G4Media.ro

Mulţime impresionantă la tradiţionala sfinţire a bucatelor de Paştele Catolic la Miercurea-Ciuc

sursa foto: Consulatul General al Ungariei în Miercurea Ciuc

Mulţime impresionantă la tradiţionala sfinţire a bucatelor de Paştele Catolic la Miercurea-Ciuc

O mulţime impresionantă a participat, duminică dimineaţă, în centrul municipiului Miercurea-Ciuc, la tradiţionalul ceremonial de sfinţire a bucatelor cu ocazia Paştelui Catolic, transmite Agerpres. Este pentru prima dată în ultimii doi ani când ceremonialul se desfăşoară fără restricţii, localnicii venind în număr mare pe platoul din faţa Palatului Administrativ, în ciuda frigului şi a ninsorii.

Oamenii au purtat coşuri în care se aflau ouă roşii, şuncă, drob, friptură sau prăjituri, iar mulţi au venit cu flori.

Coşurile din nuiele au şi ele povestea lor, multe fiind folosite doar pentru acest ceremonial, la fel ca şi şervetele brodate, aşezate peste bucate.

Unii dintre participanţi au venit îmbrăcaţi în costume populare secuieşti şi foarte multe familii au participat alături de copii, care au purtat mici coşuri cu ouă roşii şi bucate de Paşti, pentru a transmite mai departe această tradiţie.

Oamenii şi-au exprimat bucuria că au putut participa fără restricţii la acest ceremonial devenit foarte popular în zonă.

„Ne bucurăm că suntem din nou împreună şi aşteptăm să mergem acasă, după sfinţirea bucatelor, pentru a fi alături de familie. Ne dorim sănătate şi linişte pentru noi şi pentru cei din jur”, a mărturisit un bărbat aflat pe platoul din centrul oraşului.

De asemenea, oamenii au spus că Învierea înseamnă speranţă şi bucurie, exprimându-şi credinţa că perioada care va urma va fi una mai liniştită.

La rândul său, preotul Darvas Kozma Jozsef a vorbit despre această mare sărbătoare a creştinătăţii. „Sărbătorim împreună cu credincioşii care cred în Domnul Isus Hristos şi vrem să trăim şi în viitor după Evanghelia lui Hristos, în dragoste. Şi asta este viitorul pentru ţară şi pentru oameni: dragostea lui Isus Hristos”, a spus Darvas Kozma Jozsef, citat de Agerpres.

În alţi ani, ceremonialul se desfăşura doar pe platoul din faţa Palatului Administrativ din Miercurea-Ciuc, dar acum zona a fost mult extinsă, întrucât numărul de participanţi a fost mai mare, fiind blocată temporar circulaţia pe două bulevarde din centrul oraşului.

La fel ca în anii precedenţi, slujba de sfinţire a bucatelor a fost oficiată de fostul episcopul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, Tamas Jozsef, care s-a adresat credincioşilor, împreună cu mai mulţi preoţi catolici, de la un altar improvizat în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor.

După slujbă, preoţii au mers printre oameni şi au sfinţit bucatele, pe acordurile imnurilor pascale. Ei le-au adresat credincioşilor tradiţionalele urări de Paşti, iar la final au fost intonate imnul Ungariei şi cel secuiesc.

La Miercurea-Ciuc, tradiţia sfinţirii bucatelor sub cerul liber este una extrem de iubită, care adună comunitatea împreună. În prezent, acest ceremonial a devenit un simbol al Sărbătorilor Pascale catolice de la Miercurea-Ciuc. (sursa foto: Consulatul General al Ungariei în Miercurea Ciuc)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Fara el si puterile sale tamaduitoare, covidul ar fi continuat si azi.

  2. Un oraș foarte frumos, cu localnici civilizați si ospitalieri. Așa oameni, așa oraș.

  3. Daca nu ar fi toata organizarea asta manevra politica, ar fi foarte de apreciat. Nu am mai intalnit ceremonii religioase la care sa fie intonate imnuri. Ortodocsi nu asculta imnul de stat sau alte imnuri cand sarbatoresc Pastele. De Craciun nici ortodocsii, nici catalocii. Pastele catolic de la Ciuc de ce e diferit?

    • @Geza,
      Exact, te rog du-te la Haga si dāi in judecata.
      Nici EU n-am mai vazut in EU pe cineva SA fie deranjat din cauza imnurile cantate de alte natii.

    • @Geza – Imnul statului maghiar (Himnusz) este și un cântec bisericesc inclus în cărțile de imnuri romano-catolice. Himnusz-ul se cântă în biserici din secolul al XIX-lea. Având în vedere informațiile care sunt la un click distanță – fără a fi nevoie de deplasarea propriu zisă în biblioteci – este clar că ori aveți un bias și vedeți comploturi peste tot ori sunteți pur și simplu ignorant. Vă spune asta un român din Ardeal cu prieteni unguri care din fericire nu au furat nici un pic de pământ încă.

    • Am crescut cu ceremonia asta si nu sunt deloc deranjat, este strict o parere personala fara sa am ceva cu oamenii. Din punctul meu de vedere imnul de stat nu are nici o legatura cu sarbatorile religioase indiferent de natie sau religie. Mesajul religios si cel politic nu au ce cauta sub aceiasi umbrela. Exemple avem si pe la noi destule, iar asta e exact acelasi lucru.

    • Primul cuvant din imnul Ungariei sti care este? Daca da, atuncia ai trebui sa sti de ce e cantat in biserici si la sarbatori religioase. Si cam tot imnul este o rugaciune.

  4. Felicitări ! Cristos a înviat ! Sărbători fericite tuturor !

  5. Nu e un lucru rau sa ai credinra dar sa mergi pina la cest nivel , cu siguranta denota o stare a civilizatiei . Traiesc in dobrogea care este un leagan al nationalitatilor dar nu am vazut asemenea manifestatii.
    Unguri se cred mai cu mot ?
    Mai credinciosi de alte natii ?
    E bine sa nu cadem in penibil .

  6. Nu e un lucru rau sa ai credinra dar sa mergi pina la cest nivel , cu siguranta denota o stare a civilizatiei . Traiesc in dobrogea care este un leagan al nationalitatilor dar nu am vazut asemenea manifestatii.
    Unguri se cred mai cu mot ?
    Mai credinciosi de alte natii ?
    E bine sa nu cadem in penibil . Mi-e greata de aroganti si prosti !