G4Media.ro

Muratov, laureat al Premiului Nobel: Ucraina nu va ierta niciodată Rusia pentru…

Sursa foto: Flickr / Michał Siergiejevicz

Muratov, laureat al Premiului Nobel: Ucraina nu va ierta niciodată Rusia pentru un conflict rușinos care a aruncat înapoi dezvoltarea Rusiei cu o jumătate de secol, până în vremurile sovietice dinaintea lui Gorbaciov

Ucraina nu va ierta niciodată Rusia pentru un conflict rușinos care a aruncat înapoi dezvoltarea Rusiei cu o jumătate de secol, până în vremurile sovietice dinaintea lui Mihail Gorbaciov, a declarat pentru Reuters jurnalistul și laureatul Premiului Nobel pentru Pace, Dmitri Muratov.

Campania militară a Rusiei în Ucraina a ucis zeci de mii de oameni, a lăsat unele orașe ucrainene pustii și a declanșat cea mai mare confruntare a Moscovei cu Occidentul de la Criza rachetelor din Cuba din 1962.

Muratov, editorul-șef de lungă durată al Novaya Gazeta, una dintre ultimele instituții media independente din Rusia, a declarat că Ucraina nu va fi niciodată de acord cu pacea sau cu anexarea vreunui teritoriu al său.

„Ucraina nu va ierta niciodată Rusia”, a declarat Muratov, care a co-fondat Novaya Gazeta în 1993 cu bani proveniți din Premiul Nobel pentru Pace acordat lui Gorbaciov, într-un interviu acordat în biroul său pentru Reuters, care este împodobit cu bețe de hochei pe gheață și zeci de prime pagini ale ziarului.

Muratov a spus că tehnologia modernă a adus ororile războiului în fața oamenilor, alături de devastarea bătăliei pentru Mariupol, în sudul Ucrainei, și de acuzațiile de crime de război împotriva soldaților ruși din Irpin și Bucha.

„Mulți dintre voi vor să ierte totul, dar faceți clic în motorul de căutare: Mariupol, Irpin sau Bucha. Și nu mai poți ierta nimic”, a declarat Muratov. „Fiecare pas al acestui război, fiecare crimă și fiecare împușcătură va rămâne acum pentru totdeauna”.

Ucraina a acuzat Rusia de crime de război. Rusia spune că astfel de acuzații sunt o minciună. Guvernul rus nu a răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la declarațiile lui Muratov.

Președintele Vladimir Putin spune că soldații ruși sunt „eroi” și că toate obiectivele Rusiei vor fi atinse.

Putin prezintă operațiunea din Ucraina drept o încercare de a zădărnici un complot occidental pentru a sfâșia Rusia. Ucraina spune că luptă împotriva unei ocupații ilegale și că nu va ceda niciodată.

Rusia, înapoi cu jumătate de secol

Războiul, a spus Muratov, a fost o „rușine națională uriașă” care a șters nu doar o jumătate de secol de dezvoltare, ci a stins și speranța, dragostea și încrederea în viitor în rândul rușilor.

Războiul a distrus reputația țării lui Gorbaciov, a fizicianului rus și militantului pentru drepturile omului Andrei Saharov și a cosmonautului sovietic Iuri Gagarin, a spus Muratov.

„Am fost aruncați înapoi în dezvoltarea noastră cu cel puțin o jumătate de secol în epoca de dinainte de Gorbaciov”, a spus Muratov.

Rusia, a spus el, a uitat lecțiile trecutului, inclusiv necesitatea de a pune capăt războaielor.

„Nu mai avem credință. Rusia și rușii sunt antipatici. Iubirea era un lucru foarte important pentru a călători, pentru a învăța, pentru a crede în Dumnezeul tău, pentru a citi cărțile pe care le iubești”.

Gorbaciov, lăudat în Occident ca fiind omul care a contribuit la căderea Zidului Berlinului și la încheierea Războiului Rece fără vărsare de sânge, a murit la 30 august 2022. Muratov i-a fost prieten.

„Din păcate, a existat o pierdere a reputației noastre la nivel global, o pierdere a încrederii”, a spus Muratov. „Pierderea reputației este un lucru greu de recuperat”.

Anexare

După ce Putin a susținut un plan care a dus la anexarea oficială a zonelor controlate de Rusia în Ucraina, inclusiv părți din regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, Muratov a spus că mulți ruși nu au fost interesați.

„Dacă ieși pe stradă și întrebi: «Aveți nevoie de Herson?», oamenii se vor uita la tine de parcă ai fi un cretin”, a spus el. „Ei vor întreba: «Ce? De ce vorbiți despre Herson? Eu am o ipotecă, nu Herson»”.

„Pentru geopoliticienii cu creierele inflamate, victoria este asociată cu anexarea unor teritorii străine”.

La jumătatea lunii septembrie, Curtea Supremă a Rusiei a revocat ultima licență media a Novaya Gazeta. citiți mai mult Ziarul Novaya Gazeta nu mai este publicat pe hârtie în Rusia, deși are o versiune online limitată și are o revistă.

Muratov a declarat că nu are intenția de a părăsi Rusia.

„Avem 82 de persoane care rămân aici și, în mod natural, rămân cu ei. Și vom lucra aici”, a declarat Muratov, referindu-se la angajații ziarului.

„Vom lucra aici până când țeava rece a pistolului ne va atinge frunțile noastre fierbinți”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Eh, acum intelegem probabil si extremismul musulmanilor. Asteptau pace, drepturi egale si o lume civilizata. Ce au acum?

    • Ce aleg sa aiba. Ca si noi, ca si altii

    • @ I – Extremismul mulsulmanilor probabil ca doar tu il intelegi. Extremistii (de orice natura, religioasa, politica etc.) nu prea cred ca au tangente prea mari cu drepturile egale. Asa ca nu incerca sa asociezi situatiile.