G4Media.ro

Ministrul german al agriculturii, Julia Klöckner, vrea să interzică uciderea puilor de…

Ministrul german al agriculturii, Julia Klöckner, vrea să interzică uciderea puilor de găină

În filiala magazinului Rewe din zona Zehlendorf-Mitte, viitorul a devenit deja realitate. Dacă doriți să cumpărați ouă de aici, puteți alege deja între diferite oferte care au un element comun: niciun pui nu a murit pentru producție. Desigur, acest fapt nu este îndeajuns, pentru că 45 de milioane de pui de gen masculin sunt uciși imediat după eclozare în fiecare an. Aceștia sunt gazați sau mărunțiți în hrana animalelor, deoarece sunt de gen „greșit” – nu se încadrează în lanțul de reciclare al incubatorului. Micii cocoși de numai o zi sunt aranjați pe benzile din fabrici; acest lucru se întâmplă de 123.288 de ori pe zi.

Puii uciși provin de la găinile ouătoare care sunt crescute pentru a depune cât mai multe ouă. Există aproximativ 50 de milioane de găini performante în Germania; fiecare dintre acestea face până la 300 de ouă pe an. Cocoșii nu pot contribui în mod natural la producția de ouă și sunt doar o opțiune de rezervă pentru producția de carne, deoarece există deja pui speciali care cresc rapid și au multă carne, spre deosebire de descendenții masculi ai găinilor ouătoare, a căror carne este destul de dură.

Activiștii pentru drepturile animalelor și politicienii s-au indignat multă vreme de faptul că milioane de pui mici și pufoși ajung în tocător. Printr-un acord, partidele Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și Partidul Social Democrat German (SPD) au decis ca această situație să se încheie cel târziu până în 2019, dar planul nu a funcționat.

Ministrul german al agriculturii, Julia Klöckner (CDU), vrea acum să compenseze această întârziere, prezentând un proiect de lege pentru a interzice uciderea puilor, începând cu finalul anului 2021. „Foarte clar: sfârșitul anului 2021 înseamnă sfârșitul acestei situații, în Germania”, a declarat Klöckner miercuri, 9 septembrie 2020, la Berlin. „Vom fi primii din lume care interzic uciderea puilor”, a subliniat Julia Klöckner.

Pentru ministrul german al agriculturii, acest pas reprezintă „o piatră de hotar în ocrotirea animalelor”.

Activiștii pentru drepturile animalelor și SPD o acuză pe Klöckner că a pierdut timpul. Ministrul german al agriculturii „a încercat inițial cu disperare să ajungă la acorduri voluntare cu companiile din industria păsărilor pentru a nu mai ucide puii”, a replicat președintele asociației pentru bunăstarea animalelor Thomas Schröder, dar o astfel de negociere a reprezentat un deprimant eșec. „Pentru că doamna Klöckner a vrut mai întâi să ia calea voluntară, a pierdut mult timp”, a declarat expertul în protecția animalelor din SPD Susanne Mittag.

O interdicție legală nu ar fi fost posibilă mai devreme, a subliniat Klöckner, deoarece o astfel de măsură presupune ca incubatoarele să aibă alternative pregătite pentru piață și pentru producția în serie, în caz contrar interdicția ar putea fi atacată în instanță de către companiile producătoare.

Încă din 2013, Renania de Nord-Westfalia a dorit să interzică prin lege uciderea puilor, dar a eșuat în instanță. Anul trecut, Curtea Administrativă Federală a decis că această practică este permisă „temporar”, deși protecția animalelor era un obiectiv de stat în Legea fundamentală din 2002.

Judecătorii au precizat că numai interesele economice nu sunt „un motiv rezonabil” pentru uciderea puilor de sex masculin, dar instanța a admis, în favoarea incubatoarelor, că nu exista încă o procedură în serie pregătită pentru a determina din ou sexul păsărilor. În plus, politicienii au acceptat zeci de ani la rând ponderarea redusă în ceea ce privește bunăstarea animalelor, astfel încât nu se poate impune o interdicție imediată.

Acum însă există alternative, pentru că, prin finanțări în valoare de milioane de euro de la Ministerul Agriculturii, este posibil să se determine genul păsărilor încă din ou și, astfel, embrionii care ar urma să fie cocoși nu mai sunt incubați. Cea mai avansată este o procedură endocrinologică, dar care poate fi utilizată doar din a noua zi.

Activiștii pentru drepturile animalelor critică faptul că puii pot simți durere începând cu a șaptea zi, de aceea, ministerul agriculturii vrea să înăsprească din nou legea. Începând cu 2024, determinarea genului ar trebui efectuată până în a șasea zi, iar uciderea ulterioară a embrionilor ar trebui interzisă.

Fermele organice merg pe o cale diferită. Se bazează pe puiul cu dublu scop: găinile depun ouă, cocoșii ajung să dea carne. Dezavantajul este că, în comparație cu rasele speciale, găinile obișnuite produc mai puține ouă, cresc mai încet și au mai puțină carne pe piept.

O a treia cale poate fi văzută mai frecvent în comerț, unde se vând ouă de la fermele cu găini ouătoare care îi cresc, de asemenea, pe frații masculi ai acestora. Costurile suplimentare de întreținere a cocoșilor se regăsesc în prețul ouălor.
Asociația centrală a industriei germane de păsări de curte (ZDG) solicită o reglementare la nivel european. Ca parte a liberei circulații a mărfurilor în UE, incubatoarele poloneze sau olandeze vor continua să omoare puii de sex masculin în prima zi de viață și să ofere ouă sau produse din ouă produse acolo ca parte a acestui lanț de aprovizionare în comerțul cu amănuntul din Germania și în segmentul consumatorilor la vrac, a declarat președintele ZDG, Froedrich-Otto Ripke.

„Doar legislația UE poate rezolva această dilemă”, a precizat el.

Julia Klöckner, de asemenea, ar dori o reglementare la nivelul UE, dar vede puține șanse ca ea să fie implementată în timp util. În schimb, Klöckner i-a îndemnat pe comercianții cu amănuntul să nu mai vândă ouă importate din țări în care uciderea puilor este încă permisă.

Până la începutul anului viitor, lanțul de magazine Lidl dorește să ofere ouă ecologice numai de la fermele Bruderhahn din Germania, iar întreaga gamă urmează să fie schimbată până la sfârșitul anului 2022. La sfârșitul acestui an, Aldi vrea să comercializeze primele ouă provenite din lanțurile de producție în care a fost aplicată determinarea genului încă din ou.

Lanțul de supermarketuri Rewe este cel mai avansat. A doua băcănie germană ca mărime vinde de ceva timp ouă „Respeggt” cu determinarea genului embrionului.

Există, de asemenea, ouă de la mărci de pui unde sunt crescuți și cocoșii, precum „Haehnlein” și „Spitz & Bube”. Bunurile convenționale tind să rămână în umbră pe raftul de ouă.

Ministerul așteaptă o suprataxă de unu până la doi cenți pe ou dacă se aplică interdicția. Astăzi, însă, clienții care decid să nu omoare puii trebuie să sape un pic mai adânc în buzunare. Un ou „Respeggt” costă 26 de cenți la Rewe, un ou „Spitz & Bube” costă 37 de cenți. Pe de altă parte, ouăle de crescătorie sunt disponibile la 19,5 cenți.

Sursa: Der Tagesspiegel / Articol de Heike Jahberg / Traducerea: Vera Ștefan (Rador)

Image by Lolame from Pixabay 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

23 comentarii

 1. Vor exporta puii sa fie ucisi in alta tara. Mult PR. Lipsa solutii de fond. E plina lumea de botanisti.

  • Ce „bine” clocit acest comentariu: e prea scump sa tina cocosii dar gasesc bani pentru exportul lor.

  • Situatii de genul asta scot la iveala schizofrenia corectitudinii politice.

   In timp ce unii lupta pentru interzicerea uciderii embrionilor de gaina cu varsta mai mare de 7 zile, miscarile pro-avort militeaza pentru dreptul mamei de a alege sa puna capat vietii copilului nenascut fara nici o consideratie fata de viata si dreptul la viata al copilului.

   Sunt de acord cu primii, si ma mir ca cele doua grupari militante nu se intalnesc ca sa aiba o mica discutie!

  • Foarte bun comentariul geo.

 2. Și plantele simt durerea atunci când sunt recoltate. Singura soluție este fie să ne hrănim cu animale moarte de „moarte bună” și plante uscate, fie să ne hrănim numai cu aer și apă. A doua soluție este și ea cu probleme pentru că în aer și apă sunt o mulțime de microorganisme, iar purificarea nu înseamnă decât moartea prematură a acestora. Oricum cred că lumea a apucat-o pe căi greșite.

 3. Astia chiar au innebunit! Cum ramane cu suferinta oamenilor? Parca aveti -12% la PIB pe linie… Decadenta vestulul ma ingrijoreaza.

  • Prea multe femei nepregătite sunt pe funcții de decizie. E ok sa fie egalitate de șanse dar nu ajungerea la 50-50 cu orice preț. Iar acum sunt mai multe femei in unele locuri in UE.

 4. Dacă:
  – diferența dintre a mânca animale care au fost hrănite cu furaj sau animale care au fost hrănite cu carne e de 0,18 euro la fiecare ou cumpărat;
  – în Germania o persoană consumă în medie 236 de ouă/an, adică 20 ouă/lunar;

  Rezultă că fiecare persoană ar trebui să plătească 0,18*20 = 3,6 euro/lunar în plus pentru a evita să mănânce animale/carne hrănite cu pui mărunțiți.

  Nu mi se pare un capăt de lume 3,6 euro la un salariu de 1500. Problema e că oamenii nu mai știu ce gust trebuie să aibă carnea de pasăre, de-aia fermele profită de ocazie să se laude cu cel mai mic preț.

  • Acum cateva luni au marit TVA-ul la carne nemtii. 3 euro aici inca 2 acolo, mastile, inflatia Pe cine afecteaza? Pe cei cu salarii mici si pensionari. Sa nu credeti ca nu e saracie si la nemti. Nici aici nu v-ati descurca cu 550 de euro pe luna.

 5. Ar putea fi o economie de curent electric daca oul-cocos ar fi scos din incubator mai devreme.

  Dar nu stim cat de poluant este testul. (De exemplu, testul covid implica mult fenol, care e cancerigen, deci nu poate fi aruncat la canal.) Alti bani, alta distractie.

 6. Dar cu cei 29.582.600 (80 /minut) copii in formare, uciși de femei inconstiente doar anul acesta ce se mai aude pe eșichierul de stanga?! :(((((
  https://www.worldometers.info/abortions/

  • Inconștient ești tu, nu toate femeile au acces la metode de prevenire a sarcinii sau pur și simplu nu au educația necesară pentru că unii fanatici consideră că educația sexuală nu e o prioritate. De aceea sunt avorturile legale, pentru că unii, și sublieniez unii nu toți, își bagă organul și apoi nu se mai interesează de fata sau femeia lăsată gravidă.

   O femeie nu-și poate crește singură copiii dacă are un salariu mic sau deloc, și atunci copiii ajung la casa de copii unde sunt bătuți, înfometați și crescuți în frig, de unde sunt vânduți către rețele de trafic de minori. Și pentru că minunata societate în care trăim nu a găsit o modalitate de a împiedica chinuirea copiilor, avortul rămâne singura opțiune. Fii responsabil și ajută-i pe cei în nevoie, iar atunci nu va mai avea nimeni motiv să facă avort. Plină țara de români care își abandonează copiii, dar la recensământ se declară toți creștin ortodocși.

  • Cu exceptia situatiilor medicale sau a violului avortul e o crima indreptata impotriva unei fiinte umane in formare care ar deveni o persoana exact cum esti tu, cum suntem noi !
   O crima NU poate fi justificata de nici o lipsa materiala sau lipsa educatiei ! E ca si cum ai spune ca violatorul trebuie inteles si violul decriminalizat pentru ca provine dintr-o neintelegere generata de lipsa de educatie sexuala din familiile sarace sau dezorganizate. O prostie. Si asta daca nu s-ar intampla si in cazul femeilor educate sau in tari cu economii dezvoltate, dar se intampla CU MILIOANELE ! Iar barbatii care nu vor sa-si asume paternitatea sunt obligati de lege sa participe financiar. Statul poate interveni cu ajutoare mai mari si sa sustina astfel de femei abamdonate de barbati inconstienti, crima nu e si nu trebuie sa fie ”solutia”.

  • Ca sa vezi, pina si habotnicii au auzit de minunile tehnicii de calcul.

  • @zatoichi
   Se putea fara de habotnici ?
   Problema avortului ar trebui sa fie 100% doar alegerea femeilor.
   Sper ca nu consumi oua si icre de peste daca esti antiavort, alfel esti doar un ipocrit ca majoritatea neoprotestantilor care fac cozi la cabinetele ginecologice pt. avort.

  • Tu ești prea corect, Candelabrule! Practic. Cerebral.. Tot tacâmul – nu ca habotnicul de mai sus, cu ideile lui..

   Ia să se facă pe tine, un experiment – că prea ești convins de ceea ce spui !

   „Unul umanitar”, așa .. să intri în [așa numita] moarte cerebrală – în care ei (promotorii cazurilor), susțin că subiectul e mort și prin urmare .. nu simte nimic, nu vorbește, nu aude nimic. Așa spun ei, medicii români care au militat să se voteze Legea asta în Parlament – cu subiecții aflați în moarte cerebrală asupra cărora rudele să decidă pentru respectivul subiect ca să i doneze organele, celor care au nevoie de ele – el nemaifiind viu – rudele își dau consimțământul să fie „golit”.. Găsești tema dezbătută pe net).
   În plus, dă un google cu „cazul doctorului Cacoveanu” – care a fost și el în moarte cerebrală – dar care de fapt auzea și simțea tot –

   – și după ce-ai dat frumos o căutare pe google – să intri (și mai frumos) în .. moarte cerebrală: tu, care te-ai semnat candelabru pedale –

   – iar rudele tale .. să savureze bănuțul de pe urma ta:
   – a ficatului tău – „donat onorabil”..
   – a rinichilor tăi;
   – splinei, și pe rând, toate „pedalele” din tine.
   Iar tu .. tu să simți tot în timpul cât trag și taie ei din tine: să auzi tot, să încerci să țipi – de fapt, chiar să țipi – dar să nu fii auzit de nimeni.

   (Pe respectivul doctor, Cacoveanu – aflat și el, în moarte cerebrală, l-a „ținut” nevastă-sa: cu hârtii și avocați, ce-o fi având, ca ei să nu se atingă de el; ea nu și-a dat acordul să-l ciopârțească! O să-i vezi și poza: arată un bărbat întreg la minte, față luminoasă, etc.)

   Pe tine, în schimb – să te dea rudele (că așa se face: rudele își dau consimțământul) și astfel, să facă bucurie altora cu organele tale.. Iar seara, la Știri să ajungi un „erou fericit” – donatorul de organe – cu renume de onoare iar mutra ta, dată la Știri să o vadă toată țara – că ai scăpat vieți, vorba aia..

   Că din commentul tău, ăla e habotnic protestant.. Deci, să vezi și tu – cum e!.. Că din tastatură, se vede că te dai mare..

  • Nu am motivat din perspectiva religioasa si nici din perspectiva veganismului dreptul la viata, cat de tuta trebuie sa fii pentru a argumenta cu presupuneri ?! Din perspectiva apararii acestui drept sunt adeptul libertatii de cumparae legala a armelor de foc. Sunt prea multi cretini si psihopati in lume care considera ca proprietatile si vietile celorlati pot fi calcate in picioare. Politicienii de stanga vor sclavi lipsiti de aparare si cat mai multi sustinatori, de aia accepta acest ”drept” de a ucide un copil in formare cerut in primul rand de femei lipsite de constiinta .
   In privinta ipocriziei mai citeste o data articolul. Legea a fost propusa de un partid de stanga, partidele de stanga sustin peste tot in lume aceste crime numite eufemistic ”avort” dar se dau mari empatici luptand pentru viata puilor de gaina! Te duce capul sa vezi unde e ipocrizia cand cineva da astfel de legi ???? Cel putin ignoranta de mai sus a balmajit niste argumente penibile , a incercat sa justifice aberatia probabil pentru a se disculpa pe ea insasi.
   Daca acele maini si picioare mici care se retrag disperat din calea foarfecelor inainte de a fi inhatate si ciopartite la propriu , daca acele talpi minuscule care nu vor simti niciodata iarba sau nisipul oceanelor ar fi ale tale inainte sa te fi nascut ai mai fi atat de generos cu actele astea odioase?
   Gingis Han, Hitler, Mao si Stalin nu au omorat atatia oameni cat omoara aceste femei inconstiente intr-un an !!!!!!

  • @ candelabrului intunecat
   Cand vrei sa interzici avortul, adica sa incalci un drept elementar al unei femei, te situezi pe aceiasi treapta cu toti criminalii din istorie pe care i-ai insirat.
   Un om indoctrinat de mic cu religie, nu va putea gandi liber la maturitate, va face mereu confuzii intre liberatatile garantate de stat si credintele lui religioase cu care a fost indoctrinat de la gradinita ,,crestina”.
   Am nenumarate cunostinte printre ,,neoprotestanti”, si sper ca nu gresesc, daca afirm, ca esti unul dintre ei. Sau poate un habotnic ortodox.

  • Fanaticii religiosi ma dezgusta la fel de tare ca si zombificatii super egoisti si narcisisti lipsiți de orice empatie fata de viata…
   ”Dreptul” de a ucide un copil in formare e o aberație . O crima nu poate fi niciodata un drept decat intr-un sistem de valori perverse.
   Cum majoritatea vrea asta dormiti linistiti, puteți cioparti in continuare copii si sa va phuteti pe cadavrele lor nenascute ca niste caricaturi pline de ”drepturi”…

 7. Dar de ce sa se limiteze la puii de gaina. Si gainile mature simt durerea, deci nu trebuie ucise, porcii, vacile si inca vreo citeva necuvintatoare la fel.
  Si dupa ce rezolva problema asta le ramine etapa a doua, ceva mai grea: sa convinga ursii, lupii, leii, hienele, si alte citeva mii de specii de pradatori ca nu e bine ce fac.
  Ca de sarmani cu duhul cu acces la net si influenta politica nici o sansa sa scape.

 8. Nu stiu daca s-a inteles din articol, dar puii respectivi, abia nascuti, sunt aruncati si tocati pe banda DE VII.

  • De vii sunt sacrificate toate animalele și plantele pentru a putea fi procesate și mâncate, n-ai cum altfel, chiar dacă poate părea barbară aruncarea puiului viu direct în tocător. Partea bună e că puișorul moare într-o secundă, un timp mai mic decât cel in care moare o găina/pui de carne în abatoarele moderne unde sunt agățate de picioare cu capul în jos (la unele le mai bagă și un electrod în cloacă), înecate, asomate prin electrocutare, apoi ucise prin tăierea gâtului și lăsate să se scurgă sângele din ele. Să nu mai vorbim de timpul necesar într-o gospodărie, care ajunge la 2-3 minute până moare.

 9. Cum ramane cu mieii, iezii si purceii?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.