G4Media.ro

Nou moment tensionat în Valea Uzului: Două comemorări separate organizate de români…

Nou moment tensionat în Valea Uzului: Două comemorări separate organizate de români și de maghiari/ Carmen Dan: Fac un apel la bună înțelegere, la calm pentru toți participanții/ CJ Harghita cere revocarea avizului pentru evenimentul anunțat de Frăția Ortodoxă

Două evenimente comemorative, unul organizat de români, altul de maghiari, tensionează din nou relațiile inter-etnice în Valea Uzului. Organizația Frăția Ortodoxă Sf Mare Muncenic Gheorghe va organiza joi, între orele 17 și 20, manifestări religioase, depuneri de jerbe și coroane dedicate Zilei Eroilor Neamului. Pe de altă parte, grupuri politice și consilieri județeni din CJ Covasna vor comemora și ei eroii căzuți și înmormântați în cimitirul din Valea Uzului.

Mininstrul de interne, Carmen Dan, a publicat un apel pe Facebook ”la comuniune și înțelegere” în contextul ceremoniei de la ”Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului”.

”Fac un apel la bună înțelegere, la calm pentru toți participanții, indiferent de etnie! În memoria eroilor pe care astăzi îi pomenim cu toții, suntem datori să ne tratăm cu respect și bunăvoință! “Să mergem împreună!”, așa cum ne-a îndemnat Sanctitatea Sa Papa Francisc, în timpul vizitei în România”, scrie ministrul Carmen Dan pe Facebook.

Pe de altă parte, Consiliul Județean Harghita cere, într-o adresă transmisă miercuri orașului Dărmănești să revoce avizul favorabil acordat manifestărilor organizate de români pe motiv că a fost emis ilegal, ”cu încălcarea crasă a prevederilor legale referitoare la competența teritorială a UAT Dărmănești”.

În adresa transmisă orașului Dărmănești. , CJ Harghita susține că localitatea Valea Uzului se situează în județul Harghita și aparține din punct de vedere administrativ – teritorial comunei Sânmartin, județul Harghita.

”Pentru aceste motive de fapt și de drept, UAT Dărmănești nu avea competența legală să avizeze manifestări/ evenimente ce se situează pe raza teritorială a județului Harghita și a comunei Sânmartin”, se mai arată în adresă.

CJ Harghita atrage atenția că evenimentul ”poate atrage răspunderea contravențională, civilă sau penală atât a organnizatorilor (…) cât și a comisiei din cadrul Consiliului Local al Orașului Dărmănești, care cu depășirea atribuțiilor au contribuit la avizarea vădit nelegală a organizării acestuia”.

CJ Harghita mai arată că nelegalitatea hotărârii CL din 29 martie 2019, privind introducerea imobilului – Cimitirul Eroilor din Valea Uzului în inventarul bunurilor ce alcătuiesc domeniul public al orașului Dărmănești, a fost constatată inculsiv de Instituția Prefectului – Județul Bacău.

CJ Harghita avertizează că ”grupurile politice, consilieri județeni din cadrul Consiliului Județean Covasna au solicitat și au primit aviz de la CJ Harghita și comuna Sânmartin pentru data de 6 iunie 2019, începând cu ora 16.00 pentru o comemorare pașnică a eroilor căzuiți și înmormntați în cimitirul din Valea Uzului” și conchide că, potrivit legii adunărilor publice, ”este interzis desfășurarea simultană a două sau mai multe adunări publice”.

Context.

În Cimitirul din Valea Uzului sunt înhumați peste 1143 de soldați de mai multe naționalități, eroi ai Primului și celui De-al Doilea Război Mondial. Majoritatea soldaților înhumați erau de naționalitate maghiară însă, pe lângă aceștia, s-au numărat și soldați germani, români, ruși sau austrieci.

Tensiunile au escaladat în luna aprilie a acestui an, după ce Primăria Dărmănești a amenajat în ”cimitirul maghiar” o ”parcelă românească” unde a amplasat 52 de cruci de beton și un monument în memoria eroilor români. La scurt timp, toate crucile au fost ”îmbrăcate” în saci negri de gunoi.

Escaladarea tensiunilor din Valea Uzului a fost invocată de Kelemen Hunor cu doar două zile înainte de alegerile europarlamentare pentru a suspenda protocolul de colaborare cu coaliția PSD-ALDE ”până la soluționarea conflictului”.

Citește și

Scandalul Cimitirului din Valea Uzului: Prefectul din Bacău cere anularea hotărârii Primăriei Dărmanești care a provocat tensiuni între unguri și români (DOCUMENT)

Cum s-a complicat situația cimitirului militar din Valea Uzului

Consiliul Județean Harghita anunță închiderea temporară a cimitirului de la Valea Uzului. Borboly Csaba: A devenit focarul provocărilor, iar pentru a pune capăt scandalului acesta trebuie închis

Grupul de acțiune Valea Uzului critică UDMR pentru „impotența partidului, care a dus la o serie de evenimente, demne să aducă rușine ambelor națiuni”

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila: Am semnalat chestiunea de la Valea Uzului acum vreo patru săptămâni/ Nu s-a intervenit deloc în readucerea situației anterioare

Kelemen Hunor: Protocolul cu PSD-ALDE, denunțat până la soluționarea situației cimitirului eroilor din Valea Uzului

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Si uite asa vor aparea omuletii verzi pentru a salva PSD.

  • Cam așa, sunt mari șanse sa rămână Romanica doar cu centenarul sărbătorit iar a 101 sărbătoare sa fie in cerc mai restrâns, așa… cam de la mare pana la Carpați…

  • Pușchea pe limbă!

 2. Halal cinste, halal onoare, oamenii n-au liniste nici in mormant…

 3. CJ Harghita o fi apartinand de Ungaria????
  Pana la urma este o comemorare. Sau o fi numai comemorarea soldatilor de nationalitate maghiara care au „mierlit-o” pe plaiurile mioritica?????

  Asa se intampla cand ii dai nas lui Ivan…pardon, Istvan…..
  La vot si in 20-20 poate raman cu 0.20!!!

  • Ivan si istvan,prietenii lui Putin!Iar clanul asta kgbist care-si spune „Fratia ortodoxa”,este la fel de periculos ca si extremistii maghiari!Unde este SRIul,doar a fost infiintat de „revolutionarul” Magureanu tocmai dupa un conflict interetnic! Se stie ca toate formele de extremism din Europa sunt finantate de kgbistul Putin ,asa ca SRIul nu trebuie sa doarma!

 4. Pușchea, nepuschea, romanii sunt mai intersați ca a zis un tip ca e îngrijorat de ce găuri prefera niște băieți… vezi articolul de mai sus…

 5. Frăția ortodoxă e un fel de manele pe sistem? :)))

 6. Dar sa inceapa războiul odată ca să casapim bozgori legal

 7. Demisia Carmen Dan si ministrului apărării şi sefului de stat major,pentru ca nu ie compatibili pentru functiie lor. Acei unguri extremişti trebuiau arestați imediat sau împuşcați de corupta armata română care o freacă aiurea prin Afganistan!

  • Demisia?!?Pai psdeul este vandut demult rusilor!

  • Clanul asta kgbist care-si spune „Fratia ortodoxa”,este la fel de periculos ca si extremistii maghiari!Unde este SRIul,doar a fost infiintat de „revolutionarul” Magureanu tocmai dupa un conflict interetnic! Se stie ca toate formele de extremism din Europa sunt finantate de kgbistul Putin ,asa ca SRIul nu trebuie sa doarma! Iar in ce priveste armata,cred ca te inseli ,nu statul major este vinovat aici,ci idiotii din fruntea ministerelor ,pusi de psd-fostPCR ,RSRistule nostalgic dupa comunism!

 8. Eu propun să băgăm niște emigranți in Covasna și Harghita…așa se liniștesc treburile

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.