G4Media.ro

Narendra Modi, favorit pentru un al treilea mandat de prim ministru în…

Foto: Facebook Narendra Modi

Narendra Modi, favorit pentru un al treilea mandat de prim ministru în alegerile din India cu 969 de milioane de alegători – cele mai mari din istoria omenirii – care vor dura 44 de zile

India, cu aproape un miliard de alegători cu drept de vot, a început vineri cel mai mare exercițiu electoral din lume. Țara are peste 2.500 de partide politice, dar doar 10 dintre ele dețin 86% din totalul mandatelor din Lok Sabha, camera inferioară a parlamentului.

O competiție serioasă între câteva partide va fi probabil dominată de premierul Narendra Modi și de partidul său de guvernământ, Bharatiya Janata Party (BJP) care are ca principal contra-candidat partidului Congresului, scrie Reuters.

PARTIDUL BHARATIYA JANATA (BJP)

BJP, cea mai mare formațiune politică din lume, cu aproape 180 de milioane de membri, a luat naștere din partidul Jan Sangh, o ramură a unei organizații naționaliste hinduse exclusiv masculine, Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS). După ce s-a zbătut la periferia politicii la începutul formării sale în 1980, BJP a obținut primul său prim-ministru 16 ani mai târziu, într-un guvern instabil care a durat 13 zile.

Foto: Facebook Narendra Modi

Partidul a format un guvern cu o majoritate proprie pentru prima dată în 2014, sub conducerea lui Modi. De atunci, se află la putere fără întreupere.

Narendra Modi în vârstă de 73 de ani, s-a născut și a crescut într-un orășel din vestul statului Gujarat. S-a alăturat părintelui ideologic al BJP, RSS, la vârsta de 20 de ani și Jan Sangh aproape un deceniu și jumătate mai târziu.

A urcat în ierarhie de-a lungul anilor și a fost prim ministru al statului Gujarat pentru mai mult de trei mandate înainte de a conduce BJP spre o victorie decisivă în alegerile generale din 2014. După un deceniu la putere, Modi rămâne popular, în timp ce încearcă să obțină un al treilea mandat consecutiv – record. Sondajele de opinie prevăd o victorie facilă pentru el și pentru BJP, care se bazează pe o campanie constantă de atragere a majorității hinduse, pe o creștere economică puternică și pe ajutoare sociale.

CONGRESUL NAȚIONAL INDIAN

Congresul este cel mai vechi partid politic din India și a guvernat țara timp de mai mult de două treimi din anii de la independența din 1947, dar a fost în declin după ce Modi a ajuns la putere. Congresul a dat primul și singurul prim-ministru femeie, Indira Gandhi, și a introdus reforme economice cuprinzătoare în 1991, făcând loc evoluției unei economii de piață deschise.

Foto: Rahul Gandhi

Dar Congresul s-a prăbușit de la putere în 2014 în fața atacului lui Modi și a unei serii de acuzații de corupție.

Rahul Gandhi: Cel mai înverșunat adversar al lui Modi și vedeta de campanie a Congresului, Gandhi nu a fost niciodată ministru într-un guvern federal sau de stat, nu și-a condus partidul la o victorie în alegerile generale și a demisionat din funcția de șef al partidului după o performanță submediocră la ultimele alegeri parlamentare federale din 2019.

Cu toate acestea, el rămâne în centrul politicii de opoziție din India și principala țintă a lui Modi. Tatăl (Rajiv Gadhi – asasinat 1991), bunica (Indira Gandhi – asasinată 1984) și străbunicul său (Jawaharlal Nehru) au fost toți prim-miniștri și au condus țara cumulat timp de peste 37 de ani.

Gandhi, în vârstă de 53 de ani, a fost de patru ori ales deputat, dar s-a chinuit să mobilizeze masele pentru a sprijini o alianță de opoziție șubredă de 26 de partide pe care a ajutat-o să o coaguleze. El a pornit în două turnee prin țară pentru a-și revigora campania și pentru a profita de dezamăgirea legată de lipsa locurilor de muncă, de inegalitatea veniturilor și de problemele din mediul rural.

Scrutin de 44 de zile

Alegerile se vor desfășura în trei etape care vor dura 44 de zile, din cauza logisticii extrem de complicate pentru a asigura votarea pentru aproape un miliard de oameni. Comisia Electorală din India, care supervizează votul, trebuie să se asigure că există o cabină de vot disponibilă pe o rază de 2 kilometri de fiecare alegător, scrie Associated Press.

Foto: Wikipedia

„Funcționarii electorali trebuie să se deplaseze foarte mult pentru a se asigura că și un singur alegător își poate exercita dreptul de vot”, a declarat Chakshu Roy de la PRS Legislative Research, un grup de reflecție independent.

Aproximativ 15 milioane de funcționari electorali și personalul de securitate vor traversa deșerturile și munții țării – uneori cu barca, pe jos și chiar călare – pentru a încerca să ajungă la fiecare alegător.

Acest lucru poate fi deosebit de anevoios. În 2019, când India a organizat ultimele alegeri, o echipă de funcționari electorali a parcurs peste 480 de kilometri timp de patru zile doar pentru ca un singur alegător dintr-un cătun din statul izolat Arunachal Pradesh, care se învecinează cu China, să își poată exercita dreptul la vot.

De asemenea, în 2019, oficialii au călătorit într-un sat ascuns la mare înălțime în Himalaya pentru a instala o cabină de vot la 4.650 de metri altitudine, cea mai înaltă secție de votare din lume.

Și de această dată, secțiile de votare vor fi instalate în locuri îndepărtate, inclusiv una în interiorul unui sanctuar al vieții sălbatice din sudul statului Kerala și alta într-un container maritim din vestul statului Gujarat.

Lok Sabha, camera inferioară a parlamentului federal, are 543 de mandate ales prin scrutin majoritar uninominal cu un singur tur. La încheierea mandatului început în 2019 BJP dispunea de 296 de mandate (majoritate absolută 272), bucurându-se și de sprijinul altor 15 partide regionale cu 50 de mandate – total majoritate 346. Congresul a obținut doar 51 de mandate în 2019, opoziția dispunând în total de numai 117 de mandate, în timp ce 49 de deputați nu sunt au fost afiliați nici cu majoritatea, nici cu opoziția, iar 31 de mandate erau vacante.

Alegerile vor fi urmărite cu atenție pe întreg mapamondul, cu atât mai mult cu cât India (putere nucleară) sub conducerea lui Modi a devenit un actor tot mai important pe scena internațională, angajat într-o rivalitate geo-politică cu China, o pace rece cu Pakistanul musulman și încercând să se țină la distanță de Statele Unite și aliații săi occidentali.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...