Ofițerul din Corpul de Control al MAI reținut de DNA pentru trafic de influență a fost executat silit de șapte ori, în ultimii doi ani, pentru datorii. Lua bani cu împrumut nu doar de la bănci, ci și de la persoane fizice care dădeau anunțuri online
Ofițerul Ciprian Daniel Damian Asanache (42 de ani), reținut în urmă cu două zile de DNA, împrumuta frenetic bani de câțiva ani, fără a-i mai putea returna la termenele convenite. Portalul instanțelor arată că, după luna mai 2020, completuri de judecată din București au încuviințat executarea sa silită de șapte ori, un alt optulea creditor obținând o decizie de a primi înapoi de la ofițer 6.000 de lei pe care îi împrumutase acestuia pentru două săptămâni, fără a-i mai fi returnați.
DNA susține că ”În calitate de ofițer de poliție angajat la Corpul de control al Ministerului Afacerilor Interne, inculpatul Asanache-Damian Daniel Ciprian ar fi pretins, în mod repetat, de la o persoană, diferite sume de bani, lăsând-o să creadă că, prin influența pe care o are asupra unor ofițeri de poliție, îi va determina să rezolve problemele judiciare ale respectivei persoane.”
Cea mai recentă declarație de avere disponibilă a ofițerului Asanache, semnată în mai 2021, indica faptul că a moștenit o casă în comuna natală din Vrancea și mai deținea una în Voluntari, cumpărată în 2017, prin credit ipotecar la ING, împrumutul fiind de 414.000 lei. În 2019, a mai făcut un credit, de 40.000 de lei, la BCR. Venitul său este anonimizat, iar soția, economist la o bancă, avusese, în anul anterior, un salariu net de circa 6.600 lei lunar. Ofițerul lucrează în Poliție din 2003, inițial în Vrancea, ulterior în București, din 2019 ajungând în Corpul de Control al Ministerului Afacerilor Interne.
Din mai multe surse consultate de G4Media.ro (Facebook, site-urile juridice.ro și Academiei de Poliție) reiese că Asanache are un copil și că, în iulie 2016, și-a susținut doctoratul la Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza”.
Alte surse (portalul instanțelor de judecată) indică faptul că, după luna mai 2020, au fost admise șapte cereri de încuviințare a executării silite a lui Asanache la cererea unor societăți care acordă rapid împrumuturi, a BCR și a Casei de Ajutor Reciproc a Salariaților din Direcția Generală a Poliției Municipiului București.
Într-unul dintre cele două dosare intentate de organizația din urmă lei, iar împrumutul data din august 2017. Cu toate acestea, acest împrumut nu figurează în nici una dintre delarațiile de avere ale lui Asanache.
Într-un al optulea dosar, o persoană fizică a obținut, în noiembrie 2021, o sentință care îl obliga pe Asanache să-i dea înapoi 6.000 de lei pe care îi împrumutase pe 25 februarie același an, scadența fiind două săptămâni mai târziu.
G4Media.ro a mai descoperit că, în 2021, Asanache și-a exprimat dorința de a împrumuta bani de la o persoană care postase un anunț pe Internet în acest sens. Ofițerul și-a lăsat numărul personal de mobil și adresa personală de e-mail într-un răspuns la acest anunț.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii