G4Media.ro

Mircea Miclea: Este o greșeală menținerea școlilor închise pentru jumătate de milion…

Mircea Miclea: Este o greșeală menținerea școlilor închise pentru jumătate de milion de copii. Vom deveni, probabil, culegători de sparanghel calificați, în loc să fim exportatori de tehnologie

„Este o greșeală” decizia de a ține închise școlile pentru 500.000 de elevi de clasele V-VII și IX-XI, a declarat pentru Edupedu.ro profesorul Mircea Miclea, după ce Guvernul a decis noi relaxări, dar niciuna referitoare la învățământ. „Exact țările cu cele mai slabe rezultate la PISA au ținut cel mai mult timp școlile închise”, a spus fostul ministru al Educației, avertizând: „Consecințele sunt sabotarea viitorului economiei naționale, în condițiile în care știm cu toții că principala avuție națională vor fi competențele naționale, nu resursele naturale, în economia viitorului”.

„Vom deveni, probabil, culegători de sparanghel calificați, în loc să fim exportatori de tehnologie”, a spus Miclea, pentru Edupedu.ro.

Fondator al școlii cognitive în psihologia românească, Mircea Miclea a precizat că un efect major al închiderii prelungite și nejustificate a școlilor este „creșterea nivelului de anxietate în rândul elevilor și inclusiv creșterea consumului de substanțe. La nivel internațional, creșterea este de 30%. Dacă coroborăm aceste date, creșterea anxietății și depresiei este de aproximativ 30% în rândul copiilor și adolescenților, cu toate consecințele care decurg de aici, cum ar fi creșterea consumului de substanțe. A devenit o problemă majoră de sănătate mintală”.

Rep: Guvernul a decis noi relaxări, care nu s-au referit, însă,și la școli. România are în continuare 500.000 de elevi – din categoria „neesențialilor” clasele V-VII și IX-XI – care fac cursurile online în localitățile aflate în scenariul galben. Printre ei, sunt copii care au mers doar câteva zile la școală sau n-au mers deloc, tot anul acesta. Care este opinia dvs cu privire la această decizie?

Mircea Miclea: Este o greșeală. Analiza OECD de săptămâna trecută arată că exact țările cu cele mai slabe rezultate la PISA au ținut cel mai mult timp școlile închise. Asta înseamnă că decalajul nostru față de standardele internaționale se va mări. Asta mai înseamnă că efectul acestor deficiențe de învățare care s-au produs va fi asimetric, inclusiv în interiorul țării noastre vor fi afectați cei care erau cei mai dezavantajați. Diferența dintre rural și urban va crește și mai mult, iar diferențele dintre familiile cu status socio-economic scăzut și familiile cu status socio-economic ridicat se vor majora și mai mult, din punct de vedere al învățării. Altfel spus, cei care au fost în spate vor fi și mai în spate.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Si nemtzii sunt cam in aceeasi oala. Daca le deschidem mai repede vin nemtzii la cules de praz.

 2. hai ca e hilar nenea asta

  ca pana acum scoala fiind deschisa (inainte de pandemie) aveam numai doctori si ingineri

  mai urmeaza sa se planga si de subfinantare, ca vezi tu obrazul fin cu bani se tin, ca sa fie tabloul complet al distrugerii invatamantului

 3. Păi vrei să rămână neamțul cu el necules, fără femei care să șteargă babacii occidentali de shet la cour, de lucrătoare la felinare roșii sau de oameni buni la toate?

 4. Are dreptate.Sunt copiii din orașele mari,ex Bucuresti care de 350 zile nu au văzut școală.E absurd,sunt deschise terasele,mallurile si copiii neesentiali nu au acces la școală.In nici un stat european nu a fost așa ceva ca o clasă de elevi să stea un an pe tușă.

 5. Nu putem tine cont si de sistemul medical? Caci muream cu zile inainte de pandemie dar cu spitalele supra aglomerate ? Ce e rationamentul asta de cacao ca exact tarile cu rezultate proaste la testul Pisa! Pai daca fix exact aceleasi tari sunt mai slab dezvoltate si alocat un pib de 2 lei pt invatamant! ? Si au si un sistem de sanatate la fel de praf care nu facea față unui val mare de infectari?!
  Altfel, stim pozitionarea, dl Miclea! Din spusele lui:ca el vrea sa fie avion, nu boiler” in ceea ce priveste conditiile de siguranta,adica isi asuma riscul!
  Pai sa fie curajos cu viata lui, nu sa decida el pt niste amarati! Cat si legatura cu sparanghelul e penibila! Se doreste invitat la Antena 3 si alte televiziuni de acelasi fel!

 6. Usr + este cel mai antiromanesc partid

 7. @ Unul – si care e dupa tine pentru romania ? AUR ? ca psd din exces de dragoste de tara am vazut ce varza a facut totul ca aum cu greu se pote repara ceva

 8. Stai liniștit, căci nici înainte de pandemie nu se învața aproape nimic. Despre ce învățătura este vorba când sunt admiși sa urmeze liceul elevi care nu obțin cel puțin nota 5 la evaluarea națională la română și matematică?

 9. DA, DAR VOM AVEA MILIONARI DIN PENSII SPECIALE: tudorei, dorneni, comisari, generali,…

 10. Da’ de unde!!
  Vor intra in politica si vor ajunge in cele mai banoase functii in Institutiile Statului roman!!!
  Cei scoliti, cati or mai fi fi, vor pleca din ce in ce mai multi, scarbiti de ceea ce vad in Romania de 31 de ani…