G4Media.ro

Pentru Statele Unite, China este „cea mai mare provocare” a secolului. Șeful…

sursa foto: Departamentul de Stat

Pentru Statele Unite, China este „cea mai mare provocare” a secolului. Șeful diplomației americane a ridicat competiția cu Beijingul la rang de prioritate a administrației Biden

Este un mesaj clar. O luare de poziție fără ambiguitate. Miercuri, cu ocazia primului său discurs de politică externă de la intrarea în funcție a lui Joe Biden, Antony Blinken a desemnat competiția cu China drept „cea mai mare provocare geopolitică a secolului al XXI-lea” și o prioritate a politicii externe a lui Joe Biden și a promis să combine fermitatea cu dialogul. „Mai multe țări reprezintă provocări importante pentru noi, printre care Rusia, Iranul sau Coreea de Nord” a subliniat el. „Provocarea pe care o reprezintă China este diferită. China este singura țară cu puterea economică, diplomatică, militară și tehnologică care poate zgudui serios sistemul internațional stabil și deschis, toate regulile, valorile și relațiile care fac lumea așa cum vrem să fie”, a adăugat șeful diplomației americane.

Secretarul de stat a promis că relațiile cu Beijingul vor fi un amestec de „competitivitate când va fi sănătoasă”, „colaborare când va fi posibil” și antagonism când va fi necesar”. Confruntarea între primele două puteri mondiale a mers într-un crescendo sub președinția lui Donald Trump. La început limitată la războiul comercial, ea a deviat spre confruntare în toate dosarele, al drepturilor omului, al gestionării Covid-19, trecând prin soarta Hong Kong-ului sau acuzațiile de expansionism militar în marea Chinei de est.

Sub conducerea fostului secretar de stat, Mike Pompeo, un „uliu”, tensiunile au dus la o criză inedită cu aspect de nou război rece. Antony Blinken a promis să „dialogheze cu China de pe o poziție de forță”, în căutarea unui teren de înțelegere pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, a întări securitatea sanitară și a promova neproliferarea.

O „adevărată forță”

Această „poziție de forță” ce trebuie găsită este mesajul cheie al liniilor directoare ale politicii externe a președintelui Biden publicate miercuri de Casa Albă, care pune accentual pe necesitatea de a „revitaliza rețeaua inegală de alianțe ale Americii” și de a reînnoi blazonul democrației. Doctrina diplomatică a lui Donald Trump, împrumutată de la îndepărtatul lui predecesor republican Ronald Reagan, a fost și „pacea prin forță”. Dar noua echipă democrată dă asigurări că nu avea din „forță” decât numele.

„Adevărata forță nu o reprezintă fanfaronadele și loviturile de cap. Ea nu se sprijină numai pe puterea militară”, a criticat Antony Blinken. Asta înseamnă să aperi drepturile omului, dar și să „colaborezi cu aliații și partenerii noștri fără să-i denigrezi, deoarece ponderea noastră combinată face mult mai greu pentru China să ne ignore”, a susținut el. Administrația Biden ridică astfel „Quad”, alianța anti-Beijing care o asociază cu Australia, Coreea de Sud și Japonia, la rangul de „principal atu strategic al Americii”, la același nivel cu NATO.

Sursa: Le Point / Traducere: Gabriela Sîrbu (Rador)

Foto: Secretarul de stat american, Antony Blinken / Sursa: Departamentul de Stat

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Bravo România.
    Singura tara care a avut co*ie sa se opuna invaziei chineze.
    La nivel de contracte publice.
    Fara Huawei, fara CCCT fara contracte cu dedicație

  2. Ok, fără galbeni. For ever.