G4Media.ro

O țară din UE a cumpărat 49 de tancuri Leopard la mâna…

Sursa Foto: www.army-technology.com

O țară din UE a cumpărat 49 de tancuri Leopard la mâna a doua pentru Ucraina

Zeci de tancuri Leopard 1 la mâna a doua, care au aparținut Belgiei, au fost cumpărate de o mare țară europeană pentru armata ucraineană care luptă împotriva Rusiei, potrivit comerciantului de arme care le-a vândut, transmite The Guardian.

Freddy Versluys, CEO al companiei private de apărare OIP Land Systems, a declarat că a vândut 49 de tancuri unui alt guvern european, pe care nu l-a putut numi din cauza unei clauze de confidențialitate. De asemenea, el a spus că nu a putut dezvălui prețul. Versluys a adăugat că ar putea trece până la șase luni până când acestea vor ajunge pe câmpul de luptă din Ucraina.

Versluys a cumpărat anterior 50 de tancuri Leopard 1 pentru 37.000 de euro fiecare (aproximativ 29.600 de lire sterline) pe care guvernul belgian le-a scos din uz în 2014, ca parte a unei tendințe mai largi în rândul țărilor occidentale de reducere a cheltuielilor pentru apărare.

O sursă cu cunoștințe directe despre această tranzacție a declarat că tancurile au fost cumpărate de un „jucător important din domeniul apărării din Germania”.

Ziarul german Handelsblatt a relatat marți seară că cumpărătorul a fost producătorul de arme Rheinmetall, care plănuia să pregătească majoritatea tancurilor pentru exportul către Ucraina. Compania și ministerul german al apărării nu au făcut niciun comentariu.

Leopards fabricate în Germania au fost în centrul unei dispute publice la începutul acestui an, după ce ministrul belgian al apărării, Ludivine Dedonder, a declarat că a luat în considerare cumpărarea tancurilor, dar a acuzat firma că încearcă să obțină un „profit uriaș” din vânzare. Versluys a negat la vremea respectivă că guvernul belgian l-a abordat.

Confruntarea a subliniat o situație dificilă cu care se confruntă guvernele occidentale care încearcă să găsească arme pentru Ucraina după mai mult de un an de război intens – armele pe care le-au aruncat ca fiind învechite sunt acum la mare căutare și sunt adesea deținute de companii private.

„Faptul că pleacă din compania noastră dovedește că am cerut un preț de piață corect și cineva a fost mai mult decât fericit să le ia”, a declarat Versluys într-o postare pe LinkedIn marți, însoțită de o fotografie a tancurilor alături de o sticlă de vodcă ucraineană.

Versluys, care anterior a lucrat nouă ani pentru armata belgiană, a declarat că tancurile sunt acum transportate la o fabrică pentru o revizie substanțială.

El a adăugat că peste o duzină de tancuri vor fi folosite pentru piese de schimb, în timp ce restul vor fi reparate. Într-un interviu anterior cu The Guardian, Versluys a declarat că ar putea dura luni de zile și costuri de renovare de până la un milion de euro pentru ca fiecare tanc să fie gata de utilizare în Ucraina.

Mai mulți aliați occidentali ai Kievului au fost de acord, la începutul acestui an, să trimită tancuri moderne Leopard 2 Ucrainei și, de asemenea, să trimită modele mai vechi de Leopard 1.

Leopardul 1, care datează din anii 1960, este mai ușor și mai puțin puternic decât tancurile Leopard 2 mai noi. Modelele vândute de Versluys au fost modernizate ultima dată în anii 1990.Un purtător de cuvânt al Ministerului belgian al Apărării a refuzat să comenteze vânzarea tancurilor.

Invazia Rusiei în Ucraina și sprijinul militar occidental fără precedent acordat ulterior Kievului, a dus la o creștere a cererii de armament greu.

Având în vedere că stocurile de arme ale țărilor UE s-au epuizat grav, țările au apelat la firme private precum OIP.

Versluys a vândut anterior 46 de vehicule blindate ușoare M113 Marii Britanii, care le-a transferat apoi Ucrainei ca parte a unui pachet militar.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...