G4Media.ro

Modulul japonez de aselenizare SLIM a revenit la viață, după două săptămâni…

Sursa foto: JAXA

Modulul japonez de aselenizare SLIM a revenit la viață, după două săptămâni de repaus forțat

Modulul japonez de aselenizare SLIM a revenit la viață după două săptămâni de noapte lunară, a anunțat luni agenția spațială, citată de agenția AFP.

„Ieri am trimis o comandă, la care SLIM a răspuns”, a declarat JAXA pe X, fostul Twitter.

„SLIM a reușit să supraviețuiască unei nopți pe suprafața Lunii, păstrându-și în același timp funcția de comunicare!”

La începutul lunii februarie, după o scurtă perioadă de reactivare, modulul japonez SLIM, care s-a plasat cu succes pe Lună în ianuarie, a fost din nou dezactivat şi a intrat în stare de repaus pentru următoarele două săptămâni.

Modulul SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) a reuşit pe 20 ianuarie o aselenizare controlată la doar 55 de metri distanţă de ţinta sa, realizând astfel o coborâre cu un grad foarte mare de precizie şi făcând din Japonia cea de-a cincea ţară din lume care a plasat cu succes o sondă pe satelitul natural al Terrei, după Statele Unite, URSS, China şi India.

Dar din cauza unei probleme de ultim moment la un motor, SLIM s-a plasat pe scoarţa lunară într-o poziţie înclinată şi celulele sale fotovoltaice nu primeau lumina solară, ceea ce i-a obligat pe inginerii de la JAXA să îl dezactiveze într-o primă etapă.

După schimbarea unghiului razelor solare, micul dispozitiv a revenit la viaţă pentru două zile, în această săptămână, şi a început să realizeze observaţii ştiinţifice ale rocilor lunare.

„După ce şi-a terminat aceste operaţiuni pe 30 şi 31 ianuarie, SLIM a intrat într-o perioadă de repaus de două săptămâni în timpul îndelungatei nopţi lunare”, a anunţat atunci JAXA pe contul său de pe reţeaua de socializare X.

SLIM a aselenizat într-un mic crater cu un diametru mai mic de 300 de metri, denumit Shioli, şi a putut, înainte să fie dezactivat, să elibereze fără probleme cele două mini-rovere ale sale, construite pentru a realiza analize ale rocilor provenite din structura internă a Lunii (mantaua lunară), încă foarte puţin cunoscută de oamenii de ştiinţă.

La mai bine de 50 de ani de când oamenii au păşit pentru prima dată pe Lună – americanii, în 1969 – satelitul natural al Terrei a devenit din nou subiectul central al unei curse globale.

Programul american Artemis prevede trimiterea unor astronauţi pe Lună, un proiect ce a fost de curând amânat pentru septembrie 2026 şi care vizează, pe termen lung, construirea unei baze lunare permanente. China dezvoltă la rândul ei proiecte concurente asemănătoare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...