G4Media.ro

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila: Am semnalat chestiunea de la Valea Uzului…

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila: Am semnalat chestiunea de la Valea Uzului acum vreo patru săptămâni/ Nu s-a intervenit deloc în readucerea situației anterioare

Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, susține, într-un interviu la RFI, că UDMR a sesizat încă de acum patru săptămâni situația cimitirului de la Valea Uzului, dar că autoritățile române nu au luat măsuri, aceasta fiind ”picătura care a umplut paharul” și a dus la ruperea protocolului cu PSD-ALDE.

”Ceea ce a umplut paharul este aceea că noi am semnalat această chestiune de acum vreo patru săptămâni, deci nu este o chestiune care a izbucnit ieri, cu acea percheziție la Primăria din Sânmartin”, a mai spus senatorul UDMR.

Cseke Attile susține că a UDMR a semnalat prin adrese oficiale către guvernul României, către autoritățile responsabile și că primăria comunei Sânmartin acum trei săptămâni a făcut sesizări oficiale la Inspectoratele de Poliție atât la județul Harghita, cât și la județul Bacău.

”Deci chestiunea era cunoscută de autoritățile statului român. Nu s-a intervenit deloc în readucerea situației anterioare, s-a escaladat cu această chestiune de ieri, în care au fost percheziționați și duși la audiere cei care au făcut reclamația și cei care au legea în spatele lor”, a mai declarat senatorul UDMR la RFI.

El a mai precizat că ”aceasta a fost ultima picătură în pahar și s-a umplut paharul și în aceste condiții, acest protocol de colaborare nu mai poate continua, el este lipsit de obiect și așteptăm de la autoritățile statului român să rezolve conform legii, care trebuie să fie aplicabilă și să apere și drepturile comunității maghiare și legea este de partea comunității maghiare, să restabilească situația anterioară”.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat joi că începând din această zi partidul său ”nu va susține nici o inițiativă sau măsură a Guvernului”. El a dat și un termen pentru reluarea colaborării, spunând că ”până la soluționarea situației cimitirului din Valea Uzului, protocolul de colaborare între UDMR și coaliția PSD-ALDE rămâne fără obiect”.

Kelemen Hunor și-a motivat decizia acuzând ”practicarea dublei măsuri de către organele și instituțiile publice implicate, care tratează în mod repetat etnicii maghiari din Transilvania ca cetățeni de rangul doi”.

Șeful UDMR a pus și două condiții, cerând guvernului să înlăture ”construcțiile amplasate ilegal în cimitirul din Valea Uzului” și să demareze cercetările din oficiu ”privind abuzurile primarului din Dărmănești și ale celorlalți autori care au contribuit la escaladarea tensiunilor”.

Comunicatul integral al lui Kelemen Hunor:

În această dimineață, Poliția din Bacău a efectuat percheziții la domiciliul viceprimarului din Sânmartin și la Primăria Sânmartin. Viceprimarul LÁSZLÓ Antal a fost dus pentru audieri la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Harghita, în condițiile în care nu a fost nimeni tras la răspundere până acum pentru distrugerea și profanarea mormintelor soldaților maghiari din cimitirul din Valea Uzului, respectiv pentru incitare la ură interetnică. La fel, autoritățile nu s-au sesizat din oficiu nici în legătură cu abuzul primarului din Dărmănești, care a contribuit la escaladarea evenimentelor.

Contextul juridic este extrem de clar: executarea lucrărilor de construcții ilegale pe mormintele ostașilor căzuți în Valea Uzului întrunește elementele infracțiunii de profanare de morminte, prevăzută în art. 383 a Codului Penal, iar acțiunile de provocare ulterioare reprezintă incitarea la ură și discriminare conform art. 369 al Codul Penal. Crucile din beton construite de administrația locală Dărmănești fără autorizație, din bani publici și pe suprafața altei localități, sunt un abuz în serviciu flagrant.

În pofida solicitării noastre ferme, Guvernul nu a întreprins măsurile necesare pentru a preveni agravarea situației, deși acest lucru este datoria autorităților și a coaliției PSD-ALDE. Guvernul trebuie să oprească practicarea dublei măsuri de către organele și instituțiile publice implicate, care tratează în mod repetat etnicii maghiari din Transilvania ca cetățeni de rangul doi.

Considerăm atitudinea Guvernului ca fiind inacceptabilă atât din punct de vedere etnic, moral, cât și politic.

Solicităm Guvernului să înlăture construcțiile amplasate ilegal în cimitirul din Valea Uzului și să demareze cercetările din oficiu privind abuzurile primarului din Dărmănești și ale celorlalți autori care au contribuit la escaladarea tensiunilor.

Luând toate acestea în considerare, începând de astăzi UDMR nu va susține nici o inițiativă sau măsură a Guvernului. Până la soluționarea situației cimitirului din Valea Uzului, protocolul de colaborare între UDMR și coaliția PSD-ALDE rămâne fără obiect.”

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Cum așa? Cine trebuia sa intervina daca nu fârtatii vostri intru hoție din gruparile infractional psd+alde? Cât despre udmr, sa speram ca in curând hotimea maghiara nu va mai face parte din parlament si nu va mai putea santaja cu nesimtireaa cu care au facut-o pana acum. UDMR e o adunatura de hoti fals numita partid, constituita pentru distrugerea statului national român conform ordinelor pe care le primesc de la Budapesta (= Moscova).

  2. parca UDMR nu stia nimic despre asta

  3. Sa te vad udemeristule cum votezi la moțiune!

  4. Vrăjeli de campanie, au și maghiarii golanii lor! Dacă n-ar fi votat legile lui Dragnea, UDMR ar fi putut spera la 1-2 parlamentari la Bruxelles.

  5. No băiete dacă tăceai filozof rămâneai că asta dovedeşte că a fost premeditată şi când aţi văzut că nu se face vâlvă aţi plusat şi aţi scos filmuleţe care să zgândăriţi povestea că tare mult aveaţi nevoi de o mizerie care să vă dea motive de câştig la voturi.
    Mai ăştia de la UDMR de ce niciodată nu vă provoacă românii şi întotdeauna poveştile astea pornesc tot din partea voastră?…NU CREDEŢI CĂ TOT TIMPUL CÂND AVEŢI NEVOIE DE CEVA CUM E VOTURILE APAR CHESTII DIN ASTEA PREMEDITATE?
    Măi băieţilor ascultaţi la nenea că tare mult abuzaţi de bunăvoinţă unora şi într-o zi o să îi ia pe cei care fac astfel de lucruri (AŞA PE TOŢI) şi îi scutură atât de bine de se ajunge direct la cei care fac planurile astea şi apoi să te vezi mai nene…..uşor că şi bunăvoinţa are limite!

  6. E o problema admiistrativa, daca cele doua administratii locale nu se inteleg, no, mereti in instanta de contencios-administrativ. Prea multa discutie politica pentru a fi credibili si mai presus de asta, nici nu mai sunteti credibili. Inca ceva: care era situatia anterioara reala, ati verificat actele de la bun inceput, parca din 1926, cine a facut Cimitir international acolo si ce a decis in acele acte, primaria din Sanmartin sau Asociatia Pentru Cultul Eroilor? Da’ sa meara primaria din Sanmartin cu actele in instanta.