G4Media.ro

Pelerinaj de lideri mondiali în Ucraina, cu o zi înainte de 9…

Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

Pelerinaj de lideri mondiali în Ucraina, cu o zi înainte de 9 mai, când este așteptată dezlănțuirea Rusiei/ Jill Biden, Justin Trudeau, șefa Parlamentului german, premierul și ministrul de Externe al Croației au fost duminică în zone de război

Cinci lideri mondiali au fost în Ucraina doar duminică, cu o zi înainte de 9 mai, când specialiștii se așteaptă la dezlănțuirea Rusiei în Ucraina. Jill Biden, Justin Trudeau, Baerbel Bas (șefa Parlamentului german), Andrej Plenkovic (premierul Croației) și Gordon Grlic Radman (ministrul de Externe al Croației) au fost duminică în zone de război din țara aflată în a 74-a zi de bombardamente.

Jill Biden, soția președintelui american Joe Biden, a fost surpriza de proporții a zilei. Soția președintelui SUA a trecut granița la 14:41 (ora Slovaciei, unde se afla într-o vizită oficială care a urmat celei din România). Vizita a fost neanunțată, transmite Casa Albă, care confirmă informația printr-o informare de presă transmisă duminică.

Vizita, complet neașteptată, a avut loc în Uzhhorod, un orășel din sud-vestul îndepărtat al țării.

Jill Biden și Olena Zelenska, soția președintelui ucrainean care a primit un buchet de flori și o îmbrățișare îndelungă de la prima doamnă a SUA, s-au întâlnit într-o școală folosită acum drept locuință temporară și adăpost pentru 163 de ucraineni strămutați, inclusiv 47 de copii.

Cele două prime doamne au corespondat în ultimele săptămâni.

 • “Am vrut să vin de Ziua Mamei. M-am gândit că este important să arăt poporului ucrainean că acest război trebuie să se oprească și că acest război a fost brutal și că poporul Statelor Unite este alături de poporul ucrainean”, a transmis Jill Biden.
 • “În primul rând, aș vrea să vă mulțumesc pentru un act foarte curajos (….) Pentru că înțelegem ce presupune ca prima doamnă a SUA să vină aici în timpul unui război în care acțiunile militare au loc în fiecare zi, unde sirenele de aer au loc în fiecare zi, chiar și astăzi (…) Cu toții simțim sprijinul dumneavoastră și cu toții simțim conducerea președintelui SUA, dar am dori să menționăm că Ziua Mamei este o zi foarte simbolică pentru noi, deoarece simțim și noi dragostea și sprijinul dumneavoastră în timpul unei zile atât de importante”, i-a replicat Olena Zelenska primei doamne a SUA.

Din motive de securitate, vizita lui Jill Biden a fost scurtă în zona de război, de aproximativ două ore.

Photo by Susan Walsh / POOL / AFP

Premierul canadian Justin Trudeau a făcut, de asemenea, o vizită neanunţată în oraşul ucrainean Irpin, care a fost ocupat temporar de trupele ruse, a anunţat primarul oraşului pe contul de Telegram

 • ”Tocmai am avut onoarea să mă întâlnesc cu premierul Canadei, Justin Trudeau, care a venit la Irpin pentru a vedea cu ochii săi toată groaza pe care ocupanţii ruşi au provocat-o oraşului nostru”, a spus Oleksandr Markuşin pe canalul său de Telegram.

Nu în ultimul rând, Baerbel Bas, șefa Parlamentului german, Andrej Plenkovic, premierul Croației, și Gordon Grlic Radman, ministrul de Externe al Croației, au fost aproximativ în același timp în vizită la Kiev.

Liderii croați i-au întâlnit pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, premierul Denîs Şmîhal şi preşedintele Radei Supreme Ruslan Stefanciuk, potrivit Pravda Europeană.

 • ”Preşedintele Zelenski m-a informat despre situaţia din Ucraina şi consecinţele invaziei ruse. Poporul şi soldaţii ucraineni au arătat o rezistenţă extraordinară în apărarea familiilor, caselor şi poporului lor. Republica Croaţie ştie cum este să fii victima unei agresiuni militare şi susţine ferm Ucraina şi calea sa europeană (…) În ajunul Zilei Europei, vizitez Ucraina, care este victima agresiunii ruse. M-am întâlnit cu preşedintele Parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanciuk la Kiev. Continuăm sî oferim sprijin politic, diplomatic şi orice alt tip de ajutor şi continuăm cooperarea parlamentară, în special în ceea ce priveşte calea europeană a Ucrainei”, a declarat premierul Croației.

Context

Tot duminică are loc întâlnirea online, prin videoconferință, a liderilor G7, inclusiv președintele american Joe Biden. La întâlnire este invitat și Volodimir Zelenski, iar subiectul de discuții este sprijinul occidental pentru Kiev, conform The Guardian.

Cancelarul german Olaf Scholz va fi gazda convorbirii, iar Zelenski “va participa și va prezenta un raport privind situația actuală”, a declarat purtătoarea de cuvânt a guvernului, Christiane Hoffmann. Se așteaptă să fie discutate noi sancțiuni sau cel puțin o înăsprire a gamei uriașe de pedepse economice deja aplicate Rusiei.

În aceeași zi de duminică, ambasadorii statelor membre ale UE se vor întâlni la Bruxelles pentru a discuta cea de-a șasea rundă de sancțiuni economice împotriva Moscovei, care de data aceasta ar trebui să includă o interdicție treptată a importurilor de petrol rusesc.

8 mai este ziua în care Europa celebrează sfârșitul războiului, iar URSS și astăzi Rusia, prin falsificarea unor documente, au stabilit ca Ziua Victoriei să fie celebrată în 9 mai, pentru ca sovieticii să aibă o zi proprie de sărbătoare. Vezi de ce aici. 

Specialiștii se așteaptă ca atacurile rușilor să devină și mai brutale începând cu 9 mai, iar unii dintre specialiști au vorbit chiar despre o declarare oficială a războiului în 9 mai, moment în care Vladimir Putin ar putea convoca întreaga armată rusă. Citește detalii aici. 

Mai mult, presa britanică a lansat același scenariu în 3 mai conform căruia Vladimir Putin ar urma să declare, în mod oficial, război Ucrainei în 9 mai, pentru a putea mobiliza complet forțele de rezervă ale Rusiei, în condițiile în care Ucraina continuă să reziste în pofida unor atacuri sălbatice și bombardamente dezlănțuite, neîntrerupte de 74 de zile.

Nu în ultimul rând, Jens Stoltenberg, liderul NATO, a avertizat, într-un interviu pentru cotidianul belgian Le Soir, asupra unor intensificări a bombardamentelor: „Trebuie să ne pregătim pentru ofensiva rusă, pentru o şi mai mare brutalitate, mai multă suferinţă şi chiar o mai mare distrugere masivă a infrastructurii critice şi a zonelor rezidenţiale”. Stoltenberg a precizat însă că NATO nu a văzut nicio schimbare în strategia nucleară a Rusiei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. Jil biden e lider mondial??? Ahahah! Buna asta!

 2. Hai baieti ca-s ieftine rublele in perioada asta, bagati in ele.

 3. Ca vechi și pasionat consumator de istorie, o spun amuzat: nicăieri, niciodată, capitala unei țări invadate ( sau orice altă zonă) nu a fost vizitată de nimeni. Pentru lideri, conform. oricărei norme minime de siguranța, e complet interzis. Poate mă lămurește. și pe mine una din mințile luminate de pe aici de unde știu ei că nu pică vreo rachetă chiar acolo. Dacă nu, tot un creier mai dezvoltat îmi poate da exemplu un precedent, că eu n-am găsit.
  ,

  • Asta e greșeala pe care a făcut-o și Putin.
   A crezut că e la fel ca data trecută.

  • Sanchi, vor doar estul și sudul, d-aia au atacat Kyivul. Că n-au fost în stare nu înseamnă că nu au vrut, dar deh, au plecat cu coada intre picioare cum o sa plece și din sud și din est. După care o sa spuneți că nici pe-astea nu le -au vrut.

 4. tocmai că nu-s așa ieftine…ia aruncă o privire pe cursul valutar

 5. Păi și la Moscova cine se duce să-l felicite pe Putler pentru intervenția din Ucraina?

 6. „Liderii” fac si ei un selfie cu eroul. Da bine la PR. Pun si ei poza pe retele.

 7. „Pelerinaj”? Bravo „ziaristilor”. Trimiteti cu gandul la vreo sarbatoare relogioasa, moaste…
  (Pelerinaj = Călătorie rituală făcută de credincioși, individual sau în grup, într-un loc sfânt (Ierusalim, Lourdes, Mecca).
  Aaa… sanchi… o fi metaforica zicerea si nu ne -am prins.