G4Media.ro

Mituleţu-Buică, președintele AEP: Preşedintele României poate participa la campania pentru referendum

Sursa foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

Mituleţu-Buică, președintele AEP: Preşedintele României poate participa la campania pentru referendum

Preşedintele Klaus Iohannis poate participa la campanie şi poate promova referendumul naţional consultativ cu privire la probleme de interes naţional, neexistând nicio interdicţie în acest sens în niciun act normativ, a declarat, vineri, pentru Agerpres, preşedintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Florin Mituleţu-Buică.

„Nu există nicio interdicţie în niciun act normativ că preşedintele nu poate participa în campanie şi promova acel referendum. Este interpretat greşit un alineat (din legislaţie-n.r.) cu privire la autorităţile publice – interdicţia aceea se referă ca şi în codul de bune practici al Comisiei de la Veneţia cu privire în principal la autorităţile administraţiei publice”, a explicat preşedintele AEP.

Potrivit Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, campania electorală începe la momentul aducerii la cunoştinţă publică a datei şi întrebărilor referendumului. „Suntem în campanie electorală pentru referendum”, a spus Mituleţu-Buică.

Precizările președintelui AEP vin după ce președintele PNL, Ludovic Orban, a avertizat vineri că PSD intenționează să îi interzică președintelui Klaus Iohannis, printr-o ordonanță de urgență de modificare a legii referendumului, posibilitatea de a se pronunța asupra consultării populare din 26 mai.

Liderul liberal arată că, în mod concret, este introdus prin proiectul de Ordonanță de Urgență un nou alineat al articolului 30 din Legea referendumului prin care se precizează:

 • Autorităţile publice au obligaţia de fi neutre şi imparţiale în raport cu obiectul referendumului, fiindu-le interzis în campania pentru referendum să se pronunţe în favoarea sau defavoarea problemei supuse referendumului”.

Potrivit Constituției, instituția Președintelui României este menționată la Titlul III (Autorități publice), Capitolul 2.

”În susținerea acestei reglementări, proiectul de Ordonanță de Urgență invocă, în fals, Codul de bune practici în materie de referendum al Comisiei de la Veneția, care face referire la neutralitatea „autorităților administrației publice”, și nu la actorii instituționali care declanșează referendumul. În mod firesc, Comisia de la Veneția se raportează la administrația publică întrucât aceasta este cea care se ocupă de organizarea și desfășurarea referendumului – în cazul României, Guvernul și celelalte organe ale administrației publice implicate în organizarea scrutinului. Constituția României menționează Administrația Publică la Capitolul 5, Titlul III”, mai spune Orban.

Liderul PNL arată că, în documentul citat de proiectul de Ordonanță de Urgență, chiar Comisia de la Veneția precizează că „spre deosebire de cazul alegerilor, nu este necesară interzicerea completă a intervenţiei autorităţilor publice în favoarea sau în defavoarea propunerii supuse referendumului”.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul pentru organizarea unui referendum naţional.

Cetăţenii sunt chemaţi pe 26 mai să se pronunţe prin „da” sau „nu” cu privire la următoarele întrebări: 1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”, 2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”

Potrivit legii 3/2000, campania pentru referendum începe la data aducerii la cunoştinţă publică a datei referendumului.

Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Foto: Constantin Mitulețu (Inquam Photos / Alexandru Busca)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

 1. E musai, dl Iohannis n-a explicat cum distruge mafia si coruptia raspunzand la cele doua intrebari.

  • Lasa ca iti explica Putin cum distruge dragnev statul de drept si justitia,e in ruseste,pe limba ta…nu te mai chinui sa traduci 3 cuvinte anti-PNL de pe sputnik ,ramai acolo cu comentariile astea de 2 bani!

 2. V-am spus oare că PNL = PSD = ACEEAȘI MIZERIE?
  Ei bine, iată încă o dovadă:
  În timp ce toată lumea urlă oripilată că membri ai Tineretului Liberal din Cluj au umplut cutiile de scrisori ale clujenilor cu pliante în care înșirau minciuni ordinare, folosind fără drept sigla USR-PLUS, Ludovic Orban declară că el este în campanie la Botoșani și nu a auzit nimic, nu are ce comenta, e o nimica toată! În schimb, lansează o știre cum că PSD vrea să dea nu știu ce ordonanță de urgență împotriva lui Iohannis, are el informații pe surse azi, în Vinerea Patimilor (când toți funcționarii pătimesc dacă nu la cumpărături atunci în bucătărie), doar doar o muta atenția presei pe alt subiect! Ce jeg!

  • Cataline,degeaba te strofoci tu si altii ca tine, Orban nu este sub nivelul lui Ciolos-nepot de securist ,prieten cu Funar si cu Dancu! Nu el a adus psd in guvernul tehnocrat ,ci ciolos,nu el a adus psd la 45% in 2016,ci nehotaratul ciolos,care nu vroia sa fie folosit nici de PNL ,nici de USR ,nu erau de nasul lui ! Nehotararea sa a facut ca 60% din electorat sa nu voteze si restul sa aduca hotii in parlament!Acuma,idiot sa fi sa te razboiesti cu PNL,vrei sa scapi de liberali sa castige psdistii?!?ATUNCI INSEAMNA CA NU ESTI USRIST,CI ORI PSDIST ,ORI ALDIST!

 3. Ce spunea domnul Orban, ce ordonanța dă psd-ul!? Omul ăsta minte mai rău decât Dragnea, a zis că mai agață câțiva gusteri și s-a făcut de kkt. Nu ca ar fi fost la loc de cinste.

  • Magar hot de identitate,te-am reclamat la redactie!

 4. Cei ce se razboiesc cu PNL,nu este USRul,ci hotii de la guvernare,care platesc indivizi ca tipul de la Cluj sa infiltreze si sa discrediteze PNL-nu uit ca la Cluj este grupul de securisti ai lui Dancu-expert in sondaje manipulatoare din anii 90 incoace-se prea poate ca si securistii lui ponta sa actioneze asa ,nu se mai misca in sondaje de la 7,8%….nu mai vorbesc de oamenii marinarului basescu,care sunt disperati ca nu mai pleaca de pe ultimul loc din sondaje!Deci cei care dau in PNL sunt ori pusi sa slabeasca opozitia,ori,vorba lui Andrei Caramitru,sunt prosti!!

 5. Psd își permite orice, câtă vreme prostimea abundă dun p.d.v „calitativ” dar și cantitativ. Sunt destui imbecili. Dacă nu mă credeți, citiți postările de mai sus, ale unor asemenea indivizi/individe.
  Deci… pemtru că se poate .