G4Media.ro

Patriarhul Daniel a vorbit despre schimbările climatice la Pelerinajul de Florii

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Patriarhul Daniel a vorbit despre schimbările climatice la Pelerinajul de Florii

Pelerinajul de Florii este icoană înaintevestitoare a bucuriei Sfintelor Paşti, le-a spus sâmbătă seară patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, credincioşilor prezenţi pe Dealul Mitropoliei, potrivit Agerpres. El a făcut și o mențiune legată de schimbările climatice.

„Acest pelerinaj de Florii este icoană înaintevestitoare a bucuriei Sfintelor Paşti. De aceea se spune, uneori, în popor ‘cum e vremea la Florii, aşa va fi şi la Paşti’. Sigur că nu era natura atât de afectată de schimbări climatice nedorite. Această Intrare a Domnului în Ierusalim este o intrare în Ierusalimul pământesc pentru a pătimi de bunăvoie. Toate cântările pe care le-am auzit în acest pelerinaj arată că Iisus merge spre pătimire, dar pătimirea aceasta este de bunăvoie, deşi ea este cauzată de uneltirile autorităţilor religioase şi politice din vremea aceea. Totuşi, Evanghelia după Ioan subliniază că Iisus Hristos a acceptat suferinţele – moartea şi îngroparea – de bunăvoie”, a spus Patriarhul Daniel, în cuvântul de învăţătură adresat participanţilor la Pelerinajul de Florii, transmite Agerpres.

Șeful BOR a remarcat că numărul pelerinilor participanţi la Pelerinajul de Florii este mai mare decât cel din 2019, ultimul organizat înaintea pandemiei de COVID-19.

Patriarhia Română şi Arhiepiscopia Bucureştilor au organizat sâmbătă Pelerinajul de Florii, la care au participat câteva mii de pelerini.

Pelerinajul, desfăşurat pentru prima dată după doi ani de întrerupere din cauza pandemiei de COVID-19, a început la Mănăstirea Radu Vodă şi a avut loc pe următorul traseu: Bulevardul Mărăşeşti, Bulevardul Dimitrie Cantemir, Strada Bibescu Vodă, Strada Şerban Vodă, cu oprire la Catedrala mitropolitană Sfântul Spiridon – Nou, Strada Principatele Unite, Strada Ienăchiţă Văcărescu, Strada Sfânta Ecaterina, cu oprire la Biserica Sfânta Ecaterina, Strada Bibescu Vodă, Colina Bucuriei şi s-a încheiat la Catedrala Patriarhală.

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc, duminică, Intrarea Domnului în Ierusalim – Floriile. Potrivit tradiţiei Bisericii, Intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim este singurul moment din viaţa Sa pământească în care a acceptat să fie aclamat ca Împărat. De data aceasta, îşi pregăteşte singur intrarea, conform profeţiilor din Vechiul Testament, ca să fie recunoscut după lege că este Mesia, Mântuitorul lumii. Poporul îl întâmpină pe Iisus cu ramuri de finic şi de măslin, strigând: ‘Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului’. Prin aceste cuvinte, oamenii simţeau că însuşi Dumnezeu a venit în lume pentru a aduce mântuirea ei. Intrând ca Împărat în Ierusalim, Iisus anticipează biruinţa Sa apropiată asupra morţii, ca şi biruinţa întregii omeniri pe care o purta în Sine.

De Florii, oamenii merg la biserică pentru a sfinţi crenguţe de salcie pe care le pun la geamuri, la uşi sau la porţi. În unele părţi ale ţării, locuitorii de la sate se încing cu ramurile de salcie peste mijloc. Credinţa spune că acest ritual îi apără de boli şi îi face mai robuşti. De asemenea, apără casa de rele şi o protejează de evenimente neplăcute.

Ramurile de salcie care se împart în biserică în ziua de Florii simbolizează ramurile de finic cu care l-au întâmpinat mulţimile în Ierusalim pe Iisus.

Cu zilei de Florii începe ultima săptămână a Postului Paştilor, numită Săptămâna Patimilor, în care creştinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. (Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Și uite asa, un nebun de mana cu popa șef de la el omoară oameni la greu iar al nostru vorbește de schimbările climatice. Am mai observat atitudinea de îngăduință fata de rusi la mulți credincioși care merg la biserica. O vecina, bisericoasa, fără veleități culturale îmi vorbea zilele astea de naziști și drogați. Unde o fi auzit ea pentru ca toată ziua sta la biserica?

    • La tembelizor. La latrine.

    • Are ‘teligență artificială pe raftu’ unde tzine strecurătoarea în bucătărie, lângă feizbuc

    • Eu cred ca e normal ca Daniel sa faca afaceri in BOR ca si celelate culte de altfel. Am un prieten baptist iar toate afacerile bisericii se invart intre cei din cultul bisercii. Cred ca sunt foarte multi troli care fac cometarii care doar arunca cu noroi. Daca o tin tot asa nimeni nu va mai citi comentariile.

  2. G4, nu mai oferiți platforma pentru promovarea grupului asta de infractori care căpușeaza țara.

    • Patriarhul nu a zis nimic rău, dimpotrivă, chestia cu clima este pe linia G4M, TFL-ista si progresista.

  3. Despre razboi nimic ?
    Despre afacerile tale din Bor nimic ?
    Numa despre „floricele pe campii ?”

  4. trebuie sa recunosc,sunt un pic dezamagit
    pe acest forum il aveti pe Dumnezeu si de asemenea pe Satana,de fapt asta e o blasfemie,adica Satan si pana in acest moment nu au nici o luare de pozitie vis a vis de acest subiect

  5. Clar e un miracol ceea ce se intampla cu Daniel. Face si spune lucruri neasteptate, nesperate, de zici ca parca vrea si BOR sa intre in lumea civilizata…