G4Media.ro

Scandalul Cimitirului din Valea Uzului: Prefectul din Bacău cere anularea hotărârii Primăriei…

Scandalul Cimitirului din Valea Uzului: Prefectul din Bacău cere anularea hotărârii Primăriei Dărmanești care a provocat tensiuni între unguri și români (DOCUMENT)

Prefectul județului Bacău, Maricica Luminița Coșa, a cerut Consiliului Local din Dărmănești să revoce hotărârea prin care Cimitirul Internațional al Eroilor din Valea Uzului a fost trecut în domeniul public al localității. În caz contrar, prefectul avertizează că va merge în instanță pentru a anula actul emis de consilierii din Dărmănești.

Hotărârea de Consiliu Local emisă în 29 martie a.c. a provocat tensiuni între maghiari și români după ce Cimitirul din Valea Uzului, devenit cunoscut drept ”cimitirul maghiar”, a ajuns în domeniul public al localității și, astfel, a fost delimitată o ”parcelă românească”, informează agenția de presă maghiară MTI.

”Prefectul a invocat că cimitirul trecut în domeniul public al Dărmăneştiului apare deja din 2007 în domeniul public al comunei Sânmărtin, judeţul Harghita, fapt confirmat şi printr-o Hotărâre de Guvern din 2010. Prefectul a mai stabilit că Sănmărtinul consideră că cimitirul are o suprafaţă de 5000 de metri pătraţi, pe când Dărmăneştiul se referă la 7979 de metri pătraţi în HCL-ul adoptat”, arată hirado.hu.

Documente obținute de G4Media

CONTEXT

În Cimitirul din Valea Uzului sunt înhumați peste 1143 de soldați de mai multe naționalități, eroi ai Primului și celui De-al Doilea Război Mondial. Majoritatea soldaților înhumați erau de naționalitate maghiară însă, pe lângă aceștia, s-au numărat și soldați germani, români, ruși sau austrieci.

Tensiunile au escaladat în luna aprilie a acestui an, după ce Primăria Dărmănești a amenajat în ”cimitirul maghiar” o ”parcelă românească” unde a amplasat 52 de cruci de beton și un monument în memoria eroilor români. La scurt timp, toate crucile au fost ”îmbrăcate” în saci negri de gunoi.

Escaladarea tensiunilor din Valea Uzului a fost invocată de Kelemen Hunor cu doar două zile înainte de alegerile europarlamentare pentru a suspenda protocolul de colaborare cu coaliția PSD-ALDE ”până la soluționarea conflictului”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Pesedistul vrea sa faca pasul inspre hunor,au primit ordin sa se refaca coalitia cu udmristii,mai ales acum cand trebuie votat in parlament noul avocat al poporului,nu?

  • Miza este mult mai mare, madame Lia!
   Dar USL, mucles!
   Aici puteți vedea, dar doar dacă doriți, mârșăvia la nivel înalt.SI al domnilor Galbeni.
   Și da, aveți dreptate, este ordin de sus, la nivel de politică de stat… Care în momentul acesta, oare cui servește?
   „Decât” la 2 partide! (De fapt unul, USL!)

 2. Gee, ce surpriză, un prefect pesedist care se face cârpă în fața udemereului!
  Se vede la orizont moțiunea de cenzură și guvernul are nevoie de voturile maghiarilor ca să nu treacă, și – ar vinde și mamele pentru asta, nu doar morții!

 3. Ce simplu putea fi facut totul daca bugetarii fara creier din primarie isi faceau treaba si aflau la timp ca un CL nu poate sa inlocuiasca un HG. Dar na, cand esti angajat pe pile, de unde competenta? Apropo, a verificat cineva in Sicap cat a costat pe cei din Darmanesti toata topaiala asta? Si de unde s-au achizitionat toate cele? Ca la ce drumuri si canalizari lipsa sint prin zona, asta mai trebuia ca si cheltuiala.Cruci de marmura intr-un cimitir nevizitat de romani in ultimii 50 de ani. Cine are cap o sa inteleaga. Toti ceilalti, votati Batman. Ala sigur va scapa de unguri.

 4. Buna fratilor,
  Aici nu e vorba de a te face ” carpa” in fata nimanui ci de a gasi o Cale de a dialoga CA intre oameni civilizati, europeni CE suntem. SI asta indiferent de culoarea guvernului.
  Nu are rost sa-si incordeze nimeni muschii, nici romanii CA sa arate CA sunt”stapani pe mosia lor” si Nici maghiarii SA se victimizeze prin toata Europa ca-s oropsiti, Vai de neamul lor.
  Pur SI simplu trebuie descurcate itele afacerii astea care-s incurcate de zeci de Ani. SA faca SI o parcela romaneasca un pic Mai incolo, in restul de metrii patrati pana la 7979 CE apartin comunei Darmanesti, daca nu ma insel SI gata. CE atata scandal ?!
  Lasati mortii SA se odihneasca, CA nu I intreaba nimeni cand ajung in Ceruri, de-a fost ungur Ori ungur Ori neamt. Dumnezeu sa-i odihneasca !

 5. Unii indivizi(baroni) Darmanesteni folosesc memoria victimelor pentru alte scopuri decat adevarata cinstire a celor care au ramas pe fronturi in floarea vietii lor din cauza prostiei umane de a razboii, in speta pentru a extinde zona lor de dominare si afaceri asupra unor terenuri cu un peisaj deosebit si potential economic (pasuni si paduri) apartinatoare Sanmartinului .

 6. UNGURII TREBUIAU SA FACA DEMERSURI LEGALE PENTRU SOLUTIONARE PE CALE JURIDICA A CONFLICTULUI.NU SUNT EI STAPANII EUROPEI SI NICI AL EROILOR .SA NU UITAM DE CONFLICTELE MAGHIARE DIN SERBIA , CEHIA ,SLOVACIA , IN CARE CER AUTONOMIE TERITORIALA. TRIANONUL A MURIT ACUM EXISTA UNIUNEA EUROPEANA.