G4Media.ro

OMS: O singură doză de vaccin împotriva HPV oferă o protecție solidă…

Foto: Bundesregierung Gaemania

OMS: O singură doză de vaccin împotriva HPV oferă o protecție solidă împotriva cancerului de col uterin/ România, încă în topul ratei mortalității din UE

Peste 95% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de HPV transmis pe cale sexuală. Organizația Mondială a Sănătății, mai exact grupul său de lucru – Strategic Advisory Group of Experts on Immunization – SAGE a anunțat pe 11 aprilie că o singură doză de vaccin împotriva virusului papiloma uman (HPV) oferă o protecție solidă. România încă are cea mai mare incidență din UE și cea mai mare rată a mortalității prin cancerul de col uterin. Nivelul informării publice este încă redus.

Constatarea publicată de OMS pe 11 aprilie ar putea schimba perspectiva în ceea ce privește prevenirea acestei boli, întrucât mai multe doze de vaccin care salvează vieți vor ajunge la mai multe fete.
Adesea numit „ucigașul tăcut” și aproape în întregime prevenibil, cancerul de col uterin este o boală cu acces inegal; noua recomandare SAGE este susținută de preocupările legate de introducerea lentă a vaccinului HPV în programele de imunizare și de acoperirea generală scăzută a populației, în special în țările mai sărace.
Mai mult de 95% dintre cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de HPV transmis pe cale sexuală, acesta fiind al patrulea cel mai frecvent tip de cancer la femei la nivel global, 90% dintre aceste femei trăind în țările cu venituri mici și medii.
„Vaccinul HPV este foarte eficient pentru prevenirea serotipurilor HPV 16 și 18, care cauzează 70% din cazurile de cancer de col uterin”, a declarat Dr. Alejandro Cravioto, președintele SAGE. „SAGE îndeamnă toate țările să introducă vaccinurile HPV și să acorde prioritate recuperării lor. Aceste recomandări vor permite ca mai multe fete și femei să fie vaccinate, prevenind astfel apariția cancerului de col uterin și a tuturor consecințelor acestuia pe parcursul vieții lor”, susține Cravioto.

SAGE recomandă actualizarea schemelor de dozare pentru HPV după cum urmează:
-un program cu una sau două doze pentru ținta principală a fetelor cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani
-un program cu una sau două doze pentru femeile tinere cu vârste cuprinse între 15 și 20 de ani
-două doze cu un interval de 6 luni pentru femeile cu vârsta peste 21 de ani.

Persoanele cu probleme majore ale sistemului imunitar, inclusiv cele cu HIV, ar trebui să primească trei doze, dacă este posibil, iar dacă nu, cel puțin două doze. Există dovezi limitate în ceea ce privește eficacitatea unei singure doze la acest grup.

Recomandările OMS vor fi actualizate în urma unor consultări suplimentare între părțile interesate.
„Cred cu tărie că eliminarea cancerului de col uterin este posibilă. În 2020 a fost lansată Inițiativa de eliminare a cancerului de col uterin pentru a aborda mai multe provocări, inclusiv inechitatea în ceea ce privește accesul la vaccinuri. Această recomandare cu o singură doză are potențialul de a ne duce mai repede spre obiectivul nostru de a avea 90 % dintre fete vaccinate până la vârsta de 15 ani până în 2030”, precizează directorul general adjunct al OMS, Dr. Princess Nothemba (Nono) Simelela.
La nivel mondial, absorbția vaccinului salvator a fost lentă, iar acoperirea în țări mult mai mică decât obiectivul de 90%.

Prin urmare, în 2020, acoperirea globală cu 2 doze a fost de numai 13%. Mai mulți factori au influențat absorbția lentă și acoperirea scăzută a vaccinurilor HPV, inclusiv provocările legate de aprovizionare, precum și provocările programatice și costurile legate de administrarea unui regim cu două doze la fetele mai în vârstă, care nu fac parte, de obicei, din programele de vaccinare a copiilor. La aceasta s-a adăugat costul relativ ridicat al vaccinurilor HPV, în special pentru țările cu venituri medii.

Situația din România 

Potrivit datelor publicate la finalul anului trecut (un articol HotNews.ro) doar 36% dintre româncele intervievate în cadrul unui sondaj IRES realizat la solicitarea Institutului Național de Sănătate Publică au auzit de virusul HPV și doar 31% asociază această infecție cu cancerul de col uterin. „România înregistrează cea mai mare incidență și cea mai mare rată a mortalității prin cancerul de col uterin comparativ cu țările Uniunii Europene, deși este vorba despre unul dintre puținele tipuri de cancer prevenibile prin vaccinare. La fiecare 5 ore, o româncă din grupa de vârstă 20-50 de ani moare de cancer de col uterin”, arată sursa citată.

Ministrul Sănătății: „Ne gândim să-l reintroducem vaccinul HPV în Programul naţional de vaccinare

„Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat în urmă cu trei săptămâni că se ia în calcul reintroducerea vaccinului anti-HPV în Programul naţional de vaccinare.
Vaccinul ar urma să fie administrat ”la cerere”.
„După eşecul campaniei din anul 2008, lucrurile au intrat în normal şi pe măsură ce această solicitare şi interes pentru vaccin vor rămâne, ne gândim să-l reintroducem în Programul naţional de vaccinare ca şi un vaccin care nu mai trebuie administrat la cerere. În momentul de faţă, părinţii acestor fete care sunt eligibile pot să solicite medicului de familie să fie înscrise pe o listă şi Ministerul Sănătăţii a făcut mari eforturi în acest sens”.
Rafila a menționat că vaccinul anti-HPV se găseşte foarte greu pe piaţa de profil, având în vedere că la nivel global este o foarte mare cerere.
În luna septembrie, ministerul a extins vaccinarea anti-HPV pentru fete de la 11 la 18 ani. Un răspuns transmis în noiembrie pentru G4Media.ro, OMS și Comisia de Oncologie a Ministerului Sănătății recomandă extinderea acesteia la mai multe categorii de vârstă și vaccinarea și a băieților.
La începutul lunii noiembrie, mai multe societăți medicale și organizații civice au semnalat că vaccinul lipsește și au făcut apel la autorități să deblocheze vaccinare anti-HPV iar Ministerul Sănătății a anunțat că va achiziționa încă 50.000 de doze, pe lângă cele 24.000 care se aflau, potrivit Ministerului, pe stoc la cabinetele medicale.

Între timp, au mai avut și au loc diferite campanii de testări gratuite pentru prevenirea cancerului de col uterin. Spre exemplu, una se află acum în derulare la Institutul Regional de Oncologie din Iași. Femeile cu vârsta între 25 și 64 de ani sunt așteptate la cabinetul ginecologic de la Institut pentru a beneficia de testări gratuite.
Condițiile pentru participarea în astfel de programe sunt minime: nu contează dacă persoanele sunt asigurate sau nu și nu există alte criterii de selecție.

Foto: Bundesregierung Gaemania

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. S-au învățat la banii jigodiile de la O.M.S. și vor să injecteze tot.
    Chiar, waxerimea de pe ge4pOluimedia când va fi „boost”-erizată în tâmplă?

  2. Wax,wax,wax,wax………..fara numar de la OMS / Bill Gates 🤡

  3. cautati vaccinuri hpv scandinavia (youtube, google pe cat posibil in engleza) … o sa vedeti chestii interesante

  4. Noroc ca in Romania sunt multe grote , va puteti muta acolo daca nu va place lumea moderna .
    Puteti fi Pustnici 🙀😹

  5. Sanitarii pricepuți, invitații speciali ai emisiunii „Cascadorii râsului“! :)))))

  6. Este neverosimil cr.etinismul celor 4 comentarii de mai sus…

  7. cancerul de col uterin e o tragedie , faptul ca poate fi prevenit o adevarata minune stiintifica!

  8. In Australia cancerul de col uterin este catalogata boala rară. Este un exemplu al succesului vaccinării HPV. Toți scepticii ar trebui sa facă niște voluntariat pe la Secțiile de oncologie sau radioterapie ca sa își dea seama de situație.

  9. Noi suntem pe locul 1 la decese din boli tratabilke in Europa, problema est de la sistemul sanitar.
    iar Gardasil, sunt multe voci contra din varii motive inclusiv multe reactii adverse, sunt foarte multe inregistrate si oficial pe platformele din diferite state, cele de raportare a reactilor adverse