G4Media.ro

Peste 40 de morminte evreiești profanate în estul Germaniei

sursa: G4Media

Peste 40 de morminte evreiești profanate în estul Germaniei

Persoane necunoscute au profanat peste 40 de morminte evreiești vechi în cimitirul unui oraș din estul Germaniei, a anunțat miercuri, 20 septembrie, poliția, care a precizat că nu au fost efectuate arestări. Peste patruzeci de morminte evreiești au fost vandalizate în Cothen, „în principal prin răsturnarea pietrelor funerare”, a declarat poliția din Dessau-Rosslau, citată de Le Figaro.

Poliția crede că profanările au fost comise între vineri și marți în secțiunea evreiască a acestui cimitir. Ei estimează pagubele provocate acestor morminte vechi la peste 20.000 de euro. Autoritățile caută „orice persoană care poate oferi informații despre posibili suspecți”.

Fostă capitală a principatului Anhalt-Köthen, Cothen este cunoscută mai ales ca fiind localitatea în care a trăit în secolul al XVIII-lea Johann Sebastian Bach. În ultimii ani, Germania a cunoscut o recrudescență a actelor antisemite care amintesc de zilele întunecate ale național-socialismului.

Reapariția actelor antisemite și rasiste

În 2019, Stephan Balliet, un adept al ideologiilor de extremă dreapta și al conspirației, a încercat să intre în sinagoga din Halle, în același land Saxonia-Anhalt, pentru a comite un carnagiu cu ocazia sărbătorii evreiești de Yom Kippur. În cele din urmă, el nu a reușit să intre în sinagogă, care era plină de credincioși în acea zi. Dar a ucis un trecător și un bărbat care se refugiase într-un snack-bar, înainte de a fi arestat.

În urma acestui atac și a unui alt atac cu motivație rasială în Hanau, lângă Frankfurt, în 2020, în care au murit nouă persoane, Germania a făcut din terorismul de extremă dreapta amenințarea numărul unu. Marți, guvernul a interzis grupul „Hammerskins Germany”, care propagă o „teorie rasială bazată pe ideologia nazistă”, în cadrul unei represiuni majore la nivel național.

(foto arhiva)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...