
Partidul extremist AUR cere Guvernului și MAE să renunțe la reintroducerea taxelor consulare, eliminate în guvernările Dragnea
Senatorul AUR Cristina Dumitrescu, preşedinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni, a criticat marţi afirmaţiile ministrului Afacerilor Externe, Oana Ţoiu, privind reintroducerea taxelor consulare, transmite Agerpres. Țoiu a spus că vrea să reintroducă anumite taxe consulare pentru că sistemul consular nu mai face față cererii enorme de astfel de servicii.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Reamintim că guvernele controlate de fostul lider PSD Liviu Dragnea au eliminat majoritatea taxelor consulare, deși experți în politici publice au avertizat la acel moment că serviciile vor deveni nesustenabile.
România are cea mai mare diasporă dintre toate statele membre UE, cu peste 3 milioane de cetățeni care trăiesc în străinătate.
„Această măsură afectează direct milioane de români din diaspora, oameni care au fost nevoiţi să plece din ţară în căutarea unui trai mai bun, dar care continuă să contribuie semnificativ la economia României. Doar în anul 2024, diaspora a trimis acasă peste 6 miliarde de euro, susţinând familii întregi şi alimentând consumul intern. Doamna Ţoiu pare să uite – sau să ignore cu bună-ştiinţă – faptul că bugetul României este alimentat anual cu miliarde de euro proveniţi din munca grea şi sacrificiile românilor din diaspora. Aceşti oameni nu cer favoruri. Cer doar respect. Cer servicii decente din partea statului român – stat care, iată, preferă să-i pedepsească în loc să-i sprijine”, a afirmat senatorul AUR.
AUR solicită public Guvernului şi Ministerului Afacerilor Externe: să renunţe imediat la ideea reintroducerii taxelor consulare; să vină cu măsuri reale de sprijinire a diasporei şi modernizare a serviciilor consulare; să trateze românii din diaspora cu respectul pe care îl merită şi să le recunoască rolul esenţial în stabilitatea economică a ţării”.
Joia trecută, într-o emisiune la RFI, ministrul de Externe, Oana Ţoiu, s-a pronunţat în favoarea taxării anumitor servicii consulare, dar a susţinut menţinerea gratuităţii pentru cele privind actele de identitate. Ea a precizat că ţara noastră oferă cele mai multe servicii consulare din lume, în contextul unei diaspore numeroase, care este legată însă de România. Astfel, nu sunt puţine cazurile în care sunt necesare documente pentru anumite proprietăţi, pentru accesul la piaţa forţei de muncă sau transferul copiilor la instituţii de învăţământ.
„Însă, trebuie să ne uităm puţin onest la asta. Nu poţi să fii o ţară care oferă cele mai multe servicii consulare din lume şi în acelaşi timp să fii şi singura ţara care face asta gratuit. Pur şi simplu, asta creează o tensiune foarte mare pe existenţa resurselor, ca să poţi să livrezi aceste servicii la calitate şi să le poţi livra rapid. Sigur, nu toate serviciile sunt gratuite, dar în acest moment s-au dezvoltat în jurul unor consulate, din păcate, şi ecosisteme de extragere de rentă. Sunt ţări – Marea Britanie este un exemplu în acest sens – unde companii au găsit această nişă pe piaţă şi au promovat pe internet posibilitatea de a te programa la consulat, cerând bani pentru asta: 50 de euro, 100 de euro”, a susţinut Oana Ţoiu.
Ea a menţionat că oamenii au plătit companiilor pentru serviciile notariale oferite de către consulate, însă banii nu au ajuns la statul român.
„Noi am inclus în programul de guvernare şi avem votul Parlamentului pentru această decizie de a ne întoarce la un sistem în care fiecare plăteşte pentru serviciile de care are parte, aşa cum se întâmplă şi în România. Pentru că în România, dacă te duci să cumperi o casă sau să-ţi vinzi maşina, asta implică un cost”, a declarat ministrul Afacerilor Externe.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.