G4Media.ro

ONU: Rusia este responsabilă pentru „marea majoritate” a încălcărilor drepturilor omului în…

Sursa foto: Twitter / Denys Shmyhal (Prime-Minister of Ukraine)

ONU: Rusia este responsabilă pentru „marea majoritate” a încălcărilor drepturilor omului în primele săptămâni de război în Ucraina

O comisie a ONU a constatat că forțele rusești au fost responsabile pentru „marea majoritate” a încălcărilor drepturilor omului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina – inclusiv pentru atacurile asupra civililor, care au reprezentat potențiale crime de război, relatează Sky News.

Într-un raport privind evenimentele din patru provincii nordice, Comisia internațională independentă de anchetă privind Ucraina a constatat că forțele rusești au bombardat fără discriminare zonele pe care încercau să le captureze și au „atacat civili care încercau să fugă”.

De asemenea, Comisia a constatat abuzuri comise de Ucraina, inclusiv două cazuri de persoane ieșite din acțiune care au fost împușcate, rănite sau torturate.

„Forțele armate ruse sunt responsabile pentru marea majoritate a încălcărilor identificate, inclusiv pentru crime de război. Forțele ucrainene au comis, de asemenea, încălcări ale dreptului umanitar internațional în unele cazuri, inclusiv două incidente care se califică drept crime de război”, a declarat Consiliul ONU pentru Drepturile Omului într-un rezumat al raportului.

Acesta a analizat evenimentele petrecute în regiunile din nordul Ucrainei Kiev, Cernihiv, Harkov și Sumy la sfârșitul lunii februarie și în martie 2022.

Forțele ucrainene care au recucerit zonele din apropierea Kievului au găsit zeci de cadavre pe străzi și locuri de înmormântare în masă ale persoanelor ucise sub ocupația rusă.

Moscova neagă că a vizat în mod deliberat civili, deși a distrus sate și orașe din întreaga Ucraină în timpul a ceea ce inițial a numit o „operațiune militară specială”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Mars mã …. 🇷🇺👹💣💣💣💣🗽