G4Media.ro

Loviturile la Codul de procedură penală cu dedicație pentru Dragnea

Loviturile la Codul de procedură penală cu dedicație pentru Dragnea

Legea de modificare a Codului de procedură penală (CPP), adoptată luni de Parlament, conţine prevederi care ar putea afecta dosarele lui Liviu Dragnea sau care au legătură cu el: Tel Drum, Belina, Angajările fictive (în care liderul PSD a primit 3 ani şi jumătate de detenţie efectivă), ba chiar şi dosarul Referendumul (în care Dragnea a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare). Legea conţine mai multe prevederi care schimbă regulile de administrare a probelor şi care vor îngreuna sau face chiar imposibile anchetele penale, după cum a arătat DNA într-o analiză privind impactul schimbărilor legislative.

Legea adoptată luni de Parlament conţine la capitolul „Dispoziţii finale şi tranzitorii” două prevederi letale,  prin care se încearcă ca modificările să fie aplicate şi probatoriilor deja administrate:

„(1) Dispoziţiile prezentei legi se aplică tuturor cauzelor aflate în curs de soluţionare la data intrării în vigoare şi hotărârilor pronunţate până la această dată.

(2) Hotărârile pronunţate până la data intrării în vigoare a prezentei legi vor fi supuse căilor de atac prevăzute de prezenta lege şi vor fi analizate şi sub aspectul motivelor reglementate de aceasta”, se arată în legea adoptată de Parlament. Vezi aici la pagina 74.

Orice student de anul I la Drept ştie că principiul legii penale celei mai favorabile se aplică doar articolelor din Codul penal, nu şi celor din Codul de procedură penală. Cu alte cuvinte, regulile de procedură nu pot retroactiva şi nu pot afecta probatoriile deja administrate. „Nu se poate să retroactiveze aceste proceduri, nu pot deschide procese deja închise definitiv”, a declarat deputatul USR Stelian Ion în momentul în care Opoziţia a contestat legea de modificare a CPP la Curtea Constituţională.

Prin urmare, dacă legea trece de CCR în forma adoptată de Parlament, modificările controversate s-ar putea aplica inclusiv dosarelor lui Liviu Dragnea în curs de anchetă sau judecată, ba chiar şi celor deja soluţionate cu sentinţă definitivă, cum e dosarul Referendumul. Aceasta întrucât în legea de modificare a CPP se prevede că sentinţele definitive pot fi revizuite dacă motivarea verdictului nu a fost semnată de toţi judecătorii care au participat la proces. Apărarea lui Liviu Dragnea a susţinut întotdeauna că sentinţa din dosarul Referendumul ar trebui revizuită întrucat motivarea nu a fost semnată de judecătoarea Livia Doina Stanciu pentru că se pensionase între momentul pronunţării sentinţei şi cel al redactării motivării.

Cum ar putea fi afectate dosarele Tel Drum şi Belina. Una dintre modificări – articolul 168 alineatul 15 – prevede că: ”Datele obţinute dintr-un sistem informatic sau dintr-un sistem de stocare a datelor informatice care nu au legătură cu infracţiunea pentru care se efectuează urmărirea penală şi pentru care a fost autorizată percheziţia în acea cauză se şterg definitiv (…) şi nu pot fi folosite în alte cauze penale şi pentru dovedirea altor fapte, pentru care nu există mandate de percheziţie. În cazul în care, pe parcursul percheziţionării sistemului de stocare a datelor informatice, se descoperă indicii din care rezultă suspiciuni de săvârşire a altor fapte penale, se poate solicita mandat de percheziţie informatică şi în legătură cu acele fapte sau persoane.”

Potrivit surselor G4media, percheziţia făcută anul trecut de procurorii DNA s-a făcut în dosarul Tel Drum. Ulterior, o serie de probe găsite la percheziţie au fost folosite în celălalt dosar, Belina. Într-un comunicat oficial, DNA atrage atenţia că „modificarea articolul 168 va duce la imposibilitatea de a folosi, într-o altă cauză, rezultatele unei percheziţii informatice şi va îngreuna dovedirea unor infracţiuni, fără nici un argument obiectiv. Nu se poate justifica excluderea unor probe care au fost administrate cu respectarea legii şi în baza autorizaţiei unui judecător”.

Potrivit unor surse din rândul avocaţilor, la dosarul Tel Drum se află mai multe e-mailuri dintre Liviu Dragnea, premierul Viorica Dăncilă și ministrul fondurilor europene Rovana Plumb, dar și cu Eduard Hellvig. E-mailurile ar fi fost găsite în urma percheziţiilor făcute anul trecut în calculatoarele Tel Drum. Ar fi vorba de conversaţii din anii trecuţi când Viorica Dăncilă şi Rovana Plumb erau europarlamentari, iar Eduard Hellvig era lider al USL.

Potrivit surselor G4media.ro, Liviu Dragnea discuta în aceste mailuri cu europarlamentarii Dăncilă şi Plumb despre corecţiile financiare aplicate de Uniunea Europeană proiectelor de asfaltare ale Tel Drum, vizate acum în dosarul penal. În ce priveşte mailurile cu Eduard Hellvig, sursele noastre ne-au precizat că e vorba de discuţii politice din perioada în care cei doi erau colegi în USL. Dacă modificarea intră în vigoare, ar putea fi o dezbatere privind aceste conversaţii pe e-mail: dacă au sau nu legătură cu infracţiunile pentru care este acuzat Liviu Dragnea, dacă ajută la caracterizarea inculpatului şi dacă vor rămâne la dosarul ce ar putea ajunge în instanţă şi deveni public, au explicat avocaţii.

Percheziţiile ar putea fi invalidate cu totul în condiţiile în care la articolul 159 se schimbă regulile privind percheziţiile. Potrivit noilor prevederi, procurorii trebuie să precizeze exact ce caută la percheziţii atunci când solicită mandat de la judecător.

 • Articolul 159 alineatul (81) stabileşte că: ”neindicarea obiectelor sau a persoanelor căutate împiedică efectuarea percheziţiei de către organul judiciar. Refuzul persoanei percheziţionate de a preda persoanele sau obiectele căutate, precis identificate, se menţionează în procesul-verbal de percheziţie. Lipsa acestei menţiuni din procesul-verbal de percheziţie, precum şi continuarea percheziţiei fără a fi solicitate sau dacă au fost predate se sancţionează cu nulitatea absolută. Probele obţinute în baza unui proces-verbal nul pentru aceste motive nu pot fi folosite în cadrul procesului penal”.

DNA spune că o astfel de modificare încalcă Constituţia. „De exemplu se cunoaşte că la o adresă există documente, facturi ale unei firme, dar nu se ştie exact care sunt acestea, numărul şi data lor, suportul material pe care se află (computer, hard-disk-uri, stick-uri de memorie etc.). Sunt situaţii în care obiectele căutate pot fi indicate doar generic.”

Sursele G4Media.ro au atras atenţia şi că toate audierile de martori ar putea fi reluate şi făcute în prezenţa lui Liviu Dragnea întrucât la modificarea articolului 83 se dă dreptul suspectului şi inculpatului să asiste la audierile martorilor. Acest lucru „va îngreuna efectuarea urmăririi penale, având în vedere că, în numeroase situaţii, martorii vor fi intimidaţi de prezenţa autorului infracţiunii”, a arătat DNA în analiza privind impactul noilor modificări.

Context. În cazul Tel Drum liderul PSD, Liviu Dragnea, este anchetat pentru 5 infracţiuni de abuz în serviciu, fraudă cu fonduri europene şi constituire de grup infracţional organizat. În dosarul Belina, fostul ministru al Dezvoltării şi fostul premier desemnat, Sevil Shhaideh, a fost inculpată pentru că, împreună cu fostul ministru Rovana Plumb, au a trecut ilegal insula Belina şi braţul Pavel din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman. Ulterior, insula şi luciul de apă au fost închiriate de Consiliul Judeţean Teleorman către compania Tel Drum, care a închiriat mai departe unei firme în acţionariatul căreia a intrat, ulterior, Valentin Dragnea, fiul liderului PSD.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. Povestea asta o sa-i supere pe colegii mei si o sa venim peste voi. Poate chiar ii comandam ceva opinie lui PAH, poate va trage de urechi mazeta, vedem. Vorbim.

  • Cum adică „venim peste voi”…? Vi s-a urat cu binele si vreti sa ocoliți Judecata de Apoi, si sa va buluciti direct la „fierbatoare”..?
   Ar fi indicat sa spuneti din timp ca sa facem rost de cele trebuincioase….!

  • In chestiunea „venitului peste noi”, elegant ar fi sa o hotarati in cadrul unui Cex, nu al unui Congres, pt ca cex-ul e mai rapid, e ca o OUG, in vreme ce Congresul prea seamana cu o peltea de sesiune ordinara a Parlamentului !

   PS. Hai, s-aveti spor !

 2. Repet intrebarea mea: oare cum ati reusit sa „prelucrati” in felul acesta fotografia, de arata de 70 de ani?
  Sunt direct interesat de procedeu, pentru ca e unul Michidută care tot cauta sa-mi submineze autoritatea si ma gandesc sa-l „aranjez” nitel…!

  • Daca o vede Irinuca, nu s’ ce se intampla !

   Dac’ a semanat ogoru’, poa’ sa nu iasa recolta, sau Doamne fereste sa iasa iarba rea, buruiana sau si mai si vreo chestie d-aia mutanta genetic !

   PS. Ma intelegi 😉 … de emotii moncher !

  • Adica, tu crezi ca vor s-o puna de-o dinastie…? Eu nu cred ca-i mai misca…mormolocii, ba chiar si de neuroni am banuiala ca nu mai sunt viabili…

  • Pai altfel cum ? Sa se prapadeasca bunatate de avere pe mainile panaramei aleia de ficior ?

   PPS. Sau, mai rau, sa incapa pe mana DNA ?

 3. E şi context internaţional nefavorabil să facă guvernul graţieri în locul dlui preşedinte.

 4. cred ca o sa-si dea demisia, guvernul o sa cada, parlamentul dizolvat, pasd, udmr si alde scoase in afara legii iar membrii lor, simpatizantii trebuie sa treaca printr-un examen de loialitate fata de romania ca sa mai ocupe o functie publica in acesta viata remunerata peste 500 lei pe luna. actul de abdicare trebuie declarat nul si noi sa intelegem ca romania este si va fi o nuca prea tare nu numai ptr dusmanii externi dar si ptr cei care se cred stapini si care considera ca legea nu trebuie respectata iar ca unii au imunitate ca asa vor muschii lor. constitutia ca si lingaii de la kkr si AV sint o nulitate ptr ca nu creeaza numai confuzie dar si nedreptate poporului.

 5. Daca DICOT o pune sub acuzare pe Dancila ,Johanis o poate demite .Nu guvern nu OUG simplu.

 6. ”Gura nebunului ii aduce pieirea
  si buzele lui sunt o cursa pentru suflet.”
  Proverbe 18:7

 7. ”Averea este o cetate intarita pentru cel bogat.
  in inchipuirea lui, ea este un zid inalt.
  Inainte de pieire, inima omului se ingamfa,
  dar smereania merge inaintea slavei.”
  Proverbe 18:11-12

 8. Mie mi se pare foarte dubios si dezamagitor faptul ca Socialistii Europeni tac ca porcu-n papusoi.
  Pana acum, mai auzeai de la ei niste maraieli, niste dezaprobari, niste delimitari…
  Dupa condamnarea lui Dragnea in al 2-lea dosar – absolut nimic, nici macar o rectie la nivel declarativ din partea PSE.

 9. Daca modificati codurile cu dedicatie stiti ce va paste, revolutie, si mi-e teama pentru Dragnea ca va sfarsi ca Ceausescu!

 10. Cam dubios.
  Cum au calculat procurorii prejudiciul total de doar 108.000 de lei?
  Cele doua femei au lucrat la sediul PSD vreme de 6 ani si 6 luni, adica in total 78 de luni.
  Daca impartim suma de 108.000 de lei la 78 de luni, inseamna ca prejudiciul lunar a fost de 690 de lei /de persoana.
  Mi-e greu sa cred ca un angajat la primarie in cadrul DGASPC avea un salariu de doar 690 de lei pe luna!