G4Media.ro

Operaţiunea „Totul pentru Dragnea”. Încă o prevedere letală din Codul de Procedură…

Operaţiunea „Totul pentru Dragnea”. Încă o prevedere letală din Codul de Procedură Penală care ar putea pulveriza dosarele liderului PSD

În legea de modificare a Codului de Procedură Penală (CPP), adoptată de Parlament, se regăseşte o nouă schimbare legislativă letală pentru dosarele de corupţie şi nu numai. Astfel, după articolul 145 privind „Informarea persoanei supravegheate” este adăugat articolul 145 indice 1 care elimină posibilitatea folosirii probelor rezultate ca urmare a supravegherii prin mandat de securitate naţională (MSN) în alte cazuri decât infracţiunea de siguranţă naţională pentru care a fost emis mandatul.

(Foto: Rise Project)

Cu alte cuvinte, dacă în timp ce monitorizează o persoană pentru infracţiuni de terorism, SRI află că acea persoană sau altele comit şi o infracţiune de corupţie, evaziune fiscală sau un viol, de exemplu, serviciul nu mai poate trimite probele la Parchet pentru ca faptele să fie instrumentate în cadrul unor dosare penale de corupţie, evaziune fiscală sau viol. Doar probele pentru terorism rămân valabile în dosarul de terorism.

 • Ce spune noul articol introdus, 145 indice 1. „Datele, informaţiile şi rezultatele mandatelor de supraveghere tehnică obţinute în baza Legii nr.51/1991 privind securitatea naţională a României, republicată, cu completările ulterioare, nu pot fi utilizate în alte cauze şi pentru cercetarea altor infracţiuni decât cele ce afectează siguranţa naţională, potrivit acestei legi şi pentru care au existat suspiciunile care au fundamentat solicitarea, sub sancţiunea nulităţii absolute”. Vezi aici la pagina 19 paragraful 76.

Dragnea, printre beneficiarii schimbării legislative. Un exemplu îl reprezintă dosarele Tel Drum, în care este vizat şi liderul PSD, Liviu Dragnea. Potrivit unor surse din rândul avocaţilor, dosarele conţin şi interceptări făcute de SRI pe mandat de siguranţă naţională (MSN), pe securitate economică. De pildă, această interceptare făcută de SRI pe MSN pe 15 martie 2017, aflată în primul dosar Tel Drum, trimis deja la instanţă.

”Ion Florian: Alo!

Neda Florea: Ce faci, Fănică? Pe unde eşti?

Ion Florian: Aştept să iasă soarele.

Neda Florea: He, he, eşti în Turnu?

Ion Florian: Da.

Neda Florea: Vino, vino un pic până aicea la şefu’.

Ion Florian: La barieră?

Neda Florea: Nu mă… la noi la birou, la şef… la Petre.

Ion Florian: Păi, nu ştiu unde, da, aici la Turnu.

Neda Florea: La birou, mă!

Neda Florea: Alo!

Ion Florian: Da, vă aud, da’ nu ştiu unde… La Liţa?

Neda Florea: Nu mă, aici la Alexandria, mă.

Ion Florian: A, păi sunt la Turnu. Atunci, vin într-o juma’ de oră.

Neda Florea: Aşa, de, da.

Ion Florian: Da, da. Bine. Să trăiţi!

Neda Florea: Bine, bine, bine.”

Potrivit aceloraşi surse, „la barieră”, în Turnu, este fosta vilă de protocol a PCR care a aparţinut companiei Tel Drum, dar era folosită de fiul lui Liviu Dragnea, Valentin. Pe 9 ianuarie, cu 8 zile înainte ca DNA să pună compania Tel Drum sub acuzare, iar bunurile firmei să fie puse sub sechestru şi compania să-şi ceară insolvenţa, Tel Drum a vândut vila şi terenul de 4 ha lui Valentin Dragnea, potrivit riseproject.ro. În interceptare, Florea Neda îl cheamă pe Florian Ion la şeful Tel Drum, Petre Pitiş, la biroul din Alexandria, dar angajatul confundă şefii şi crede că trebuie să vină la „barieră” în Turnu Măgurele, la „adevăratul” şef, Valentin Dragnea, au explicat sursele noastre.

Efectele. „Înlăturarea din rândul probelor a acestor înregistrări deschide calea unor clasări sau achitări”, au explicat pentru G4media surse judiciare.

„Aceste modificări nu pun în aplicare decizia CCR nr. 91/2018. În această decizie, CCR arată că, între temeiurile din Legea 51/1991 care permiteau supravegherea tehnică – interceptarea şi înregistrarea convorbirilor şi comunicărilor telefonice, înregistrarea audio-video, localizarea – se regăsea şi un temei cu o formulare lipsită de concizie, astfel încât se putea ajunge la supravegherea cuiva şi pentru fapte care nu aveau o gravitate suficientă pentru a afecta securitatea naţională, cum ar fi faptele de corupţie. Prin urmare, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR nr. 91/2018:

– emiterea de mandate de siguranţă naţională nu mai poate avea loc, de exemplu, pentru documentarea unor fapte de corupţie, pentru că acestea nu ameninţă în nici un fel securitatea naţională;

– mandatele emise anterior deciziei CCR, inclusiv pentru documentarea unor fapte de corupţie, sunt legale, iar interceptările şi înregistrările efectuate în baza acestor mandate pot fi folosite şi în procesul penal (decizia CCR nu retroactivează)

CCR nu prevede în decizia 91/2018 că, în cazul mandatelor de siguranţă naţională, înregistrările care vizează aspecte penale, altele decât cele implicând securitatea naţională, nu pot fi folosite în alte dosare penale”, au explicat sursele noastre.

Cu alte cuvinte, decizia CCR spune că nu pot fi folosite MSN pentru administarea strict/exclusiv a probelor în cazurile de corupţie, dar nu interzice folosirea probelor rezultate în cazurile de terorism şi în cazurile de corupţie. Adică, nu se poate emite MSN pentru corupţie, ci doar pentru terorism, dar dacă în cazul de terorism rezultă şi probe pentru corupţie, atunci probele pot fi folosite şi în cazul de corupţie. Citeşte mai multe despre decizia CCR privind mandatele de securitate naţională (MSN) aici.

Citeşte mai mute despre cum ar putea afecta modificările la CPP dosarele liderului PSD Liviu Dragnea aici.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. A-NTELEGETI O DATA CA NU AVETI VOIE SAI FACET RAU LUI DADDY

 2. eu nu inteleg de ce se complica atat PSD+ALDE+UDMR, sa lase legile astea asa, si sa mai faca o lege ca oricine e la putere are voie sa fure , iar daca un hot ajunge la putere sa i se stearga toate greselile si tot ce a furat in urma sa se considere ca e munca cinstita, iar daca sunt prieteni de-ai infractorului, si aia sa fie albiti… hai PSD+ALDE+UDMR e simplu ..

  • O zici în derâdere la adresa Scursurilor dar deja s-a întâmplat. Vezi cazul lui Vosganian. Furat; Acuzat; Parlament protecție; Faptă prescris; Vosganian personal curat; Viață bucurat

 3. juniorul e bagat pana peste cap in rahat si nu are nici un fel de „imunitate parlamentara sau ministeriala”.

  bah, PArtid al Sobolanilor Disperati, nici macar Ceausescu nu si-a dat lege explicita ca poate fura in liniste. Si voi chiar aveti impresia ca, daca Ceausescu dadea pe ultima suta de metri vreun decret ca i se sterg toate pacatele, cetatenii romani ar fi tinut cont de el ca fiind „prevederea penala cea mai favorabila”? Chemati, bah, elicopterul, sa fie pregatit, ca tot sunteti obisnuiti cu acest mijloc de transport disponibil tuturor romanilor pe banii vostri. Sau e invers?!

  • De ce sa cheme Daddy elicopterul? Pentru ca ii este frica de comentariile acide?
   Daddy o sa aduca Armagedonul peste voi odata cu publicarea CP si CPP, o sa vada si cei care nu au apucat ce inseamna (mineri, teroristi, securisti) – o sa va fie frica sa iesiti din casa.

 4. ce?????????? nu ajunge ca dragnea fura deja de le stinge? vrea sa si violeze muierile sale din guvern …. macar!

 5. Foarte bune modificarile, asa se inlatura orice urma de suspiciune ca se fac dosare politice la comanda sefei DNA.

 6. dragnea face ce vrea pt ca opozitia e sublima, insa lipseste cu desavarsire iar iohanis mai mult hiberneaza si merge in concedii in loc sa-si faca treaba pt care a fost votat.

 7. Nu doar Dragnea are nevoie de legile astea modificate, e vorba de perspectiva. Cu bataie lunga, hat-depate! Vor incepe exploatarile aurifere la Rosia Montana, vor incepe exploatarile de gaze naturale la Marea Neagra. He-he! , dar ce credeati, ca s-a furat totul? Uite ca nu, tara asta nu poate fi ingenunchiata, nimeni nu va reusi sa o aduca vreodata la sapa de lemn! Peste munti, dealuri si ses sint multe tite de muls; iar se vor pune de-acuma pe supt!

 8. Da? Si cui ii mai pasa?

  PSD a facut legea optionala, dublu-standard, legea nu mai valoreaza nimic daca o gasca de infractori o poate schimba cum vrea.

 9. Doamne ,câta prostie exista in aceasta țara.Doamne ,te îngrozești.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.