G4Media.ro

Nagorno-Karabah: Armenia cere ajutorul Rusiei pentru a-i asigura „securitatea”

sursa foto: Facebook/ Nikol Pashinyan

Nagorno-Karabah: Armenia cere ajutorul Rusiei pentru a-i asigura „securitatea”

Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan i-a cerut sâmbătă preşedintelui Vladimir Putin să înceapă consultări ”urgente” cu privire la ajutorul pe care Rusia îl poate oferi pentru a asigura securitatea ţării sale, aflată în conflict cu Azerbaidjanul asupra Nagorno-Karabah, relatează France Presse, preluată de Agerpres.

Acest anunţ, de natură să provoace escaladarea conflictului, intervine după eşecul noilor discuţii între Armenia şi Azerbaidjan vizând stabilirea unei încetări a focului.

„Prim-ministrul armean a cerut preşedintelui rus să înceapă consultări urgente pentru a determina natura şi cantitatea de ajutor pe care Federaţia Rusă îl poate oferi Armeniei pentru a-i asigura securitatea”, a anunţat Ministerul de Externe într-un comunicat.

Rusia are o bază militară în Armenia. Ea este legată de Erevan printr-un tratat de apărare, dar a susţinut în trecut că acesta nu se extinde la regiunea separatistă Nagorno-Karabah.

În scrisoarea sa, Pashinyan a declarat că luptele se apropie de graniţele armene şi a acuzat din nou Turcia că sprijină Azerbaidjanul.

Citând relaţiile bune între cele două ţări şi un tratat de prietenie, cooperare şi asistenţă reciprocă care le leagă din 1997, el a solicitat Moscovei ajutor.

Ministrul armean de externe Zohrab Mnatsakanyan şi omologul său azer Djeihun Bairamov s-au întâlnit vineri la Geneva într-o încercare nereuşită de a găsi o soluţie la criza ce a făcut peste 1.250 de morţi în puţin peste o lună.

Din 27 septembrie, forţele azere şi cele din Nagorno-Karabah susţinute de Erevan se confruntă din nou. Până acum, trei încercări de armistiţiu umanitar au fost spulberate.

Nagorno-Karabah a făcut secesiune faţă de Azerbaidjan în anii 1990, după un război soldat cu 30.000 de morţi şi sute de mii de persoane strămutate, aminteşte AFP.

sursa foto: Facebook/ Nikol Pashinyan

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Poate le-o trage la turci-idem Siria-rusii au ocazia sa se razbune cu varf și indesat pe turcaleti si sa-i faca praf maxim 3 zile!Sa vedem NATO ce zice???

    • Te uiti la filme gresite puiule.

    • Intelegi gresit contextul. Erdogan are acum ocazia perfecta de a scapa de comandantii si soldatii asupra cărora exista suspiciuni de neloilaitate, iar rusii au nevoie sa-și incerce noile metode de antrenament și armament aplicabil pentru alte zone.

  2. Din doua p-a mai lunga v-o dau rusii ca ajutor.
    Doar nu cred ca s-or lua la bataie rusii cu Turcia pentru ei?

  3. Rusii nu se baga.. Aici e mai greu decât în Transnistria, Crimeea sau Donbas

  4. La Putin ii reuseste tot ce isi propune…a cerut Belarusului integrarea in Rusia..nu au vrut initial..a aparut brus revoltele in tara si acum Lukasenco in da tara pe tava doar sa ramana la putere…acum doi ai in Armenia in urma unei revolte populare guvernul in exercitu era dat jos si se instala actalul guver care incepea sa spuna ca se departeaza de Rusia…acum brus cer protectia Rusiei…Turcia nu are nici o sansa in fata Rusiei…

  5. Armenii sunt un popor extraordinar. Își apară cu convingere teritoriul, credința și Tradiția. Bolșevicii blestemați i-au împărțit în republicii separate, cum au făcut cu romanii de peste Prut. De aici și conflictul cu azerii. Sunt convins ca rusii vor media conflictul iar de vă fi sa intervină o vor face de partea armenilor. Rusii pe alta parte vor sa colaboreze cu Turcia, nu îl vor pe Erdogan ca dușman dar nici nu îl vor lăsa să pună stăpânirea pe tot Caucazul și orientul mijlociu.