G4Media.ro

Percheziții în Iași pentru destructurarea unui grup care înșela persoane în vârstă,…

Percheziții în Iași pentru destructurarea unui grup care înșela persoane în vârstă, fără moștenitori, care voiau să-și vândă imobilele/ Prejudiciul calculat de DIICOT se ridică la 2,5milioane de euro

Un număr de 18 percheziţii domiciliare au loc în judeţul Iaşi, fiind vizată destructurarea unui grup organizat care se ocupa cu înşelăciuni în domeniul imobiliar, prin intermediul unor acte juridice false. Prejudiciul în acest caz se ridică la 2,5 milioane de euro.

„La data de 24.11.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi efectuează un număr de 18 percheziţii domiciliare, pe raza judeţului Iaşi, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani şi abuz în serviciu”, anunţă DIICOT.

Potrivit procurorilor, începând cu anul 2016 pe raza judeţului Iaşi a acţionat un grup infracţional organizat, care a avut ca scop principal săvârşirea unor infracţiuni de înşelăciune, în domeniul imobiliar, simularea activităţii infracţionale fiind realizată prin intermediul unor acte juridice, cu aparenţă de legalitate.

„Principiul de bază al activităţii infracţionale a constat în identificarea unor persoane, de regulă în vârstă, fără moştenitori sau cu moştenitori care domiciliază în străinătate, care au solicitat reconstituirea drepturilor de proprietate asupra unor imobile reprezentate de suprafeţe mari de teren, iar cererile acestora au fost confirmate prin hotărâri de reconstituire a drepturilor de proprietate emise de Comisiile de fond funciar sau prin pronunţarea unor hotărâri judecătoreşti. Totodată, membrii grupului au manifestat preferinţă pentru persoanele care, în exercitarea drepturilor menţionate anterior, se aflau în procedurile de identificare a amplasamentelor originale sau ale altor amplasamente libere, unde s-ar putea realiza punerile în posesie”, precizează DIICOT.

Anchetatorii susţin că moştenitorii erau contactaţi ulterior de către suspecţi, ocazie cu care li se solicita întocmirea unei procuri notariale în favoarea unui membru al grupului, prin care acesta să fie împuternicit să procedeze la obţinerea actelor necesare şi la valorificarea terenului.

După obţinerea actelor notariale, pentru imobilele respective, membrii grupului obţineau sume de bani de la persoanele interesate de achiziţionarea acestora, fiind încheiate antecontracte de vânzare-cumpărare, contracte de cesiune, contracte de dare în plată, însă care ulterior nu mai erau predate titularilor de drepturi.

„Astfel, persoanele vătămate erau menţinute în eroare, membrii grupului comunicându-le că procedurile legale nu au fost finalizate pentru valorificarea terenurilor şi că nu au obţinut vreo sumă de bani pentru imobilele respective”, mai arată DIICOT.

Prejudiciul estimat în această cauză este de aproximativ 2.500.000 euro.

La sediul DIICOT- Serviciul Teritorial Iaşi vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 14 persoane.

sursa: News.ro, Sursa foto: Pexels/Photomix Company

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Toate aceste grupări specializate pe retrocedări şi preluări abuzive sunt susținute de mafia notarilor. Au oameni în poliție şi primării. Judecătorii le rezolvă dosarele pe repede înainte, pentru că sunt bine unşi să funcționeze cum trebuie. A se vedea Timişoara şi Clanul Cârpaci.