G4Media.ro

Ministrul Sănătăţii anunţă posibilitatea ca peste un an pacienţii cronici să aibă…

Foto: Bundesregierung Gaemania

Ministrul Sănătăţii anunţă posibilitatea ca peste un an pacienţii cronici să aibă acces gratuit la vaccinuri: Cel puţin la începutul anului viitor să avem cadrul legislativ  

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, susține că e extrem de importantă gratuitatea vaccinării pentru pacienţii care au afecţiuni cronice, dar şi pentru persoanele sănătoase, în diferite grade de compensare, anunță News.ro.

Afirmația a fost făcută la o dezbatere online organizată de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.

„Trebuie să găsim împreună mecanismul prin care să putem să compensăm vaccinurile, mai ales pentru persoanele cu boli cronice, şi aş spune nu numai, pentru că discutăm despre vaccinarea adultului şi o componentă importantă este educaţia şi informarea persoanelor adulte referitor la veridicitatea vaccinării pentru tot felul de boli pentru care au fost vaccinaţi în copilărie.

Vă dau exemple, difteria, tetanosul sau tusea convulsivă, dar discutăm şi despre vaccinuri mai nou apărute care sunt utile de multe ori pacienţilor cu boli cronice, nu doar vaccinul pneumococic sau cel meningococic este un astfel de exemplu, dar şi celor din populaţia generală, chiar dacă nu au boli cronice şi acolo trebuie să ne gândim eventual la procente variabile de compensare, în funcţie de situaţie, sigur”, susține Rafila.

Întrebat ce criterii crede că ar trebui să fie luate în considerare în vederea compensării vaccinurilor în cazul adulţilor şi în mod deosebit a celor cu boli cronice, ministrul Sănătăţii a explicat că în primul rând este vorba despre utilitatea unui anumit vaccin pentru aceştia, în sensul în care pot preveni astfel alte afecţiuni dar şi apariţia complicaţiilor celei de bază, pe care o au ca pacienţi cronici. Al doilea criteriu este legat de oportunitatea vaccinării periodice, în cazul anumitor vaccinuri, de exemplu cel DTP, (vaccinarea DTP fiind un tip de imunizare simultană antidifterică, antitetanică şi antipertussis), o dată la 10 ani.

”Recunosc, nici eu nu m-am vaccinat de DTP, nici eu nu sunt o excepţie pentru că nu există nici măcar o politică comercială a marilor producători care să aprovizioneze piaţa românească cu aceste vaccinuri, în absenţa unei politici publice în acest sens”, a mai spus ministrul.

Foto: Bundesregierung Germania

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...