G4Media.ro

Ministrul spaniol al Energiei, despre criza creșterii prețurilor: „Dacă UE va adopta…

Sursa foto: Twitter/ Transición Ecológica y Reto Demográfico

Ministrul spaniol al Energiei, despre criza creșterii prețurilor: „Dacă UE va adopta măsuri, vom fi încântaţi să mergem înainte cu ele şi să uităm de soluţiile naţionale”

Spania ar prefera măsuri decise la nivelul Uniunii Europene pentru a ajuta la gestionarea preţurilor record ale energiei, a afirmat marţi ministrul Energiei şi Mediului, Teresa Ribera, la conferinţa Reuters Impact, relatează Agerpres.

Întrebată de măsurile Guvernului de la Madrid, care au inclus un mecanism de recuperare a unei părţi din profiturile companiilor de utilităţi, pe care autorităţile le-au apreciat ca fiind excesive, Ribera a răspuns: „Dacă UE va adopta măsuri, vom fi încântaţi să mergem înainte cu ele şi să uităm de soluţiile naţionale”.

„Comisia Europeană a înţeles că este o situaţie dificilă, atât politic cât şi economic”, a explicat oficialul spaniol.

Arătând succesul schemei comune a UE de achiziţionare a vaccinurilor COVID-19, Ribera a sugerat că o platformă comună similară pentru achiziţionarea de gaze ar ajuta la atenuarea impactului majorării preţurilor.

Guvernele statelor membre UE sunt implicate săptămâna aceasta în discuţii cu privire la posibilitatea unui răspuns coordonat la actuala creştere a preţurilor la energie, în condiţiile în care consumatorii se pregătesc de facturile ridicate din sezonul de iarnă.

Liderii UE vor discuta marţi seara despre preţurile record la gaze naturale, urmând ca miercuri miniştrii Mediului din cele 27 de state membre să discute despre posibilele măsuri de răspuns.

„Situaţia devine critică. Preţurile mari ameninţă competitivitatea economiei europene şi vor afecta dramatic bugetele micilor consumatori şi ale gospodăriilor”, a scris premierul ceh Andrej Babis, într-o scrisoare trimisă celorlaltor lideri UE înainte de reuniunea lor.

Creşterea costurilor a creat diviziuni în rândul statelor membre cu privire la modul în care ar trebui să răspundă şi dacă Bruxelles-ul ar trebui să intervină.

Printre ţările care cer o acţiune la nivelul UE se numără Spania, care a venit cu o serie de propuneri, precum achiziţii la comun de gaze naturale, şi Franţa, care vrea să modifice reglementările UE pentru a rupe legătura dintre preţurile la electricitate şi cele la gaze naturale, urmând ca acestea să fie legate de costul mediu de producţie din fiecare stat membru.

Luxemburg, Polonia, Grecia şi Cehia au sugerat şi ele mai multe intervenţii la nivelul UE pe care miniştrii Mediului le vor dezbate la reuniunea lor de miercuri.

La rândul său, Comisia Europeană va publica, în data de 13 octombrie, propriul său ghid cu privire la modul în care ţările membre pot răspunde la creşterea preţurilor la energie.

Miniştrii europeni ai Mediului vor discuta miercuri o serie de propuneri în domeniul schimbărilor climatice, inclusiv un plan referitor la interzicerea vânzării autoturismelor cu motoare pe combustie internă în 2035, iar discuţiile ar urma să scoată în evidenţă divergenţele de opinie din rândul statelor membre.

Sursa foto: Twitter/ Transición Ecológica y Reto Demográfico

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. UE ar trebui sa renunte la liberalizarea pietei de distributie gaz/curent.
    Este imposibil sa ai concurenta reala fara sa construiesti infrastructura paralela pentru distributie. Cetatenii UE au fost ademeniti cu o falsa promisiune de concurenta, in realitate au primit intermediari si cartel.
    Ramane liberalizarea pe piata producatorilor de energie, ceilalti intermediari care s-au facut furnizori virtuali peste noapte cu ajutorul directivei 944 trebuie scosi din schema, daca au bun simt.
    Certificatele de carbon ar trebui distribuite de guvern acolo unde este nevoie, ca sa se evite specula.
    Piata certificatelor de carbon nu este una reala pentru ca emitent este doar statul, daca ar exista operatori de fixare/depozitare CO2, acestia ar fi pus in vanzare certificatele si ar fi fost justificat sa si le vanda pe bursa, insa nu exista operatori de fixare CO2.

    • Excelent comentariu. În plus trebuie observat caracterul strategic al domeniului, nu poți să ajungi să rămâi la mâna gazului rusesc. Știu că se trage tare în FRA pentru fuziune, dar mai bine ar forța și pe ramura cu reactoare cu toriu. Liberalizarea e doar taxă de protecție pentru statele de mâna a 2-a din E EU.

  2. Hai Europa! Mi-ar plăcea să văd, în cel mult o decadă, înființarea Statelor Unite ale Europei!

  3. Site-ul ăsta cenzurează ceva groaznic.

  4. sclaveti pana la capat :)) cand o sa le-o traga bruxellezii cu statul catalan o sa vada iar stele verzi spaniolii :)) dar, sincer, si-o vor merita din plin!