G4Media.ro

VIDEO Papa Francisc, despre „indiferența” și „frica” autorităților din Marsilia privind numărul…

Sursa foto: © Zatletic | Dreamstime.com

VIDEO Papa Francisc, despre „indiferența” și „frica” autorităților din Marsilia privind numărul mare al imigranților: Trebuie să fim exemplari în primirea reciprocă şi fraternă

Papa Francisc a denunţat din nou, vineri, soarta migranţilor care traversează Mediterana, acuzând „indiferenţa” şi „frica”, în prima zi a vizitei la Marsilia, într-un context de ostilitate tot mai mare faţă de solicitanţii de exil, într-o Europă tentată să se închidă în sine, transmite AFP conform Agerpres.

Întâmpinat pe aeroport de prim-ministrul Elisabeth Borne, şeful Bisericii Catolice a plecat rapid cu obişnuitul său Fiat 500 alb către bazilica Notre-Dame de la Garde, simbol al celui de-al doilea oraş al Franţei, care domină de pe înălţimi golful Marsiliei.

Papa Francisc a participat mai întâi la o rugăciune alături de cler în această bazilică neo-bizantină dintr-un oraş a cărui populaţie a fost modelată de secole de migraţie. S-a întâlnit apoi cu reprezentanţi ai altor religii, în special creştini, musulmani şi evrei, în faţa memorialului ridicat în cinstea marinarilor şi migranţilor dispăruţi pe mare, pe o esplanada a bazilicii, reluând mesajul său de ajutor şi ospitalitate.”Nu mai putem asista la tragediile naufragiilor cauzate de traficul atroce şi de fanatismul indiferenţei”, a spus Papa, care denunţă în mod regulat soarta migranţilor de la alegerea sa, în urmă cu zece ani.”Persoane care riscă să se înece atunci când sunt abandonate în valuri trebuie să fie salvate. Este o datorie a umanităţii, este o datorie a civilizaţiei”.”Credincioşi, trebuie (…) să fim exemplari în primirea reciprocă şi fraternă”, a pledat Papa Francisc, denunţând încă o dată „imensul cimitir” în care s-a transformat Marea Mediterană, unde „este îngropată demnitatea umană”.

„În faţa unei astfel de tragedii, cuvintele nu servesc la nimic, ci doar acţiunile”, a insistat Sfântul Părinte, acuzând „paralizia fricii” şi mulţumind ONG-urilor care ajută migranţii pe mare, denunţând în acelaşi timp pe cei care îi împiedică să muncească „pentru că ceva lipseşte la bord, asta sau aia… sunt gesturi de ură sub masca neutralităţii”.

„Speram într-un discurs puternic, dar depăşeşte ceea ce ne am fi putut spera”, a reacţionat pentru AFP François Thomas, preşedintele ONG-ului SOS Mediterranee care închiriază o navă de salvare pentru migranţi.

Aproximativ 60.000 de persoane sunt aşteptate sâmbătă la slujba pe care Suveranul Pontif urmează să o celebreze pe stadionul Velodrome, un alt simbol al oraşului, precedată de o plimbare cu papamobilul de-a lungul Prado, un mare bulevard decorat în culorile galben – alb ale Vaticanului, la care sunt aşteptaţi să asiste alte 10.000 de persoane.

Aproximativ 6.000 de membri ai poliţiei vor fi mobilizaţi pentru a asigura securitatea, potrivit unui înalt oficial de poliţie.

La aproape 500 de ani de la ultima vizită papală la Marsilia, această călătorie este prima a unui papă în Franţa, de la cea întreprinsă de Papa Benedict al XVI-lea în 2008. În 2014, Papa Francisc a fost pentru scurt timp la la Parlamentul European din Strasbourg.

Aceasta este cea de-a 44-a călătorie în străinătate a Papei, care acum foloseşte un scaun cu rotile şi a recunoscut la începutul lunii septembrie că nu îi mai vine la fel de uşor să călătorească ca la început.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. De la prea multa primire fraterna o sa ni se traga.

    • Adevărat, pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești. Nu mă deranjează migranții de nici o culoare dar musulmanii mă îngrijorează. Când văd ce se întâmplă în Iran, Irak și alte țări musulmane din Orient, mă gândesc cu groază ce vremuri îi așteaptă pe nepoții mei…

  2. Sunt 6 miliarde de oameni ce trăiesc mai rău decat europenii, ii poate primi „frățește” UE pe toti?