G4Media.ro

Mircea Miclea: Luciditatea ca etică personală

Foto: Captura On Campus Podcast

Mircea Miclea: Luciditatea ca etică personală

E tot mai greu să rămâi lucid. Luciditatea, adică înțelegerea imparțială și mai profundă a realității, necesită eforturi tot mai mari, ne costă tot mai mult. Factorii implicați sunt mai mulți, dar menționez aici câțiva. 

1.Expunerea zilnică la o cantitate tot mai mare și mai volatilă de informații. Bombardamentul informațional pe care îl trăim zilnic (sms-uri, mailuri, postări, breaking news, etc) este atât de evident că existența lui nu mai trebuie argumentată. Consumăm compulsiv tot mai multe informații, devenim informavori, până la a ajunge să suferim de obezitate informațională. Consumul informațional excesiv e sustinut și de modul de funcționare a creierului nostru, care produce o descărcare de dopamină, o mică senzație de plăcere, cu fiecare informație nouă pe care o asimilăm. Facem adicție la informație. Dar uităm (sau nu știm!) că relația dintre eficiență sau înțelegere, pe de o parte, și informație , pe de altă parte, este de U inversat. Adică, până la un punct, cu cât știm mai multe, cu atât suntem mai eficienți și înțelegem mai bine. Însă peste acel punct, plusul de informație ne face să întelegem tot mai puțin și să fim tot mai ineficienți. Dacă masa de informații e prea mare, ne e tot mai greu să identificăm patternurile stabile importante, ne e tot mai dificil să facem diferența între informația relevantă sau validă (=semnal) și informația nerelevantă sau invalidă (=zgomot). Așa cum, când mâncăm prea mult, nu mai putem metaboliza mâncarea și o stocăm sub formă de grasimi, tot așa, când consumăm prea multă informație, nu o mai putem procesa și o stocăm în minte, prost procesată, ajungem la obezitate informațională. Consumăm tot mai multă informație dar reflectăm tot mai puțin asupra ei.

Excesul de informație ne face mai puțin lucizi. Ca exercițiu de igienă mintală, fiecare dintre noi, pentru fiecare domeniu în parte, trebuie să identificăm punctul de inflexiune, de unde anume, plusul de informație nu mai aduce valoare adaugată ci devine toxic. Dar acest exercițiu e dificil, și chiar dacă îl începem, îl abandonăm repede.

Citește analiza integrală pe Edupedu.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Din preaplinul informatiei ,stocate , ne asteptam, ca unora, sa le dea si pe afara asta numind, cu totii ,transfer de inteligenta .Cum adevarul personal este unul singur nu putem accepta , la altcineva , calitatile si posibilitatea de stocare nelimitata a informatiei si scoaterea ei din cutiuta numita creier a partilor necesare ,unei infruntari ,doar atunci cind e nevoie . Stim cu toti cita de mica este partea de folosire a creierului uman dar nu stim cit de mare este forta lui de stocare si de prelucrare a informatiei .Comparind trecutul omenirii cu prezentul pare ca acum diferenta este ,urias afisata , in favoarea prezentului .Probabilitatea de a invata sa folosim, tot ceeea ce am stocat ,creste vazind cu ochii dar probabil ca procentul dintre cei care pot si cei care nu pot ramine cam acelasi indiferent de vremuri .Cum ,necum ,nu multora dintre noi li se intimpla asta .Un numar mic de oameni au facut atit de mult(bine sau rau depinde cine si cum priveste ) pentru omenire .

  2. Domnul Miclea explica aici motivul pentru care pe site-ul acesta sunt postaci care scriu zeci si zeci de mesaje pe zi: ei fac stirile relevante sa devina greu de urmarit pentru cititori, amestecandu-le cu multe comentarii scrise doar ca sa produca confuzie.
    De pilda, legat de partidele politice, e usor sa vezi cum apar instantaneu postacii la stirile despre USR (acelasi tip de postaci – poate chiar aceleasi persoane – care anul trecut scriau despre „conspiratia mondiala medicala” legata de coronavirus, iar acum 3-4 ani scriau despre „Statul Paralel”…)

    • @ Circuit inchis!!!

      Dupa cum te exprimi, pentru tine cu siguranta ca nu exista stiri relevante.
      !!!
      Stirile pot fi relevante doar pentru cei interesati de informatii, nu pentru postacii care scriu zeci de mesaje pe zi (categorie in care tu te incadrezi – nu pe baza unei opinii subiective ci pe baza unui FAPT: numarul de mesaje pe care le postezi pe zi aici pe site).

    • E un film pe youtube al Cameliei Tabacu: POSEDAȚII de la Casa de Cultură…
      Daca stai sa te gandesti… și oamenii ăia … ” postează ” #nimic

  3. Cea mai mare „hiba” a democratiei e faptul ca functionatului public îi este permis sa ne trateze pe toți la fel. În acest fel, trateaza doar ce are chef (șeful)

  4. Ti-am raspuns mai sus 🤫

  5. In cabina de vot intra si unii si altii. Acolo conteaza. Pe cei lucizi nu-i va indoi vantul, pe ceilalti, dupa puterea si directia vantului.