G4Media.ro

Petiție împotriva inițiativei legislative a lui Liviu Dragnea prin care bisericile vor…

Petiție împotriva inițiativei legislative a lui Liviu Dragnea prin care bisericile vor primi sute de mii de hectare de pădure: PSD cumpără susținerea electorală a Bisericilor printr-o pomană fără precedent în istoria recentă a României

Societatea Organizată Responsabil (S.O.S.) a inițiat o petiție pe care intenționează să o trimită Parlamentului și Guvernului cărora le cere să respingă inițiativa legislativă a lui Liviu Dragnea prin care sute de mii de hectare de pădure urmează să fie acordate bisericilor.

”Cerem Parlamentului României și Guvernului să nu privatizeze 10% din fondul forestier al țării”, se arată în petiția inițiată prin intermediul platformei Declic.

”PSD cumpără susținerea electorală a Bisericilor printr-o pomană fără precedent în istoria recentă a României. Propunerea legislativă PL-x nr. 9/2019, înregistrată la Camera Deputaților la începutul acestui an și al cărei co-inițiator este Liviu Dragnea, cedează Bisericilor și comunităților din fostele regiuni grănicerești peste 650.000 de hectare de pădure! Este un jaf din avutul public pentru că se dă un drept de proprietate unităților de cult și comunităților din fostele regiuni grănicerești în contextul în care nu au avut niciodată în proprietate aceste păduri, ci doar drept de administrare”, se arată în petiția inițiată de S.O.S.

Argumentele împotriva inițiativei legislative:

 • Este o pomană electorală între 3 și 6 miliarde de euro. În ciuda problemelor de gestionare publică a pădurilor, ele trebuie să rămână în proprietatea statului. Pădurile trebuie administrate de silvici onești și profesioniști și nu privatizate ca să fie tăiate, așa cum au fost prădate pădurile țării în ultimii 30 de ani.
 • Statul român nu trebuie să-și cedeze abuziv patrimoniul natural pentru că pădurile sunt moștenirea pe care o lăsăm generațiilor viitoare, mai ales în contextul schimbărilor climatice, care conduc la poluare, probleme de sănătate și de mediu și reducerea drastică a biodiversității.
 • Menționăm că specialiștii din Direcția generală Păduri din Ministerul Apelor și Pădurilor nu susțin inițiativa legislativă și au dat aviz negativ acestui proiect. Ne solidarizăm cu pădurarii de la Federația Silva, cu ecologiștii din toată țara și cerem retragerea din Parlament a acestui proiect legislativ toxic pentru țară.
 • Mobilizează-te alături de noi și semnează petiția pentru a arăta celor din PSD, UDMR și ALDE că pădurile trebuie să rămână ale noastre și să retragă acest proiect legislativă care pune în pericol 10% din fondul forestier al țării.

Citește petiția integral: SOS pădurile României: stopați jaful!

Un proiect legislativ inițiat de Liviu Dragnea și alți șase parlamentari PSD împroprietărește bisericile cu terenuri forestiere pe care le-au avut în folosință sau administrare, dar nu în proprietate, potrivit sindicatelor din silvicultură. Aceștia protestează la Parlament împotriva inițiativei pe care o califică drept cumpărare a susținerii electorale a bisericilor.
Proiectul, care a trecut deja de Senat prin aprobare tacită și este în dezbatere în comisiile din Camera Deputaților, prevede modificarea Legii 1/2000.

Proiectul introduce prevederea că diversele forme de organizare bisericească (centre eparhiale, protoierii, mănăstiri, schituri, parohii, filii) ”dobândesc în proprietate” păduri de până în 30 de hectare din fondul bisericesc al cultului căruia aparțin, dacă acesta le-a avut în folosință sau administrare.

Sindicaliștii acuză faptul că inițiativa PSD ”creează cadrul legal pentru împroprietărirea fără drept cu terenuri forestiere în suprafață de până la 30 de hectare din fondul forestier proprietate publică a statului, a unităților de cult care au deținut în folosință sau administrare și nu în proprietate astfel de suprafețe”. Citește aici cererea sindicaliștilor pentru respingerea propunerii legislative.

Cum justifică parlamentarii PSD propunerea legislativă? Ei invocă o presupusă inechitate față de culte și arată că ”pentru biserică, dobândirea proprietății devine un mijloc de atingere a scopurilor misionar-filantropice pentru care este constituită și un act de restabilire a adevărului istoric și juridic”.

Sindicatele citează un răspuns al Ministerului Apelor și Pădurilor, care arată că Direcția Generală Păduri ”nu susține propunerea legislativă propusă de inițiatori”. Federația Silva cere respingerea proiectului în Camera Deputaților și susțin că ”va afecta considerabil patrimoniul public al statului, va afecta stabilitatea instituțională a administratorului fondului forestier proprietate publică a statului și va afecta negativ bugetul de stat”.

”Soluția legislativă identificată este determinată de necesitatea asigurării unui minim pentru funcționarea și întreținerea unităților de cult, pentru ca acestea să-și poată îndeplini misiunea”, mai arată cei șapte inițiatori ai proiectului.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Asta-i hotie pusa la cale de cuplul D-D! Cica in numele Domnului!!!

 2. Nu mi-as face probleme in cazul acestei legi ! Va fi declarata in totalitate neconstitutionala ! Nu ma apuc sa spun aici de ce ! Nu-i nici locul, nici timpul ! Cei care au facut Dreptul, dar nu ca Serban Nici_o_laie, ori precum Ciordache si Pricolicea, inteleg de ce !

  PS. Poate chiar unul dintre „eminentii” enumerati mai sus a venit cu ideea iar mustaciosul cu neuroni putini dar din ce in ce mai nervosi, a inghitit-o pe nemestecate dar cu incantare !

  PPS. Ori te pomenesti ca a fost ideea lui Balalau, ca tot zicea asta parca mai ieri de „Romania – Republica Constitutional – Monahala !

  PPPS. Ptiu, Drace ! :))))

  • @Su,
   Sper ca m-ai scuipat ca sa nu ma deochi…?! (glumesc)
   ”Ma bazez” pe tine ca o sa mai treci macar o data pe la articolul Kovesi vs. Bohnert…

 3. Foarte complexa treaba: preacuviosii oare pot avea grija de paduri? Au ei jandarmi sau alte forte inarmate, sa apere padurile din domeniul acordat lor?
  Care e avantajul de a avea paduri biserica? Altul decat a face BOR sa puna umarul la campaniile electorale in favoarea PSD, nu prea vad…ar mai putea si sa fie altul scopul, acela de a putea valorifica lemnul fara ca publicul sa-si bage nasul…ca, de, e al bisericii…

 4. da cine e PSD sa faca asa pomeni ? ei se considera feudali medievali carora le apartin tot pamintul si toti sclavii care locuesc aici ? este oare aceasta tentativa constitutionala, poate mai introduceti si zeciuiala bisericeasca ? parerea mea e ca legile in RO trebue modificate astfel ca biserica sa nu aiba influenta cu politicul, si daca un politician se intilneste cu un popa pentru a coordona ceva atunci ambii sa fie judecati pentru abuz

 5. Ca bun creștin îți dăruiești averile și apoi îl urmezi pe Isus. Biserica ortodoxa cărui idol i se închina?

 6. Eu ce-as putea sa spun, sau ma rog, ce mi-ar mai fi permis?
  Sa dea Domnu’ sa-i vad pe toti in ”paltoane” din lemn de fag, bineinteles incrustat cu foita de aur, ca sa-i poata deosebi ceL de Sus…!

 7. Nu conteaza cum isi impart prada, prin rugaciune sau furaciune, e darul Divinitatii.

 8. Excelenta domniei sale domnul Dragnea nu face nimic fara a se consulta cu cei din jurul domniei sale. Că place unora sau nu ar trebui să își vadă de treaba lor. Sunt sigur că excelenta sa face tot ce e mai bun pentru România chiar dacă alții nu vor să vada.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.