G4Media.ro

ONG-ul de mediu Agent Green cere judecătorilor să suspende tăierile de păduri…

ONG-ul de mediu Agent Green cere judecătorilor să suspende tăierile de păduri din zona Iașului: ”Lipsește o analiză detaliată privind impactul asupra speciilor și habitatelor protejate”

Pe data de 18 mai, ONG-ul Agent Green a depus la Tribunalul București o acțiune în care solicită magistraților să dispună suspendarea efectelor unor decizii din septembrie 2019 ale Direcției Silvice Iași. Prin respectivele decizii s-a dat liber la tăierea unor păduri din Ocoalele Silvice Dobrovăț și Lunca Cetățuii. Dosarul, în care pârâtă este și Agenția pentru Protecția Mediului Iași, se va judeca în regim de urgență, pe 11 iunie.

În acțiune, reclamanta enumeră mai multe presupuse ilegalități.

Agent Green susține că, deși sunt arii protejate, pentru acele zone ”nu au fost aprobate obiective de conservare pentru speciile de păsări protejate. (…) nu există o cartare a zonelor de cuibărit împerechere sau hrănire a speciilor de păsări protejate (…) Nici amenajamentele silvice nu prevăd care sunt parcelele unde marcarea arborilor este interzisă și în ce perioade, astfel încât amenajamentele silvice au fost în mod nelegal avizate”. Emitentul ar fi impus doar ”câteva condiții generale, fără localizare în teren și fără a fi avute în vedere hărțile privind cartarea speciilor și efectivele acestora (…).”

În același registru, reclamanta afirmă că, deși avizele cer ca lucrările să nu aibă loc în perioada de reproducere și creștere a puilor de la speciile de interes comunitar (aprilie-iulie), ”cu toate acestea, conform însemnelor existente pe suprafața ariilor protejate și a constatărilor în teren, se realizează lucrări silvice în aprilie-mai 2020, în mod nelegal”.

Printre speciile protejate care trăiesc aici, se află uliul porumbar, acvila de munte, acvila țipătoare mică, bufnița, eretele vânăt, eretele cenușiu, ciocănitoarea, șoimul de iarnă și șoimul călător.

De asemenea, ONG-ul menționează că în luarea deciziilor nu a fost respectată procedura de consultare a publicului și, mai ales, lucrările nu sunt necesare pentru conservarea speciilor și habitatelor.

În concluzie, Agent Green afirmă că există pericolul unei pagube iminente deoarece ”lucrările silvice propuse (…) realizate cu încălcarea condițiilor prevăzute în avize și în lipsa unei analize detaliate privind impactul asupra speciilor și habitatelor protejate și chiar în lipsa unor obiective de conservare pentru speciile de păsări pun în pericol integritatea rețelei Natura 2000, putând conduce la deteriorarea speciilor și habitatelor protejate în cadrul acestora.”

ONG-ul cere magistraților să retragă de urgență deciziile de încadrare și să dispună realizarea procedurilor de evaluare strategică de mediu și de evaluare adecvată.

Directorul Direcției Silvice Iași, Gabriel Doncean, nu a răspuns nici pe mobil, nici pe telefonul fix, apelurilor G4Media pentru a comenta susținerile celor de la Agent Green.

Fondat în 2009 și condus de Gabriel Păun, Agent Green este unul dintre cele mai active ONG-uri în domeniul protejării mediului. Printre obiective, fondatorii enumeră protejarea strictă a celor 13 parcuri naționale existente, înființarea unor parcuri naționale (Tarcu, Coridorul Jiului Făgăraș, Parâng, Giumalău, Ciucaș) până în anul 2030 și includerea în Catalogul Național al Pădurilor Virgine a cel puțin 150.000 de hectare de pădure până în anul 2020.

În lunile februarie-martie din acest an, în zona celor două ocoale au mai avut loc tăieri de păduri care au fost reflectate pe larg pe rețelele sociale și în presa locală, stârnind controverse și acuzații la adresa autorităților. În decurs de 24 de ore, peste 5.000 de persoane au semnat o petiție online, solicitând stoparea lucrărilor.

Societatea care a câștigat licitația organizată de Direcția Silvică pentru aceste tăieri a fost acuzată de defrișare în masă, dar Direcția Silvică a răspuns că totul a fost legal.

La rândul său, ministrul Mediului, Costel Alexe, a acuzat faptul că ”Sute de știri false despre Pădurea Dobrovăț au inundat rețelele sociale în doar două săptămâni. Este o campanie de dezinformare, de zeci de mii de euro. Imagini cu o pădure defrișată din Rusia sunt prezentate ca fiind din Pădurea Dobrovăț.”

Foto: Pădurea Dobrovăț (sursa Reporteris.ro)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. … din zona „IASIULUI” …

    • Uzul face norma. Ieșenii nu pronunța „Iașiului” . „Iașiului” ni se pare bizar cum suna și nenatural în uz. S-a mai discutat asta și se va mai discuta.

  2. iasiul lui scartaie patul si al Sinistrului tudorel, al fenechiului….
    arrakis, dune. doar dune…

  3. Suprematia cersetorilor numiti ONG !