G4Media.ro

Nuclearelectrica şi Framatome demarează producerea izotopului medical Luteţiu-177, utilizat pentru tratamentele împotriva…

Foto: Nuclearelectrica

Nuclearelectrica şi Framatome demarează producerea izotopului medical Luteţiu-177, utilizat pentru tratamentele împotriva cancerului

Studiul de fezabilitate pentru producerea izotopului medical Luteţiu-177 (Lu-177) la centrala nucleară Cernavodă, utilizat pentru o serie de tratamente vitale împotriva cancerului, a înregistrat concluzii pozitive, a anunţat SN Nuclearelectrica SA (SNN) într-un comunicat, transmite Agerpres.

SN Nuclearelectrica SA (SNN) şi Framatome demarează implementarea proiectului pentru producerea izotopului medical, care include proiectarea detaliată, achiziţia, instalarea şi punerea în funcţiune a sistemului de iradiere la Unitatea 2 a centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă. Lansarea unui serviciu comercial de iradiere la scară largă pentru izotopi medicali este prevăzută pentru anul 2028.

„Nuclearelectrica se angajează să promoveze nu numai producţia de energie, ci şi sănătatea publică. Producţia de Luteţiu-177 marchează o etapă importantă pentru România şi pentru industria nucleară globală. Rolul nostru în susţinerea tratamentelor oncologice de ultimă oră prin medicina nucleară consolidează rolul energiei nucleare în creşterea nivelului de bunăstare”, a declarat Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica, citat în comunicat.

Studiul de fezabilitate a fost iniţiat în noiembrie 2023, pe baza tehnologiei de producţie de izotopi a Framatome. Studiul a evaluat dacă infrastructura de la Cernavodă ar putea fi utilizată pentru a converti ţinte în izotopi medicali, în plus faţă de producţia actuală de energie electrică fiabilă, cu emisii reduse de carbon. Studiul a demonstrat că, prin adaptarea tehnologiei Framatome la Unitatea 2 de la Cernavodă, reactorul ar putea iradia Ytterbium-176 la standardul tehnic de piaţă necesar pentru producerea de produse radiofarmaceutice pe bază de luteţiu.

„Suntem mândri că am atins această etapă cu Nuclearelectrica şi că putem trece la faza următoare a acestui proiect important. Dezvoltarea de capacităţi suplimentare la reactoarele nucleare ajută la construirea unei aprovizionări la scară largă, fiabile şi diversificate de radioizotopi critici pentru combaterea cancerului”, a declarat Francois Gauche, VP Framatome Healthcare. El a mai spus că cererea de tratamente de ultimă generaţie pentru cancer, accesibile masiv la nivel mondial, creşte rapid şi că „industria nucleară este pregătită să îşi joace rolul în consolidarea lanţului de aprovizionare cu radioizotopi salvatori de vieţi în Europa şi în întreaga lume”.

Proiectul vizează, de asemenea, asigurarea unei rezerve adecvate de Lu-177 pentru a satisface nevoile interne ale României în ceea ce priveşte producţia şi furnizarea de produse radiofarmaceutice. Lu-177 este un radioizotop emiţător beta utilizat în terapia cu radionuclizi ţintiţi pentru tratamentul cancerului de prostată şi în multiple dezvoltări radiofarmaceutice în tratamentul cancerului. Izotopul distruge celulele canceroase, lăsând neafectate celulele sănătoase. Tehnologia de producţie a izotopului deţinută de Framatome a permis prima producţie comercială la scară largă de Lu-177 într-un reactor energetic în iunie 2022.

Nuclearelectrica SA este compania naţională românească producătoare de energie electrică, termică şi combustibil nuclear care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar alţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

Centrala nucleară (CNE) Sucursala Cernavodă exploatează două unităţi nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unităţi din cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear şi este în curs de realizare a unui ciclu integrat al combustibilului prin achiziţionarea unei linii de prelucrare a concentratului de uraniu, pentru a sprijini proiectele de investiţii pe termen lung ale companiei. Nuclearelectrica are un rol major la nivel naţional, contribuind cu peste 18% din energia nucleară în producţia totală de energie şi cu 33% în producţia totală de energie fără emisii de CO2 în România.

Framatome este un lider internaţional în domeniul energiei nucleare, recunoscut pentru soluţiile sale inovatoare, digitale şi cu valoare adăugată pentru flota nucleară globală. Cu o expertiză la nivel mondial şi un istoric dovedit de fiabilitate şi performanţă, compania proiectează, deserveşte şi instalează componente, combustibil şi sisteme de instrumentaţie şi control pentru centralele nucleare. Framatome este deţinută de grupul EDF (80,5%) şi Mitsubishi Heavy Industries (MHI – 19,5%).

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează