G4Media.ro

NATO în Europa de Sud-Est: între respingere și loialitate – analiză DW

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Rusia nu are ce căuta în Moldova, Ucraina, Georgia.

  2. NATO vorbeste pe mai multe voci. E o structura extrem de complexa, iar lipsa de unanimitate poate fi considerat un lucru firesc. Arta negocierii trebuie sa-si spuna cuvantul tocmai in aceste situatii delicate; e firesc ca tarile membre sa aiba interese economice diferite, dificil de armonizat. NATO e o structura militara, iar obiectivele militare trebuie sa considere si interesele economice specifice fiecarei tari.
    Principiile negocierii sunt simple, dar punerea in practica e complexa. Exista lucruri care pot fi negociate, cedate ca moneda de schimb si lucruri care sunt ne-negociabile.
    Problema NATO nu ar fi aceea ca sunt opinii diferite privind aspectele negociabile, ci cazul in care criterii considerate ca fiind ne-negociabile sunt abordate diferit de catre „greii” aliantei.
    Un exemplu ar fi Franta. Conform presei franceze (Le Figaro), Macron ar fi tentat sa ofere Rusiei garantia ca Ucraina sa ramana in afara NATO. Ori, aceasta abordare ar insemna incalcarea unui principiu existential al NATO, anume ca orice stat trebuie sa fie liber in a decide propria apartenenta la o structura de securitate. Sa abandonezi un astfel de principiu ar echivala cu abandonarea misiunii NATO.
    Daca asa stau lucrurile in mintea presedintelui francez, se poate considera ca, intr-adevar, NATO se confrunta cu grave probleme de coordonare si colaborare interna. Sa nu uitam ca, cu timp in urma, acelasi Macron declara „moartea clinica” a Aliantei.
    Unanimitatea de care vorbeam la inceput trebuie sa se manifeste obligatoriu la nivelul principiilor pe care NATO isi bazeaza existenta. Toate celelalte pot fi puse pe masa negocierilor, incluzand conducte, resurse, etc…

  3. Oricărui român, TREBUIE sa-i fie clar următorul fapt real: ungurii din România sunt alimentați în mod continuu, de catre Budapesta, cu accente de revizionism împotriva României! Ura lor este cultivată constant prin infiltrarea de tendințe revizionist-revanșarde și de purificare etnică a Transilvaniei, prin exterminare în masă a românilor, atunci când „momentul prielnic se va ivi”!
    In prezent, ungurii și secuii din Transilvania, sunt convinși că „deocamdată trăiesc sub ocupație românească” și că „jugul românesc este teribil de greu” , însă „va veni vremea când rănile deschise ale națiunii maghiare, se vor vindeca!”.
    Așa că, fiecare român TREBUIE să știe că, la o adică, Ungaria va părăsi NATO și va ataca România, daca Rusia o ba sprijini. Mesajul ascuns, din spatele relației Orban – Putin, este o aparentă relatie reciproc avantajoadă, prin acapararea Ungarie, care este momită cu ruperea Transilvaniei de România!

  4. Viktor Orban, nu a invatat nimic din greselile predecedorului său, Bella Kun, care asemenea lui, a fost cățelul lui Lenin, adică un cal troian in Europa, cum este defapt si Viktor Orban.
    O va sfârși și el, probabil, ca și Bella Kun!
    Ungurii au uitat, se pare, de „lectia de prietenie rusească” administrata lor de catre Uniunea Sovietică, in 1956 cu tancuri si armată de ocupație.

  5. In atentia pr@stanacului DW:

    Emmanuel Macron, după 5 ore și jumătate de discuții cu Vladimir Putin:
    „Rusia trebuie să primească garanții „concrete” de securitate”

    (digi24)

    • In ziua Z, in Normandia, au debarcat aia pe care domnul asta nu prea ii inghite azi. 5 stele Misel pentru domnul, daca joaca asa.

  6. „Tările NATO din Europa Centrală și de Sud-Est” arata cat de divizate sunt. Strategia divide et impera da roade, umple cosul cui ne vrea supusi. Si daca suprapui peste flexibilitatea trestiei central si est-europene…

  7. 60% asta nu e chiar atat de sigur. Cu ce viteza „intoarcem armele” daca vantul bate defavorabil primei optiuni?