G4Media.ro

Oamenii de ştiinţă abia încep să înţeleagă numeroasele probleme de sănătate cauzate…

sursa foto: Pexels

Oamenii de ştiinţă abia încep să înţeleagă numeroasele probleme de sănătate cauzate de COVID-19 / Virusul nu atacă doar sistemul respirator, ci și pancreasul, inima, ficatul, creierul, rinichii şi alte organe

Oamenii de ştiinţă se află abia la începutul procesului de înţelegere a varietăţii uriaşe de probleme de sănătate cauzate de noul coronavirus, din care unele ar putea avea efecte persistente asupra  şi a sistemelor medicale timp de mulţi ani de acum înainte, potrivit unor medici şi experţi în maladii infecţioase, citaţi de Reuters.

Pe lângă afecţiunile respiratorii care îi fac pe  să întâmpine mari dificultăţi atunci când respiră, coronavirusul care provoacă maladia COVID-19 atacă multe sisteme de organe, provocând în anumite  distrugeri catastrofale.

„Credeam că era doar un virus respirator. S-a dovedit că atacă însă şi pancreasul. Atacă şi inima. Atacă şi ficatul, creierul, rinichii şi alte organe. Nu am înţeles aceste lucruri la început”, a declarat medicul Eric Topol, cardiolog şi directorul Scripps Research Translational Institute din La Jolla, California.

Pe lângă dificultăţile respiratorii, pacienţii cu COVID-19 pot experimenta tulburări de coagulare a sângelui, care pot să ducă la accidente vasculare cerebrale, dar şi la inflamaţii severe, care afectează apoi numeroase organe interne. Noul coronavirus poate, de asemenea, să cauzeze complicaţii neurologice, care variază de la migrenă, ameţeală şi pierderea gustului şi a mirosului până la convulsii şi stări de confuzie.

În plus, recuperarea poate fi lentă, incompletă şi costisitoare, cu un impact uriaş asupra calităţii vieţii pacientului.

Manifestările ample şi diverse ale COVID-19 sunt oarecum unice, afirmă medicul Sadiya Khan, cardiolog la Northwestern Medicine din Chicago.

În cazul gripei, oamenii cu boli cardiace preexistente sunt cei care prezintă riscuri mari de a suferi complicaţii medicale, a precizat ea. Ceea ce surprinde însă în cazul acestui nou tip de coronavirus este dimensiunea amplă a complicaţiilor pe care le provoacă în afara zonei plămânilor.

Sadiya Khan consideră că asupra sistemelor medicale va exista o mare povară în viitor, din cauza cheltuielilor cauzate de îngrijirea persoanelor care au supravieţuit maladiei COVID-19.

Recuperare îndelungată pentru mulţi pacienţi

Pacienţii care au fost plasaţi la terapie intensivă sau conectaţi la ventilatoare timp de mai multe săptămâni vor trebui să petreacă timp suplimentar în secţii de recuperare pentru a îşi recăpăta mobilitatea şi forţa fizică.

„Poate fi nevoie de până la şapte zile pentru fiecare zi în care ai fost spitalizat, pentru a-şi recăpăta puterea de dinainte. Acest proces e cu atât mai greu cu cât pacientul este mai în vârstă şi este posibil să nu îşi mai recuperezi niciodată funcţiile complete”, a declarat aceeaşi specialistă.

Deşi eforturile s-au concentrat în principal asupra minorităţii de pacienţi care au experimentat forme severe ale bolii, medicii încep să îşi îndrepte tot mai mult atenţia şi asupra nevoilor pacienţilor care nu au fost destul de afectaţi pentru a necesita spitalizare, dar care continuă să sufere la câteva luni după ce au fost infectaţi.

În prezent sunt în plină desfăşurare o serie de studii pentru a înţelege efectele pe termen lung ale infectării cu SARS-CoV-2, a declarat Jay Butler, directorul adjunct al departamentului de boli infecţioase din cadrul Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din Statele Unite, joi, într-o conferinţă telefonică.

„Am primit rapoarte anecdotice despre oameni care acuză oboseală persistentă şi dificultăţi respiratorii. E greu de spus cât timp vor dura aceste manifestări”, a adăugat el.

Deşi simptomele noului coronavirus dispar de obicei în două sau trei săptămâni, un procent estimativ de 10% dintre pacienţi au parte de simptome prelungite, a dezvăluit medicul Helen Salisbury de la Universitatea Oxford, într-un articol publicat joi în British Medical Journal.

Specialista britanică afirmă că mulţi dintre pacienţii ei au radiografii toracice normale şi nu prezintă urme de inflamaţii, dar tot nu sunt complet recuperaţi.

„Dacă în trecut puteai să alergi 5 kilometri de trei ori pe săptămână şi acum simţi că ţi se taie respiraţia după ce ai urcat un singur etaj pe scări sau dacă tuşeşti neîncetat şi eşti prea epuizat pentru a reveni la muncă, atunci teama că s-ar putea să nu mai revii niciodată la sănătatea de dinainte este foarte reală”, a explicat ea.

Medicul Igor Koralnik, directorul departamentului de boli neuroinfecţioase de la spitalul Northwestern Medicine din Chicago, a analizat actuala literatură ştiinţifică din acest domeniu şi a descoperit că aproximativ jumătate dintre pacienţii spitalizaţi cu COVID-19 prezintă complicaţii neurologice, precum ameţeală, vigilenţă scăzută, probleme de concentrare, tulburări ale mirosului şi gustului, convulsii, accidente vasculare cerebrale, stare de slăbiciune şi dureri musculare.

Doctorul Koralnik, ale cărui descoperiri au fost publicate în Annals of Neurology, a creat o clinică ambulatorie de tratare a pacienţilor cu COVID-19, pentru a afla dacă aceste probleme neurologice sunt temporare sau permanente.

Sadiya Kahn a făcut şi o paralelă între noul coronavirus şi HIV, virusul care declanşează SIDA, considerând că cea mai mare parte a atenţiei opiniei publice s-a orientat iniţial asupra deceselor.

„În anii recenţi, am fost foarte concentraţi asupra complicaţiilor cardiovasculare şi asupra supravieţuirii pacienţilor cu HIV”, a precizat experta.

Sursa foto: pexels.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. In plus de asta imunizarea dureaza doar cateva luni.
    Cum sa nu te gandesti la teoria conspiratiei ?
    Poate este virusul-arma al unei civilizatii extraterestre neprietenoase ?

    • da, e si asta o posibilitate, a fost adus de extraterestii :D. la fel ca nucleotidele.

    • Dar doar dacă extratereștrii sunt de fapt specie de lilieci care trăiește în China. Sau și-au închipuit omuleții verzi că liliacul e specia dominantă pe planetă. Posibilități sunt multiple.

      Dar merge de-un film:
      Independence Day III – BioWar.

  2. Trebuie să recunoaștem, covidul e aproape perfect dacă e adevărat ce scrie în articol!!adică nici nu te omoară dar nici nu te lasă să trăiești jjaa. Selecția naturală își spune cuvântul (sau artificială jaja)

  3. Ce minciuni, de fapt vor doar sa ne speriem ca sa ne vaccinam cu toții, a zis și Djokovic că se simte bine și că virusul a slăbit.

  4. Ați mai spus asta, ei au mai spus asta și acum vreo trei luni! Evident ca orice virus în cazuri excepționale atacă și alte organe, nu doar pe cele pentru care e „destinat”! Dar sunt cazuri extrem de rare! De ex, voi știți că virusul de herpes, ăla banal pe care îl avem pe toți, facem bube pe la gură o dată, de două – trei ori pe an, la unii oameni provoacă convulsii ca de epilepsie?! Sunt cazuri excepționale, nu cred că merită menționate, nu cred că în asta consta marea „înțelegere” a virusului! Mai lipsește să dați chinezii ăia doi care au înnegrit cu cand erau infectati, cu un titlu de felul”covid schimbă până și culoarea pielii”!

    • Dupa mine „înțelegerea virusului” ar fi sa stim cum poate fi distrus de medicamente la cei care nu îl distruge imediat sistemul imunitar! Ca asa…”mersi” să îmi spuneți ce poate să facă dacă e lăsat de capul lui, nu ajută la nimic, pot să bănuiesc și eu!

    • Interesant cum ai tu certitudini, in timp ce ceilalți abia își expun cele constatate de boala.

      5% mortalitate, 15% critici și ceilalți asimptomatici (o buna parte din ei) rămân cu complicații pe viață și tu o dai cu Herpesul… 500.000 de morți în 3 luni, 2 de carantină. Mda… ca un Herpes. Ce sa zic?

    • După estimările de ieri ale CDC ului (au testat prin sondaj), că sunt 20 de milioane de infectați în America, brusc mortalitatea a scăzut la 0,63%! Foarte interesant ca tu, și pe numărul ăsta de morți și de infectați, ești foarte sigur că unul cu 3 cancere la metastaza, a murit de COVID!

    • Și nu „abia expun”, Gogule! Același articol era pe la sfârșitul lui martie, începutul lui aprilie! Este o traducere din ceva britanic, sper să nu fie tabloid! Nu îți mai amintești? Când ziceau că ar ataca și creierul?!

  5. „Deşi simptomele noului coronavirus dispar de obicei în două sau trei săptămâni, un procent estimativ de 10% dintre pacienţi au parte de simptome prelungite, a dezvăluit medicul Helen Salisbury de la Universitatea Oxford, într-un articol publicat joi în British Medical Journal.”
    10% este „extrem de rar”?!

    • What the fuck înseamnă „simptome prelungite”? Adica au aia friguri sau febră?! Sau ce?! Daca da, mai puternice, mai slabe? Contează cât de mult sunt afectați și câți dintre ei sunt afectați de cele puternice! Că așa, nu știu, eu am nasul înfundat și nu prea simt mirosuri ca lumea de 20 de ani… Dar nici că mă interesează, dacă înțelegi ce vreau să spun!

    • Cipriane tata, si eu ma ambalam la inceput, dar iti irosesti timpul.
      Nu vezi ca orice spui ei apar cu cate vreun studiu de te doare mintea… Mai deunazi „studiasera” unii ca se transmite prin contact sexual…. Deci niste oameni pierd timp si consuma bani ca sa afirme fie lucruri banale, fie lucruri a caror incidenta este atat de mica incat nici nu poate fi cuantificata
      Daca cititi reactiile adverse la sute de medicamente exista reactii la fel cu cele descrise in articol sau mult mai grave. Poti face o banala operatie la unghie si poti capta o infectie mortala. Se pot intampla multe, de asta un articol serios ar trebui sa includa si date statistice si NU doar „ce se poate intampla…”
      Care e, spre exemplu, incidenta afectiunilor la pancreas in urma covid? 0,0000000cat la suta? Sau la creier? Sau la „si alte organe”?
      Este un articol tendentios si penibil, dar care isi gaseste un val de „empatizanti la panica” surprinzator de mare.

  6. Dati-le bani si vor gasi unul din cei doua milioane de pozitivi ai planetei caruia i-a cazut un dinte. Intai se trimite o comunere la The Lancet „negrilor le cad dintii de la covrig”. A doua zi apare rezumatul, rescris de femeia de la PR, in Daily Mail. A patra zi, citim si traducerea proasta in G4.

  7. Of, pălăria mea…

    Dacă se găsea unul cu adevărat șiret prin OMS, CDC sau alta din organizațiile care se ocupă de virus, și zicea la începutul pandemiei că, pe lângă simptomele respiratorii, s-a observat în 15% din cazurile de până acum instalarea unei disfuncții erectile care nu a dispărut nici după vindecare, respectiv un procent similar de îngrășări inexplicabile ale femeilor care au fost infectate, cred că la ora actuală Sars-CoV-2 mai găseai doar în vasele Petri ale laboratoarelor, la studiu.

    Așa, acum stau și o freacă unii și alții cu „da’ cât de rele sunt simptomele?”, „da’ Djokovic a zis că virusu’ e mai slab decât nevastă-sa”, „da’ Trump a zis că dispare în mai”, „da’ c-o fi c-o păți”…

  8. Pai stati prieteni, in articol scrie asa: “ tulburări de coagulare a sângelui, care pot să ducă la accidente vasculare cerebrale, dar şi la inflamaţii severe, care afectează apoi numeroase organe interne”.

    Adică atacul asupra celorlalte organe se dă din cauza coagulării sângelui, nu? Până la urmă e o chestiune care se poate rezolva, ma gandesc. Sau imi scapă cdva?

  9. ataca plamani, inima ,ficat, rinichi , drob te face!

  10. Ma abtin ca apoi iara dau din casa si vai de mine.

  11. Dr Arafat a presupus demult aceste alegatii.

  12. Un “click-bait” mai subtil dar tot o aiureală.
    Orice virus atacă și alte organe iar cazurile de probleme la alte organe în cazul Sars Cov 2 sunt extrem de rare, gen 1 la 200.000. În România nu au fost astfel de situații. Punct.

  13. relax. cand vad un articol ca afirma ca sunt afectate pe termen lung diverse organe de catre un virus care a inceput sa fie studiat cat de cat abia acum cateva luni ma opresc din citit. termen lung inseamna cel putin cativa ani mai fratilor. asa ca deocamdata sunt doar presupuneri si atat

    • OK, cand vezi un articol care afirma asta sa anunti repede, ca sa se opreasca toata lumea din citit. Pentru ca articolul curent nu face asta.

      De fapt din articol este evident ca nu se cunosc efectele pe termen lung. De asta fac se studii. Studii care, asa cum spuneai, probabil vor dura cel putin cativa ani, timp in care studiile vor culege periodic date despre evolutia persoanelor infectate.

      Din articol: „În prezent sunt în plină desfăşurare o serie de studii pentru a înţelege efectele pe termen lung ale infectării cu SARS-CoV-2”

  14. @vlad, da ai dreptate, am citit pe sarite si credeam ca e un articol alarmist habarnist cu efecte pe termen lung. Merci pt observatie, e doar un articol alarmist habarnist apocaliptic. Nu exista studii riguroase care sa ateste afectarea organelor de care vorbesc in articol. Punct. Cand vezi tu unul, sa ma anunti sa incep sa citesc 🙂