G4Media.ro

O navă de război americană, distrugătorul USS Laboon, a traversat strâmtorile Dardanele…

O navă de război americană, distrugătorul USS Laboon, a traversat strâmtorile Dardanele şi Bosfor pentru a ajunge în Marea Neagră

Pe un fond de tensiuni între Ucraina şi Rusi, nava de război americană, distrugătorul USS Laboon, a traversat vineri strâmtorile Dardanele şi Bosfor pentru a ajunge în Marea Neagră, relatează Agerpres, conform agenţiei Anadolu.

Distrugătorul USS Laboon a traversat mai întâi Dardanelele, apoi Bosforul, în direcţia Mării Negre, a transmis Anadolu.

Traversarea Bosforului, în care nava americană a fost însoţită de o echipă a pazei de coastă turce, a durat aproape două ore, a precizat agenţia, care a publicat fotografii şi un video cu distrugătorul în timpul trecerii strâmtorii.

SUA au renunţat la mijlocul lui aprilie să desfăşoare două nave de război în Marea Neagră via strâmtorile turce, în pline tensiuni între Ucraina şi Rusia, au afirmat atunci responsabili şi media din Turcia.

Convenţia de la Montreux din 1936, care reglementează circulaţia în strâmtorile Bosfor şi Dardanele, obligă statele neriverane Mării Negre să anunţe cu 15 zile în prealabil trecerea navelor lor.

Anunţul desfăşurării anulate ulterior în aprilie a intervenit într-un context de creştere a tensiunilor între Rusia şi Ucraina, iar decizia de trimitere a unor nave militare a fost primită ca un semnal de sprijin al Washingtonului pentru Kiev.

Anularea acestei manevre anunţată de turci a intervenit a doua zi după o discuţie telefonică între preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin.

Cu acest prilej, Biden i-a propus lui Putin să se întâlnească într-o ţară terţă şi i-a cerut acestuia să ‘facă să scadă tensiunile’ în Ucraina, potrivit Casei Albe.

Cei doi lideri se vor întâlni miercuri la Geneva.

Sursa Foto: c6f.navy.mil

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Parchează la Kudos, aliații G7.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.