G4Media.ro

Nemulțumiri la Înalta Curte după recomandarea CSM privind completurile de 5 judecători:…

Foto: Înalta Curte de Casație și Justiție / Sursa: site oficial

Nemulțumiri la Înalta Curte după recomandarea CSM privind completurile de 5 judecători: ”Este nelegală!”/ Dan Lupașcu, fost judecător membru CSM: ”În mod normal ar trebui ca dosarul să meargă la un complet tras la sorți pentru 2019”

Mai mulți magistrați de la Înalta Curte de Casație și Justiție sunt nemulțumiți de recomandarea CSM privind Completurile de 5 judecători (C5) de la ICCJ, pe care o consideră nelegală, au explicat G4Media.ro surse de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Secția pentru judecători a CSM a decis azi că dosarele repartizate celor 3 C5-uri trase la sorți pe 13 decembrie 2018, printre care și dosarul liderului PSD, Liviu Dragnea, să rămână și în 2019.

”Recomandarea CSM este nelegală. Legea spune clar, completurile trebuie trase la sorți la începutul fiecărui an! Are prevalență principiul anualității C5-urilor. Practic, CSM a intervenit în soluționarea unor cauze, stabilind administrativ cine judecă. CSM nu are temei legal pentru a interveni în continuare în organizarea C5-urilor. Rolul CSM s-a încheiat când a stabilit regulile pentru 2018, doar acolo aveau temei în decizia CCR paragraful 196. Organizarea C5-urilor trebuie stabilită de instanță, nu pe cale administrativă”, au declarat pentru G4Media.ro surse de la ICCJ.

Ce spune legea. Potrivit articolului 32 din legea 304/2004 actualizată:

”(1) La începutul fiecărui an, la propunerea președintelui sau a vicepreședinților Înaltei Curți de Casație și Justiție, Colegiul de conducere aprobă numărul și compunerea completurilor de 5 judecători.

(2) În materie penală, completurile de 5 judecători sunt formate din judecători din cadrul Secției penale a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

(…)

(3) Judecătorii care fac parte din aceste completuri sunt desemnați, prin tragere la sorți, în ședință publică, de președintele sau, în lipsa acestuia, de unul dintre cei 2 vicepreședinți ai Înaltei Curți de Casație și Justiție”, se arată în legea 304/2004 actualizată.

Ce spune avocatul Dan Lupașcu, fost judecător, ex-președinte al Curții de apel București, fost membru CSM. Dan Lupașcu este avocatul fostului ministru PSD al Economiei, Constantin Niță, aflat în pușcărie după ce a fost condamnat în vară la 4 ani de detenție pentru corupție.

Lupașcu a fost astăzi prezent la ICCJ unde clientul său a introdus o contestație în anulare pe motiv că a fost condamnat de un C5 compus nelegal. Avocatul a cerut pentru clientul său și suspendarea executării pedepsei, adică eliberarea din penitenciar. Contestația lui Niță a fost repartizată C5-ului tras la sorți pe 13 decembrie 2018, care îl judecă și pe liderul PSD, Liviua Dragnea.

Dan Lupașcu a susținut, referitor la situația dosarelor ajunse la Completurile de 5 judecători ale ICCJ, în faza de apel, că, dacă nu s-au administrat probe, anul viitor vor fi repartizate noilor completuri.

„Este o dispută și în teorie și în practică. Vă spun părerea mea. În măsura în care nu s-a administrat nicio probă, nu s-a luat nicio măsură cu influență asupra procesului, în mod normal ar trebui ca dosarul să meargă la un complet tras la sorți pentru 2019. E și o jurisprudență a CEDO care se leagă însă de chestiuni privitoare la administrarea de probe. Instanța va decide care dintre aceste păreri le va împărtăși„, a declarat Dan Lupașcu.

Unde a picat dosarul liderului PSD Liviu Dragnea. Cazul a fost repartizat pe 13 decembrie 2018 la Completul de 5 judecători (C5) P2 format din judecătoarele: Tatiana Rog, Alexandra Iuliana Rus, Luciana Mera, Rodica Aida Popa și Simona Enceanu.

La termenul de azi, completul nu a administrat probe și procesul a fost amânat pentru 21 ianuarie. Cu toate acestea, CSM a decis ca acest complet să judece dosarul și în 2019.

Cine sunt judecătoarele din completul lui Dragnea. Luciana Mera și Tatiana Rog sunt considerate două profesioniste, însă ”cam formaliste”. ”Sunt foarte stricte, pentru ele totul trebuie să fie cleștar și obișnuiesc să întoarcă dosarul pe toate fețele”, au explicat surse din preajma celor două judecătoare, care au dorit să își păstreze anonimatul.

Recent, Rog și Mera au anulat toate probele făcute de DNA cu SRI  în dosarul lui Marian Fișcuci, primul patron Tel Drum și prietenul din copilărie al lui Liviu Dragnea.

În dosarul lui Liviu Dragnea (procesul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman) nu sunt însă probe obținute de DNA cu SRI, adică interceptări sau filaje. A spus-o chiar judecătorul Ștefan Pistol, cel care a dorit să îl achite pe Liviu Dragnea la fond.

Judecătoarea Simona Enceanu a făcut parte din C5-ul care a condamnat-o definitiv pe Elena Udrea la 6 ani de detenție efectivă.

Rodica Aida Popa a fost vicepreședinte al ICCJ și șefa structurii de securitate a Instanței Supreme, adică șefa judecătorilor care emit mandate de siguranță națională (MSN) pentru SRI. A fost vicepreședinte al Curții de Apel București (CAB) pe vremea când această instanță era condusă de judecătorul Dan Lupașcu, fost membru CSM și actualul avocat al fostului ministru de Interne, Gabriel Oprea.

Pe 4 septembrie, judecătoarea Popa a trimis dosarul în care fostul vicepremier Gabi Oprea este acuzat de uciderea din culpă a polițistului motociclist Bogdan Gigină la Judecătoria Sectorului 1. În motivare, ea a explicat și că nu există un raport direct între exercitarea atribuțiilor de serviciu ale lui Gabriel Oprea și fapta de ucidere din culpă.

Judecătoarea Alexandra Iuliana Rus este considerată în sistemul de justiție ca fiind în sfera de influență a judecătoarei Lia Savonea, noua șefă a CSM, fost președinte al CAB. Unul dintre nașii de cununie al judecătoarei Rus este Alina Ghica, vicepreședinte al CAB și magistratul care a suspendat C5-urile de la ICCJ compuse după a doua tragere la sorți pentru acest an, din 9 noiembrie. Soțul judecătoarei Rus este, de asemenea, magistrat la Secția penală a ICCJ. El a fost anchetat de Inspecția judiciară, dar ”achitat” de Secția de judecători a CSM și apoi trimis la ICCJ.

Context. În iulie, un complet de 3 judecători al ICCJ format din magistrații Constantin Epure, Gianina Arghir și Ștefan Pistol l-a condamnat la 3 ani și jumătate de detenție cu executare pe liderul PSD, Liviu Dragnea. Judecătorul Pistol a făcut opinie separată în sensul achitării. Dragnea este acuzat, ca pe vremea când era șeful CJ Teleorman, ar fi determinat angajarea a două secretare de la PSD la Protecția Copilului Teleorman. Cele două secretare nu s-ar fi dus la serviciu, ci au lucrat în continuare pentru PSD Teleorman (unde șef era Liviu Dragnea), în schimb au încasat salariu de la Protecția Copilului Teleorman.

Foto: Înalta Curte de Casație și Justiție

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. oho ohohohhhoo ce mi-ar place sa -i dea Inalta Curte o lectie lui Savonea ohohoho….

    • Asta am zis cand am vazut articolul initial:

      „Bah, completele astea trebuiau trase din nou la sorti, ce naiba face CSM?”

      Apoi mi-am amintit ca traiesc in Rodragnia, unde romanii sunt usor de cumparat de orice gainar de la tara.

  2. este o capcana a CSM.
    pentru ca daca la un moment dat un infractor condamnat va contesta si completul de 5 girat de CSM s-ar putea sa avem acelasi circ ca si acum…
    Daca legea spune ca la inceput de an se trag completuri noi atunci CSM nu poate adauga la lege sau nu poate da derogare.
    Ce a facut CSM este pur si simplu a da noi motive de contestare in cazul in care hotul de teleorman va fi condamnat de acest complet.

  3. Pai daca este nelegala, sa aibe curajul sa nu respecte recomandarea slugilor psdiste din CSM! Asta dorim de la justitie, sa arate unde sunt abuzuri,ilegalitati, sa aibe curajul sa fie de partea legii, nu sluga politicului!

  4. De atâtea ori schimbatr, a aflat până și un puști de grădiniță că toate completurile se trag din nou la început de an dacă nu se administrează probe!
    Ăștia sunt ticalosi și nemernici pe față! Sau poate in lăcomia lor nu își dau seama că sunt și proști…
    Nu ii mai intereseaz că se vede de pe luna că fac ilegalități! Praful să se aleagă de ei!

    p.s. au sărit repede pe Tarcea când a tras „deîndată”, cum a zis CCR, alt complet…

  5. Am ajuns sa ma crucesc de ce se intampla in tara asta…si pana la urmatoarele alegeri chiar nu avem ce face? Degeaba am tot iesit in strada…mi-am „carat” si copii dupa mine, stau si ma intreb pentru ce ma chinui cand biletul de avion e destul de ieftin si oferta de munca in tarile civilizate din europa asta blamata este foarte buna