G4Media.ro

Consiliul Județean Harghita anunță închiderea temporară a cimitirului de la Valea Uzului.…

Consiliul Județean Harghita anunță închiderea temporară a cimitirului de la Valea Uzului. Borboly Csaba: A devenit focarul provocărilor, iar pentru a pune capăt scandalului acesta trebuie închis

Consiliul Județean Harghita anunță, într-un comunicat, că primarul localității Sânmartin, Gergely Andras a închis, miercuri, temporar pentru 30 de zile cimitirul de la Valea Uzului. Au fost prezenți la eveniment reprezentanții presei și ai sferei civile, acestora alăturându-li-se Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, Becze István și Salamon Zoltán, consilieri județeni, Ferencz Csaba, primarul localității Păuleni Ciuc și Kencse Előd, primarul localității Sântimbru.

„Cimitirul militar a devenit focarul provocărilor, iar pentru a pune capăt scandalului acesta trebuie închis”, a spus Borboly Csaba.

Potrivit comunicatului CJ Harghita, în cursul zilei de marți s-a primit o adresă din partea oficiului de cadastru din Bacău conform căreia este nevoie de clarificarea cât mai urgentă a situației, trebuie reparată ilegalitatea.

Borboly Csaba a a mai spus că singurul instrument este justiția și și-a exprimat speranța că se va restabili calmul pe durata următoarelor treizeci de zile. ”Eroii, indiferent de naționalitate, trebuie cinstiți și memoria acestora nu trebuie întinată”, a mai declarat președintele CJ harghita.

Președintele consiliului județean a explicat că cele trei lacăte puse pe poarta cimitirului, sunt un gest simbolic: câte un lacăt din partea primăriei localității Sânmartin, cultelor istorice, sferei civile. Cheile acestor lacăte vor fi predate în cursul zilei, celor sus-amintiți.

La fața locului s-au aflat și reprezentați ai poliției din județul Bacău, pe care Borboly Csaba i-a informat cu privire la închiderea cimitirului.

Context. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat joi, cu trei zile înainte de alegeri, că începând partidul său ”nu va susține nici o inițiativă sau măsură a Guvernului”. El a dat și un termen pentru reluarea colaborării, spunând că ”până la soluționarea situației cimitirului din Valea Uzului, protocolul de colaborare între UDMR și coaliția PSD-ALDE rămâne fără obiect”.

Crucile a zeci de eroi români amplasate de Primăria orașului băcăuan Dărmănești în Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului au fost profanate pe 17 mai, după cum arată fotografiile postate de un grup de inițiativă maghiar pe site-ul Erdely.ma. Un articol în limba maghiară postat pe site-ul citat și semnat de ”un grup de activiști anonimi” susține că respectivii activiști au acoperit crucile eroilor români, catalogate drept ”amplasate ilegal”.

Cimitirul eroilor Valea Uzului este subiect de dispută între UDMR și autoritățile locale. Motivul este că Primăria Dărmănești (județul Bacău) a amenajat o parte a cimitirului pentru a amplasa și cruci ale unor eroi români lângă crucile eroilor maghiari, dar și italieni și ruși, deși Primăria comunei Sânmartin (județul Harghita) susține că cimitirul se află pe teritoriul său. De asemenea, UDMR a susținut că autoritățile române au amplasat crucile în mod ilegal, fără autorizație, pe locul în care s-ar afla rămășițele pământești ale eroilor unguri, profanându-le.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Aha, il inchidem si am rezolvat problema! Si Presedintele Statului Roman ce parere are despre asta, oare?!
    Ma-sa, am zis ca nu mai comentez, scuze!

    • Cred ca dupa ce Mielescanu si Carmen Dan vor fi deferiti justitiei pentru blocarea dreptului constitutional la vot al romanilor si vor disloca PSD ul din temelii, in tot timpul asta Politistii locali se pot apleca pentru o secunda si asupra autoritatilor din PSD si a „acticistilor” unguri – unii ca au pus monumente aiurea in drum, altii ca au pus saci de gunoaie pe ele

  2. cu jet ne da udemereu. iar astia-i baga pe licurici in parlament din pix.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.