G4Media.ro

Pachetul Uniunii Europene de redresare economică în urma pandemiei de coronavirus este…

Pachetul Uniunii Europene de redresare economică în urma pandemiei de coronavirus este o măsură limitată, consideră cancelarul german, Angela Merkel

Pachetul Uniunii Europene de redresare economică în urma pandemiei de coronavirus este o măsură limitată în opinia cancelarului german Angela Merkel, a declarat luni la Berlin purtătorul ei de cuvânt, Steffen Seibert, transmite agenţia DPA.

Răspunsul comun convenit de UE este o măsură pentru situaţia excepţională în care se regăseşte, dar prerogativele acordate Comisiei Europene de a se împrumuta pe pieţele de capital în numele blocului comunitar în ansamblu sunt „clar limitate” atât în ceea ce priveşte durata, cât şi sfera de acţiune şi sunt menite să răspundă doar crizei actuale, a declarat Seibert, conform Agerpres.

Opinie care însă contrastează puternic cu cea exprimată de ministrul de finanţe german, Olaf Scholz, membru al Partidului Social-Democrat (SPD), partener în coaliţia condusă de Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a cancelarului Angela Merkel.

„Fondul de redresare este un progres autentic pentru Germania şi Europa care nu poate fi inversat”, a declarat duminică grupului media Funke ministrul de finanţe social-democrat, un aspirant la postul de cancelar după ce Merkel îşi va fi încheiat ultimul mandat.

UE emite datorie comună pentru prima dată şi se angajează să înceapă să o ramburseze rapid. „Toate acestea sunt schimbări ample, probabil cele mai vaste de când a fost introdusă (moneda) euro”, a mai spus Scholz, comentariile sale fiind imediat contrazise de membri ai CDU.

Şefii de stat şi de guvern din statele UE au convenit luna trecută asupra emiterii de datorie comună pentru constituirea unui fond de redresare post-pandemie în valoarea de 750 de miliarde de euro, din care 390 de miliarde vor fi accesate de statele membre ca subvenţii şi 360 de miliarde ca împrumuturi.

Aceşti bani urmează să fie atraşi de Comisia Europeană de pe pieţele financiare şi partea de subvenţii va fi rambursată pe termen lung prin instituirea de noi taxe la nivelul UE, mai ales taxe de mediu, cum ar fi de exemplu o taxă asupra plasticului nereciclabil.

Comisia Europeană a atenţionat că accesarea sumelor prevăzute în fondul de redresare va fi legată de reforme economice corelate în special cu agenda europeană privind mediul şi digitalizarea.

Sursa Foto: captură video/Cancelarul german, Angela Merkel

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Am citit un articol al unui economist renumit acum vreo luna in care arata de de va fi limitat efectul acestei injectii de capital. Unul dintre motive spunea el faptul ca grosul acestor bani ajung la multinationale sau companii mari care si asa nu au mari dificultati de a trece peste aceasta criza – mai degraba acest influx le mentine valoarea actiunilor, ofera o predictibilitate marita si poate opreste unele disponibilizari, dar the „little guy”, antreprenorul mai mic din care este format grosul economiei nu va avea access la el.
    Noi si de aceea avem bai cu absorbtia fondurilor europene – avem companii nationale mari prea putine, care sa poate oferi garantii, care pot inceplinii caietul de sarcinii extrem de pretentios de multe ori, de produce acea documentatie stufoasa gata de a fi luata la purifat de birocratia bruxeleza.

  2. UE pune la dispozitie fonduri, dar nu baga si-n traistă.