G4Media.ro

Papua Noua Guinee a semnat un pact de securitate cu SUA, care…

Sursa foto: Twitter / Secretary Antony Blinken

Papua Noua Guinee a semnat un pact de securitate cu SUA, care oferă forțelor americane acces la porturile și aeroporturile țării din Oceanul Pacific / Blinken: „Lucrăm împreună pentru a modela viitorul”

Papua Noua Guinee a anunţat că a semnat luni un pact de securitate cu Washingtonul, care oferă forţelor americane acces la porturile şi aeroporturile acestei ţări din Pacific, unde SUA caută să contracareze influenţa Chinei, informează AFP, citată de Agerpres.

„Trecem de la o relaţie generică… la o relaţie specifică cu SUA. Un acord de cooperare în materie de apărare a fost încheiat” luni, a anunţat prim-ministrul acestei ţări din Pacific, James Marape, alături de secretarul de stat american Antony Blinken.

„Lucrăm împreună pentru a modela viitorul”, a declarat la rândul său Blinken.

Acordul a fost semnat de şeful diplomaţiei americane şi de ministrul apărării al Papua Noua Guinee, Win Bakri Daki, înainte de deschiderea unei reuniuni a Forumului SUA-Insulele din Pacific, summit ce reuneşte la Port Moresby liderii a 14 state insulare din Pacificul de Sud.

Acest acord va permite „îmbunătăţirea cooperării în materie de securitate şi întărirea relaţiilor bilaterale (…), precum şi creşterea stabilităţii şi securităţii în regiune”, a anunţat Departamentul de Stat american cu câteva ore înainte de semnarea documentului.

De asemenea, el va oferi SUA acces în apele Papua – Noua Guinee, în apropiere de rutele maritime spre Australia şi Japonia, în schimbul unui acces la sateliţii de supraveghere americani, a explicat joi prim-ministrul acestei ţări din Pacific, James Marape.

Blinken a afirmat că cele două ţări vor putea urca la bordul navelor celeilalte, împărtăşi din experienţa lor şi „patrula mai bine” pe mare.

Chiar dacă acest pact este prezentat drept un acord menit să protejeze frontierele ţării, ambiţiile Chinei în Pacific sunt un motiv-cheie în angajamentul american în această regiune, subliniază experţii.

„Chiar dacă China nu este menţionată nicăieri în document, ea se află de fapt la baza aprofundării relaţiilor dintre SUA şi Papua Noua Guinee”, afirmă Gordon Peake, de la Institutul SUA pentru Pace.

Cu toate acestea, Marape a precizat că acest acord nu va împiedica ţara sa să încheie acorduri similare cu alte ţări, inclusiv cu China.

Joe Biden, al cărui unchi a murit în Papua Noua Guinee în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, trebuia iniţial să devină luni primul preşedinte american care se va fi deplasat în această ţară din Pacificul de Sud, însă el şi-a anulat deplasarea din cauza negocierilor asupra datoriei publice a SUA şi a fost înlocuit de Blinken.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...