G4Media.ro

OMS oprește din nou testele cu hidroxiclorochină și spune că medicamentul nu…

sursa foto: Facebook

OMS oprește din nou testele cu hidroxiclorochină și spune că medicamentul nu reduce rata de mortalitate COVID-19

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că a decis miercuri să oprească testele clinice cu hidroxiclorochină în calitate de potenţial tratament pentru bolnavii de COVID-19 spitalizaţi, ajungând la concluzia că acest medicament antimalarie nu reduce rata lor de mortalitate, relatează AFP, citată de Agerpres.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a mai suspendat o dată testele, la sfârșitul lunii mai, în urma publicării unui studiu în prestigioasa revistă medicală The Lancet, însă studiile clinice asupra hidroxiclorochinei au fost reluate la nouă zile distanță.

„Probele interne aduse de Essai Solidarity/Discovery, probele externe aduse de Essai Recovery şi probele combinate aduse de aceste două teste în mare parte aleatorii, puse împreună, sugerează că hidroxiclorochina – când e comparată cu tratamentele obişnuite ale pacienţilor spitalizaţi pentru COVID-19 – nu are ca rezultat reducerea mortalităţii acestor pacienţi”, a declarat doctorul Ana Maria Henao Restrepo, de la OMS, în cursul unei conferinţe de presă virtuale la Geneva.

Studiul european Discovery evaluează eficacitatea a patru tratamente împotriva COVID-19.

Conform Recovery, primul test clinic major – realizat de Universitatea Oxford din Marea Britanie – care a livrat rezultate, hidroxiclorochina „nu are efect benefic” în materie de COVID-19.

„Pe baza acestor analize şi a studiului probelor produse (…), după deliberări, s-a concluzionat că hidroxiclorochina va fi retrasă din Essai Solidarity”, a spus miercuri doctorul Ana Maria Henao Restrepo.

Ea a subliniat totuşi că decizia de a opri testele asupra pacienţilor spitalizaţi cu COVID-19 nu viza folosirea sau evaluarea acestei molecule în calitate de tratament preventiv al bolii cauzate de noul coronavirus.

Anunţul survine la două zile după ce autorităţile sanitare americane au retras autorizaţia de a folosit în urgenţă două tratamente antipaludice contra COVID-19, clorochina şi hidroxiclorochina, promovate de preşedintele Donald Trump.

Franţa, unde un medic controversat, Didier Raoult, a apărat hidroxiclorochina, a interzis utilizarea acesteia la 28 mai împotriva COVID-19.

sursa foto: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Bravooo! Bagati pe piata tratamentul ala de 8-9000 de euroi, ca asta la 100-200 eur este intr-adevar preapreaprea ieftin! Ce dreaq fac colosii din industria medicamentelor daca toti se baga in seama cu tratamente de alea ieftine de 2-3 euroi??? Unde mai sunt porma profiturili???
    PS: Albastru de metil este deja interzis in unele state EU cu… industrii farma potente!!! :))

    • Cine tine minte cand, la presiunile jigodiilor din industria farma, peste noapte au scazut lacheii de la OMS aproape la jumatate nivelele maxim admise la colesterol, glicemie si parca trigliceride? Sute de milioane de noi „bolnavi”! Incep sa cred ca Trump nu esteasa nebun cum vor altii sa te faca sa crezi!

  2. N-or fi avut destui subiecti de testare de le-a luat juma’ de an sa se prinda ca e vax albina.

    • subiecti au avut stai tu linistit dar a aparut iar ceva „pe surse”, fara articol publicat, ca hcq nu ar fi eficienta. probabil, cand va aparea articolul, acesta va avea soarta celor anterioare pe hcq care s-au dovedit fake si au fost retrase 😀 dar asta e oms … ia decizii fara sa astepte publicarea rezultatelor …

    • Amice, daca ar fi fost vax albina nu ar fi fost coada la usa nebunului de medic francez care si-a per,is saprescrie medicamente ieftine si eficiente! Urmarea: amenintari cu moartea si aleaalea pentru a-i inchide gura! Dar tu, nu-i bai, fumeaza ce-ti vinde industria pornoceutica! 🙂

  3. Unii comentatori nu pricep sau trec comod cu vederea că nici în Statele Unite nu se mai folosește hidroxicloroquina. Scrie în articol. Și nu se mai folosește pentru că studiul CDC, agenția guvernului american condus chiar de cel mai vocal susținător al hidroxicloroquinei, a terminat studiul și a constatat că nu are efecte demonstrabile.
    Studiul inițial din The Lancet a fost dezavuat pentru că existau dubii cu privire la raportare. În regulă. Dar între timp au apărut și altele care arată același lucru.
    Pentru unii, mari amatori de conspirații Big Pharma, înseamnă că absolut nimeni nu e în stare să facă un studiu. Haios…
    Cam de cât timp și de câte studii care spun același lucru e nevoie ca ideea unei conspirații să se atenueze? Câți oameni trebuie să îți spună că ești beat înainte să te duci să te culci?

    • Stratosfericu’, tu nu esti beat, esti numai un naimit! Acum jura ca nu esti in solda Big Pharma! 🙂
      PS: Daca tot te dai rotund si incoruptibil, zi si mie de ce la presiunile jigodiilor din industria farma, peste noapte au scazut lacheii de la OMS aproape la jumatate nivelele maxim admise la colesterol, glicemie si parca trigliceride? Sau tu, asa de informat, te pomenesti ca nu ai auzit de asta???

    • @Stratosfericu’
      „Studiul inițial din The Lancet a fost dezavuat pentru că existau dubii cu privire la raportare. În regulă. Dar între timp au apărut și altele care arată același lucru.” poate ne arati si noua care sunt aceste noi studii care au aparut. ca sa nu creada lumea ca aberezi.

    • @Andrei: ești liber să crezi ce vrei despre mine, până la urmă. Cea mai scurtă legătură între mine și Big Pharma e că soțul unei verișoare e medic. Dacă îți pare o legătură validă, fair enough…
      Despre nivelurile pomenite de tine nu am nicio idee. Știu ce e ăla colesterol și glicemie, n-am idee între cât și cât trebuie să fie colesterolul ca să funcționez în parametri normali. În schimb știu că un nivel glicemic normal la analize, pe nemâncate, e de ani buni între 80 și 100. Și mai știu că nu putea fi scăzut „la jumătate” de OMS, pentru că la o glicemie de 40-50 în niciun caz nu mai ești conștient.
      Când nu știu ceva, caut să mă informez cât mai bine.

      @bug: multumesc că mi-ai atras atenția, a fost o formulare proastă din partea mea din cauza scrisului rapid. Corect ar fi fost să scriu „trebuie că au apărut”. Pentru că sincer mă îndoiesc că „Center for Disease Control”-ul american, sub o administrație condusă de cel mai vocal promotor al hidroxicloroquinei, ar decide să fie scoasă substanța din protocolul de tratament fără să aibă măcar un studiu statistic de uz intern bine documentat în spate.

    • @Stratosfericu’ iti vine sa crezi sau nu, nu e niciun studiu serios care sa demonstreze ca hcq in combinatie cu zinc nu este eficienta. sper ca nu esti atat de naiv sa crezi ca nu banii dicteaza in lumea asta distrusa ….

    • @bug: banii dictează, perfect de-acord. Dar, în cazul de față, hai să cădem de-acord pe două aspecte, unul ocertitudine și celălalt o premisă cu probabilitate foarte mare:
      1. CDC-ul este parte din administrația americană, este o agenție federală în subordinea secretarului de stat pe probleme de sănătate, momentan Alex Azar, care e parte din echipa de criză care se ocupă problema Sars-CoV-2. Șeful direct al lui Azar e Trump, promotor binecunoscut al hidroxicloroquinei.
      2. CDC-ul nu e în România, drept care are acces ultra-rapid, aproape în timp real la datele pacienților identificați cu COVID-19 și spitalizați din Statele Unite, actuali și foști, vii sau morți. Ceea ce înseamnă că poate analiza datele raw cam când vrea el.

      Neavând de unde ști cu adevărat ce se petrece la Atlanta, folosim „Briciul lui Occam”. Drept care ce e mai simplu?
      1. Că CDC-ul a accesat niște date pe care le are și uitându-se pe ele a văzut că nu e nicio diferență între rezultatele celor cărora li s-a administrat hidroxicloroquină si ale celor cărora nu li s-a administrat, drept care au scos-o din protocol?
      sau
      2. Că unii de la CDC (nu știm cine, dar sunt mai mulți pentru că decizii de genul ăsta nu se iau de către o singură persoană) au primit o mită imensă de la Big Pharma ca să mintă că hidroxicloroquina nu funcționează și să o scoată din schema de tratament, punându-și în pericol nu numai actualul job, dar și viitoarele, în mijlocul unei pandemii care a ras cam 120.000 de americani până acum, punând în pericol viețile a sute de mii de bolnavi din State, și asta în timp ce Trump e cu ochii pe ei și probabil promovează hidroxicloroquina în continuare în spatele ușilor închise?

      Cu respect, dincolo de Occam care zice „meh, e 1” mai e și vocea aia interioară a bunului simț care spune „hai să n-o dăm în James Bond”.
      Sunt perfect conștient că există firme farmaceutice cu o foarte mare putere, știu că se fac bani imenși, știu și că se mai fac și măgării. Dar e cam SF să vii cu un scenariu de asemenea natură fără să ai absolut nicio dovadă.

      Ai dreptate în ce spui, nu există vreun studiu public care să demonstreze că o combinație de hidroxicloroquină și zinc nu e eficientă. Dar nu faci studii ca sa demonstrezi că ceva nu e eficient.
      Îl faci pentru a demonstra că este eficient iar eficiența asta este cuantificabilă. Dacă eficiența e în marja de eroare a studiului, e cam degeaba. Dacă rezultatele statistice sunt împrăștiate total (la unul nu e niciun rezultat, pentru doi e un tratament bun, pentru alți trei e neconcludent, pentru încă patru e minunat, pentru alti 5 pare că determină o înrăutățire a stării iar unul moare subit după administrare deși nu ar fi trebuit) iar e degeaba, ca nu ai cum determina regula după care e eficient medicamentul, dacă e eficient.

      În concluzie… Occam.

  4. Nu este ciudat ca Oxford declara despre hidroxiclorochină ca este ineficace dar tot Oxford are de vanzare, din toamna , un vaccin anti-Covid???