor care îi apără, ştiind că pot goli de obiect orice anchetă, prin simpla debarasare imediată de doctorat”, mai susţine USR.

Proiectul urmează să fie supus votului plenului Camerei şi, ulterior, Senatului, care este for decizional.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

29 comentarii

  1. Exista un puternic consens pe furt la nivel inalt si in mediul academic. Avem doctori de carton, cu mici exceptii. Sa nu aveti incredere in hoti, oricat de intelectuali se dau.

  2. nu stiu decat pe Clotilda, Ciuca, Kodruza si Stapana lor Ursula

  3. Nimic atipic : USR propune, are initiative corecte si sare sleata lui papuc sa-si apere jhegurile ! Sleata egal psd pnl aur udmr care voteaza la comun sau se abtin la comun !

  4. Nimic atipic : USR propune, are initiative corecte si sare sleata lui papuc sa-si apere jhegurile ! Sleata egal psd pnl aur udmr care voteaza la comun sau se abtin la comun !! Rusine !

  5. Bonusul la salariu pentru titlul de doctorat, odata prinsi cu plagiatul, ar trebui foratati sa returneze aici bani. Sunt venituri dobandite prin fals, necuvenite.

    • Nimeni nu s-ar mai inscrie la doctorat daca s-ar da o astfel de lege! Niciunde in lume!

    • @ Mihai – Serios? Nimeni, niciunde in lume? Tu chiar crezi ca in toata lumea asta se inscriu oamenii la doctorat pentru bonusuri?
      Eu zic ca nu s-ar mai inscrie la doctorat decat cei care vor acest titlu pentru cariera lor stiintifica, pentru ca au ajuns cu studiul la un nivel superior si vor sa-si demonstreze ca sunt capabili si de un doctorat…

    • @Kafka
      Sa se dea legea cu returnarea banilor daca se gaseste vreo idee preluata din alta parte si care nu este citata cum trebuie … si vom vedea atunci cine mai risca sa se inscrie, si cine va mai coordona doctorate cu o astfel de greutate in spate!

  6. Rommmââniiiaaa educaaaatăăă, Rommmââniiiaaa prooofffuuundăăă,
    Rommmââniiiaaa nooorrrrmallăăă!
    🤮

  7. Comisia de Educatie a Camerei Deputatilor e ticsita cu duamne absolvente de Colegiul De Aparare si de Institul Diplomatic, in frunte cu bosulica Intotero care se lauda ca stie „software de internet browsing” :))))))). Una, Predescu Ana Loredana, zice ca e si ea „esperta” in diplomatia si securitate de la slujba de educatoare plecand :))))), vorbeste de C2 franceza si engleza, asa se lauda ea, probabil de la coltul blocului ca CV ul nu pare sa arate ca a avut pe unde invata. Alta, Oana Bulai, sefa de modelinge din Neamt, e „esperta” naibii in respiratie holografica :))), samanism:)))) si respiratia inimii, pana la 27 de anisori nu a lucrat nimic, nimic de pus in CV desigur:)), acum are 31. E si vicepresul de la Colegiul De Aparare, insusi Dan Cristian Popescu :))))). In rest, fauna de nota zece; doar profesori de sport de la universitati dubioase si tot felul de creaturi bonde si botoxate. Plus Barcari care tocmai si-a cumparat ceva de la echipa castigatoare.
    Astia decid treaba cu doctoratele si trebuie sa ii scape pe unii, inclusiv pe plagiatorul epoleticesc special. Bravo, Romanika!

  8. Cine renunta voluntar la titlul de doctor, recunoaste automat ca a plagiat … deci care e problema?

    • Nici una, atâta timp cât legea e modificată pentru a-i obliga sa restituie banii câștigați prin uz de fals.
      Și nu doar atât, fiindcă dacă eu fur și sunt prins, cu siguranță nu scap doar daca dau produsele înapoi, cum voia nea Livache.
      Trebuie trași și juridic la răspundere.

    • @JD Nu se va da niciunde in lume o astfel de lege! E atata informatie in lume, incat aproape oricine poate fi acuzat de plagiat (plagiatul nu se rezuma la text ci si la idei)! Chiar si comentariul tau poate fi acuzat de plagiat, deoarece ideea asta cu restituirea banilor au mai spus-o si altii inaintea ta!

    • @ Mihai – Mai omule, cred ca nu intelegi sau nu vrei sa intelegi sensul corect! Nu e vorba de pedepsirea PLAGIATULUI ci a FURTULUI! Probabil ca pe tine sau pe Ion de la birt nu va intereseaza plagiatul unuia sau altuia, dar daca plagiatorul, in baza doctoratului, are benefici materiale (si nu putine) nu se cheama ca e furt? Daca plagiatorul e bugetar si primeste prime si bonusuri pentru un doctorat fals, cand renunta la doctorat nu e normal sa dea banii inapoi pentru ca sunt furati?

  9. Se aplică numai la proprietatea intelectuală sau și la cea materială? Adică dacă am furat un doctorat și îl dau înapoi, nu e nici o problemă, dar dacă fur o bicicletă, să zicem? Sau sechestrez un om să-mi facă pantofii cu cremă?
    Cărți din librării se poate? Le dau înapoi, după ce le citesc, nici măcar nu trebuie să mă prindă cineva că le-am furat, ca în cazul doctoratelor.

    • Nu au furat niciun doctorat! Au avut conducatori, comisii (si la minister) etc … Asa se facea pe vremuri … adica „merge si asa”. Daca regulile se aplicau (de cei care trebuiau sa le aplice), nu aparea problema asta. Credeti ca doctoranzii de acum sunt mai breji? Doctoranzii de acum au softurile care analizeaza documentele … asta e singura diferenta!

    • @Mihai: te-a trimis regimentul 1 ”Doctorii Romanikai” in misiune? Sigur ca e un furt si inca unul serios in toata lumea civilizata.
      Chiar asa, daca eu sau Gigel furam o bicicleta si o dam inapoi de ce sa fim pedepsiti daca ”doctorasii”Romanikai, toti cu sinecuri publice carnoase si zemoase, pot sa renunte la titlu daca sunt prinsi cu mana in sac?

    • @Arici.
      Pe mine ma cheama Mihai si in viata reala … si nu Arici!
      Comparatia cu bicicleta nu tine. Doctoratul s-a facut sub indrumarea unui conducator platit mai multi ani pentru indrumare. Teza a fost citita de comisii (de experti in domeniu), special platite pentru asta. Inclusiv la Ministerul Educatiei exista o comisie superioara care verifica tezele. Sustinerea tezelor era publica … oricine putea intra, putea pune intrebari, putea comenta. Daca s-ar fi suspectat ceva neinregula, atunci lucrurile trebuiau clarificate acum 20-30 de ani … nu acum!

    • E clar, bre, Mihai, tu ai vreun doctorat din asta de la bioterra si ti-e cam frica, ca altfel nu imi explic. Apropo de comisii de acum 20-30 de ani: pe vremea aia nu comisiile erau obligate sa faca cercetare si cautare sa vada daca tu ai copiat sau nu de undeva! Era un fel de declaratie a ta pe proprie raspundere ca tot ce ai scris acolo e original si corect citat. Degeaba incerci tu sa disculpi posesorul de doctorat, nu merge! Tu, din proprie vointa, ai copiat, ai fraudat. Si nu, nu e vorba de pedepsirea plagiatului (care ar trebui sa fie obligatoriu) ci de pedepsirea falsului si furtului – beneficiile materiale care decurg din doctorat.

    • @Kafka
      Ce sunt cu acuzatiile astea ieftine la adresa mea?
      Eu nu ma ascund dupa nume false … chiar Mihai ma cheama si in viata reala!
      Daca mi-ar fi frica de ceva nu as posta cu numele meu si cu adresa mea de email de zi cu zi!
      Eu nu cred ca acum 20-30 ani comisiile si coordonatorul nu trebuiau sa evalueze originalitatea unei lucrari de doctorat, si nici nu cred ca exista vreo declaratie in care sa se ceara explicit ca citarile sa fie facute cu „”. Site-urile mai vechi ale universitatilor sunt disponibile online pe archive dot org, deci se poate gasi aceasta declaratie daca exista. Obligatia era a conducatorului (si putin si a comisiei) sa indrume doctorandul si verifice toate aceste lucruri! Altfel pentru ce lua banii? Ca multi doctoranzi isi plateau singuri studiile … care nu erau ieftine deloc!

  10. DE LA INITIATORI PANA LA CEI CARE VOTEAZA ASA TAMPENIE AR TREBUI SA LI SE ANULEZE STUDIILE SUPERIOARE CU DREPT DE A REDA DOAR O DATA EXAMENELE ULTIMULUI AN PLUS LICENTA PENTRU OBTINEREA DIPLOMEI DE ABSOLVENT DE FACULTATE.

  11. A renunțat și codruta?

    • @ Biden – Hai, da sursa oficiala care precizeaza ca lucrarea de doctorat a Codrutei e plagiata!

    • @Kafka
      Raportul comisiei este public pe site-ul CNATDCU.
      Se precizeaza clar ca sunt texte preluate fara „”.
      Asta inseamna plagiat sau nu in viziunea ta?

  12. !kafka

    Sa mergem la principii….

    eu am banuiala ca in Occident regulile care trebuie sa stea la baza unei lucrari de doctorat privind corectitudinea sunt cam aceleasi cel putin de 30 de ani!

    or la noi situatia nu este aceeasi! unele erau regulile pana in 89, altele au fost, daca au fost, dupa 1990, altele prin 2000, altele acum!

    cum evaluezi o lucrare, dupa care reguli, ale momentului actual, in care ai sistem informatic care numara nu stiu ce sau dupa regulile cand si-a luat omul doctoratul?

    sa presupunem ca ai unul care si-a luat doctoratul in 2000 si a respectat instructiunile de atunci….cum instructiunile de acum sunt mult mai severe, teza omului o consideri plagiat!

    si daca e plagiat, incepi demersurile de care faceti vorbire, bani, etc….si te da omul in judecata si nu doar ca va castiga la proces, dar mai platesti si daune morale de imagine…

    nu stiu ce discuta aia de la comisie, dar daca vorbesc de plagiat trebuie sa tina cont de regulile care au fost la momentul sustinerii tezei…

    poate gresesc eu

  13. Am fost printre ultimii care am dat examen de abolvire dupa patru clase elementare.
    Pot sa renunt la titlul / diploma de absolvent a patru clase elementare ?
    Aceasi intrebarea pentru diploma de absolvire a sapte clase, pentru diploma de bacalaureat, pentru diploma de inginer. Mi-e rusine cu ele !