G4Media.ro

Parlamentul European a adoptat poziția privind bugetul UE pe 2024 / Priorități:…

Sursa foto: Dreamstime

Parlamentul European a adoptat poziția privind bugetul UE pe 2024 / Priorități: majorări pentru a face față consecințelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei, pentru a susține IMM-urile, tinerii și cercetarea

Poziția Parlamentului European privind bugetul UE pentru 2024 a fost adoptată, miercuri, înaintea negocierilor cu statele membre, iar printre priorități sunt majorările pentru a face față consecințelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei, pentru a susține IMM-urile, tinerii și cercetarea și pentru a consolida autonomia strategică a UE.

Deputații europeni spun că noul context geopolitic și economic, „împreună cu agravarea crizei climatice și a biodiversității”, a dat naștere la „noi nevoi politice”. Aceștia amintesc limitele actualei configurații financiare a UE și își aliniază poziția privind bugetul 2024 cu poziția lor privind propunerea de revizuire intermediară a bugetului pe termen lung al UE (MFF, cadrul financiar multianual), care, potrivit Parlamentului, ar urma să injecteze până la 75,8 miliarde de euro în bugetul UE în perioada 2024-2027, potrivit unui comunicat al legislativului european.

Pornind de la această suplimentare planificată, deputații europeni susțin inițiativele de îmbunătățire a autonomiei strategice a UE în 2024, dar și ajutorul umanitar, migrația și asistența externă. Ei spun că „regulamentul MFF revizuit trebuie să ofere cadrul pentru bugetul 2024”. Statele membre nu au ajuns încă la un acord asupra unei poziții comune privind revizuirea.

Parlamentul a inversat reducerile făcute de Consiliu în poziția sa de negociere (772 de milioane de euro) până la nivelul proiectului de buget inițial propus de Comisie. De asemenea, eurodeputații au crescut finanțarea pentru programe și politici pe care le consideră vitale pentru a face față consecințelor războiului din Ucraina și prețurilor ridicate la energie. Acest lucru va contribui și mai mult la redresarea post-pandemică și la fortificarea tranziției ecologice, precum și la sprijinirea tinerilor prin creșterea programului Erasmus+, pentru a ține cont de inflație și de costurile de trai mai mari și pentru a face programul accesibil tuturor, precizează sursa citată.

O rezoluție – adoptată cu 424 de voturi „pentru”, 101 voturi „împotrivă” și 102 abțineri – sintetizează poziția Parlamentului.

„Astăzi, Parlamentul a adoptat o poziție fermă cu privire la bugetul UE pentru 2024, cu un sprijin larg din partea grupurilor pro-europene. Frontul nostru unit are ca priorități stimularea cercetării, inovării și a burselor Erasmus+, creșterea fondurilor pentru vecinătatea estică și a răspunsurilor la agresiunea rusă în Ucraina, precum și consolidarea domeniilor tradiționale, cum ar fi agricultura, în special pentru tinerii fermieri. Poziția noastră se bazează pe poziția noastră privind revizuirea bugetului pe termen lung al UE, iar acum suntem pregătiți să negociem un buget pentru 2024 construit pe baza acestei revizuiri”, a declarat Siegfried Mureșan (PPE, RO), raportor general pentru bugetul UE din 2024 (secțiunea III – Comisia).

„Parlamentul subliniază necesitatea ca toate instituțiile UE să dispună de resurse suficiente pentru a-și îndeplini angajamentele legale și contractuale și pentru a-și îndeplini mandatele. Recunoscând reținerea de care s-a dat dovadă pentru bugetul 2024, deputații europeni se vor asigura că instituțiile vor putea funcționa în mod eficient”, a declarat Nils Ušakovs (S&D, LV), raportor pentru celelalte secțiuni.

Pașii următori

Votul din plen dă startul la trei săptămâni de discuții de „conciliere” cu Consiliul, cu scopul de a ajunge la un acord între cele două instituții la timp pentru bugetul de anul viitor, care va fi votat de Parlament și semnat de președintele legislativului înainte de sfârșitul anului.

Context

Peste 90% din bugetul UE finanțează activități pe teren în țările UE și în afara acestora. Acesta este destinat cetățenilor, regiunilor, orașelor, agricultorilor, cercetătorilor, studenților, ONG-urilor și întreprinderilor.

Bugetul UE este unic. Spre deosebire de bugetele naționale, care sunt utilizate în mare parte pentru furnizarea de servicii publice și pentru finanțarea sistemelor de securitate socială, bugetul UE este în principal un buget de investiții.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...